Gödényné Barbócz Katalin

Ügyvezető,

Nyíregyháza

Gödényné Barbócz Katalin szszb 27 tgy.jpgGödényné Katika elismert cége, az idén jubiláló, húszesztendős Idem-Papír jelmondata:  „és bejön a papírforma”. Pedig, mint a kezdetekről meséli a vállalkozás rendkívül agilis vezetője, ők valóban a semmiből indultak a rendszerváltozás idején. Nem volt garanciája a sikerre, csak ő maga és az elhatározása, de ez éppen elég volt.

1959-ben született Nyíregyházán, gyermekkorát Császárszálláson és Kistelekiszőlőben töltötte, itt is járt iskolába. A szülők gazdálkodással foglalkoztak, négy idősebb testvére mellett őt is hamar befogták a munkába. Nem volt könnyű időszak: a földeket elvették, az édesapa 43 éves korában egy agyvérzés következtében lebénult, de mindig volt mit enniük. A kis Katalinnak már 6 évesen be kellett segítenie. Ma is emlékszik első főzésére, mikor a tőkén állva készítette lelkesen a gulyást, és forrázta le a kezét. Amikor azonban a mezőn volt az állatok mellett, mindig arról ábrándozott, hogy egyszer kereskedő lesz, saját ruhabolttal. Picit másképp, de az álom mindkét része megvalósult!

Először azonban emelt szintű nőiruha-készítőnek tanult, mert az apa nem engedte kereskedelmi pályára az egyébként jó tanulót. Azt mondta: abból nem lehet megélni… Nem szerette ezt a szakmát, és az utána, a Nyírségi Varrodában két műszakban női szabóként eltöltött éveket sem. A Kelet Áruház méteráru osztályára azonban speciális végzettség nélkül is bekerült, mert az anyagismeretet korábban jól elsajátította. Sokat köszönhet az itteni csapatnak, nagy útravaló volt számára az a három év 1986-ig.

Kényszerből mégis váltott: első házasságából született kisfia éppen az alsó tagozatot kezdte, s az áruházi időbeosztás nem kedvezett a gyermeknevelésnek. Így újabb három éven át adminisztrátor lett, amikor a rendszerváltozás idején felfigyelt egy hirdetésre. Akkor indultak a „svájcikilós-ruha-boltok”, melynek egyikében újra a pult mögött állt, de nem sokáig. Itt már azon törték a fejüket, hogy mibe kellene fogni. Úgy sejtették: papír-írószer területen van még lehetőség. Először társakkal, majd egyedül indult az útnak. 1991-ben, miközben a 14 emeletes házban laktak, az alagsorban kinyitotta első, piciny boltját. Anyósa segítségével más megyében kellett kölcsönt felvennie, és szükség volt a korábbi kapcsolatok bizalmi alapjára is. Édesanyja és apja is sokat segítettek: vigyáztak a pici gyermekre. A mai „irigyek” vagy „csodálók” vajon cseréltek volna-e vele akkor? Egy év múlva a Virág utcai kicsi üzletének híre ment: ott mindent lehet kapni, ami máshol hiánycikk. A szóbeszéd marketingje mellett ma is tudatosan költ reklámra, mint mondja, ott kell lenni a köztudatban. Lapozzunk a folyamatosan íródó sikertörténet mai fejezetéhez: három boltot üzemeltetnek Nyíregyházán, a Vasgyár és a Selyem utca mellett a Luther utcán, amit mostanában tervez bővíteni. A kettő között húsz esztendő van, a maga küzdelmeivel és kisebb kudarcaival, amit szintén szívesen felvállal, hiszen abból tudott tanulni. Egyébként sem „sebnyalogatós” típus, gyorsan továbblép az esetleges „pofonokon”. Néha úgy érzi, mintha a neki tízszer annyit kellett volna dolgoznia ugyanazért, mint másnak a sok nem várt akadály miatt.

A ’90-es években gyors volt a felfutás a Kelet-Nyugat EXPO segítségével is, aztán jöttek a multik, és változtatni kellett. A lakosság mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak a végfelhasználók, közületek, cégek. Nála azóta sincs kis és nagy vevő, csak VEVŐ, csupa nagybetűvel. Ha kell, szó szerint utánaszalad egy vásárlónak, hogy teljesen elégedetten távozzon az üzletéből. Talán ez a siker receptje is: tökéletes szakmai felkészültség, kedves kiszolgálás, odafigyelés. Ezt minden munkatársától megköveteli, így nem csoda, hogy mindig remek szakmai csapattal dolgozott. Ő is fejleszti magát, részt vesz tréningeken, de az eladóinak is képben kell lenni 12000 árucikk között. Szókimondó, de egyben megbocsátó személyiség, aki megbecsüli a vele együtt dolgozókat.

Szerencsés ember is: közvetlen munkatársai javarészét a családtagok adják. Férje, Sándor, korábban egy nagyvállalatnál nyomtatvány- és írószerraktáros is volt, tapasztalata, kapcsolatrendszere, példás hozzáállása, áldozatvállalása sokat segített, sokszor ő járt szülői értekezletre. Már 32 éves a fia, Turcsán Mihály, aki autószerelőként kezdett, majd kérte édesanyját, hadd dolgozhasson nála… Ma már nagyon profi a szakmában csakúgy, mint felesége, Fruzsina, aki most döntően az első gyermekkel, a 9 hónapos Grétával foglalkozik. Van, aki segítsen: 21 éves lánya, Edina, aki Debrecenben tanul jogot, de a hét döntő részében az üzleti ügyeket rendezi.

Gödényné Kati ma sem az irodájában ül, hanem az eladótéri függöny mögött, ellenőrizve munkatársait, vagy éppen a partnerek irodáiban. A „legnehezebb” vevőkkel is kiválóan szót ért, szereti a kihívást a szakmájában. Úgy vallja: egészséggel és akaraterővel lépésről lépésre haladva bárhová el lehet érni.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése