Orosz József

Tulajdonos ügyvezető,

Nyíregyháza

szszb 27 tk Orosz József.jpgAkár példa értékűnek is mondható az a közel két évtizede meghatározó szereppel bíró sikeres vállalkozás a magyar piacon, melynek két tulajdonos ügyvezetője közül az egyik Orosz József. Ez a vállalkozás az OTO-TEX Kft. Orosz József Nyíregyházán született 1957 augusztusában tősgyökeres nyíregyháziként. Édesanyja, Franczel Ilona 76 éves. Aktív évei alatt a Megyei Rendőrfőkapitányság pénzügyi főelőadójaként dolgozott. Édesapja, Orosz József 78 éves. Ő gépkocsivezetőként kereste a kenyerét. Testvére, Ildikó egy biztosítási vállalkozást vezetve brókerként igyekszik boldogulni ezen a speciális területen. Felesége, Béres Ilona angol szakos tanár.

A nyíregyházi Arany János Gimnáziumban tanít. Gyermekeik: Nikoletta férjezett, jogtanácsosként dolgozik. Noémi fogorvos, még hajadon. A legfiatalabb lányuk – a költői keresztnevű Napsugár – az Arany János Gimnázium diákja.

Orosz József felsőfokú tanulmányait szülővárosában, a Mezőgazdasági Főiskola (MGF) Kertészeti Kar üzemszervező szakán folytatta. A diploma megszerzését követően rögtön elhelyezkedett a helybeli Dózsa Tsz-ben, ahol üzemgazdászként hasznosíthatta tudását közel egy éven át. A téeszbeli munkát egy másik érdekes területre cserélte: a Nyíregyháza Járási és Városi Földhivatalhoz került főelőadói besorolással. Ezen a helyen három évig dolgozott. Ezt követően újfent váltott: a TÜZÉP Vállalat áruforgalmi előadója lett, de ez a váltás már a kereskedelmi véna megnyilvánulását hordozta magában, és ennek megfelelő felsőfokú végzettséget szerzett. Érdeklődését az ott végzett munka három évre kötötte le. A bűvös hármas szám nemcsak gyermekei számában, hanem munkahelyein is kísérte tovább élete útján, amikor is a Kelet-Szövker Vállalat alkalmazottja lett. Itt az export-import ügyeket intézte.

Életútjának újabb állomásán, a Megyei Tanács kereskedelmi osztályának főelőadójaként már a közigazgatásban szerezhetett tapasztalatokat. Időközben sikeresen elvégezte az Államigazgatási Főiskolát, így jogi ismereteinek köre lényegesen kibővült.

1988-ban kapta az első igazi kihívását az élettől: a jó nevű Meteor Vállalat hívta soraiba. Kiemelkedő munkája révén előbb áruforgalmi vezető, lerakatvezető-helyettes, majd a vállalat nyíregyházi lerakatának első számú vezetője lett.

A Meteor üzleti profilját konfekció-, lakástextil- és a méteráru-nagykereskedelem alkotta. Sokan nem tudják, hogy Orosz József nevéhez kapcsolható az ország első Levi’s shopjának megnyitása Nyíregyházán.

1993-ban a vállalat akkori debreceni vezetői kiprivatizálták a dolgozók és helyi vezetőik alól a vállalatot. A tenni akarás és az értékek megtartása arra sarkallta, hogy Hajzer Károlynéval, korábbi vezetőtársával közösen megalakítsák az OTO-TEX Kft.-t.

A nulláról indulva – előbb bérleményben – kezdték meg működésüket. Egy év múltán már egy közép-európai nagyságrenddel rendelkező csehországi gyár bízta meg őket termékeinek képviseletével. Célul fogalmazták meg maguknak a piacon már jól bejáratott profil ismeretében, kizárólag munkaruházati, védőruházati és egészségügyi textíliákat kívánnak forgalmazni a magyar munkaruhagyártók számára. Régi filozófia ez: „Élni, és élni hagyni”

A két tulajdonos döntését az idő igazolta. Az OTO-TEX tartotta magát célkitűzéseihez: továbbra is képviselték beszállítóik és vevőik érdekeit. Az együttműködés minőségét mi sem jelzi jobban, mint az eredmény: két évvel később nagyobb forgalmat bonyolítottak le, mint a korábbi három megyét képviselő állami cég. Országos partner-, valamint értékesítőhálózatot hoztak létre. Több nagyvárosban – Budapest, Győr, Nagykanizsa, Pécs, Békéscsaba – dolgoznak képviseleteik.

Nyugati kapcsolatuk fő állomása Belgium, Anglia lett. Az uniós partnereik segítségével speciális szöveteket – lángmentesített, saválló és jól láthatósági alapanyagokat importálnak. Tevékenységük alkalmazkodott az időközben felerősödött közel- és távol-keleti árudömpinghez, a megnőtt kínálat következményeihez. Minden tevékenységükben ott érezhető az, hogy fontos számukra a jó kapcsolat minden partnerükkel. A szomszédos Románia EU-ba történt belépését megelőzően létrehozták saját külföldi cégüket, az OTO-TEX Románia Kft.-t Nagykárolyban. A két régi társtulajdonos mára már otthon érzi magát Romániában.

A munka mellett futja energiájukból az embereknek oly fontos területekre, mint a kultúra, a sport, a természetvédelem szponzorálására. Ott voltak a Mandala Dalszínház megalakulásánál, Takács Rita világbajnoki sikereinek támogatásában, és jelentős előrelépést jelentett a Nyíregyházi Állatpark nemzetközi szinten történő elismerésében az első széles szájú orrszarvú OTO-TEX Kft. által történt megvásárlása.

Tizennyolc éves történetük mintául szolgálhat a jó célok megvalósításáért tenni akarók eredményes együttműködéséhez.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése