Szigetfalvi András

A Nyír-Sziget Kft. társtulajdonosa, ügyvezető igazgatója,

Nyíregyháza

Szigetfalvi András családjával szszb 27 tk.jpgOrszágos ismertségre és elismerésre számíthat Szigetfalvi András, a Nyír-Sziget Kft. társtulajdonosa (Gábor fivére a másik tulajdonos) és ügyvezető igazgatója. Vállalkozásuk elindítása, felfuttatása kiválóan példázza az alkalmazotti és a vállalkozói élet különbségeit. Dacára a válságnak, András nem harcol, hanem gondolkodik, minden üzleti lépését alaposan megfontolja. Így juthatott előre, az éledező hazai kapitalizmus dzsungelében ötről a hatra.

Nyíregyháza elegáns kertvárosának ízlésesen felépített és berendezett családi házában – igazi, fészekmeleg otthont nyújt a benne élőknek – beszélgetünk a kései órán. Péntek, 22-t üt az óra. A férj és felesége, Szigetfalviné Krizán Zsuzsa, két kislányuk, a négyéves Szintia és a kétéves Ketrin mellett az édesanya testvérének hasonló korú gyerekeire is most éppen ők vigyáznak. A szeretet ezer szála fon köréjük biztonságot, és az életük indításához alapot. Nemcsak erkölcsit, hanem anyagit is.

Hosszú történet, bár a vállalkozó a 30-as évei elején jár. Gyerekfejjel számtalanszor megcsodálta, hogy kárpitos nagybátyja miként varázsolja újjá az elhasznált bútorokat. Mire felocsúdott, ő is az akkor még 107-es ipari szakmunkásképzőben kitanulta ezt a szakmát. S még valami többet is, valószínűleg ezt már az élet iskolájában sajátította el. Alkalmazottként egyetlen évet tudhat maga mögött, míg a Nyíregyházán élő mester, Piószeghy Sándor a kárpitos szakma csínját-bínyját megtanította neki. Még szinte tinédzserként nyitott egy bútorboltot a Szent István utcán 1998-ban. Akkor 24 ezer forintot keresett mint alkalmazott, és az első vállalkozói napon 360 ezer forintért árusított olcsó kategóriás franciaágyakat. A költségek, az adó levonása után 50 ezer forint tiszta haszon jutott egy napra!

A családcentrikus fiatalember szólt a számítástechnikai végzettségű Gábor testvérének, társuljon az üzletbe. Talán még nem is sejtették, mekkora vállalkozás alapjait rakják le. A bútorbolt mögötti raktárban Bandi készítette az olcsó, sokaknak megfizethető bútorokat, hordta előre az üzletbe, Gábor értékesítette iskola mellett. Még Esztergomból is érkeztek vevők.

Bővítésbe kezdtek, megvettek egy raktárt 2003-ban az ipari parkban. Folyamatosan gyarapodott a megrendelés, a vevők elégedettsége újabb fejlesztésre ösztönözte a testvérpárt. Az ötezer négyzetméteres műhelyben 75-en készítik a textil, bőr kárpitozott bútorokat, néhányan az adminisztrációt intézik. A gyártásnál három üzemvezető felügyeli a termelést. Különös gondot fordítanak a minőségi ellenőrzésre, hogy csak kifogástalan bútorok kerüljenek ki az üzemből. Így büszkék lehetnek arra, hogy átlagosan száz darabból kettőnél szükséges garanciális javítást végezniük. A fogyasztóvédelmi törvény előírásait maximálisan betartják, mert szent meggyőződésük, hogy az elégedett ügyfélnél nincs jobb reklám. Azok visszajönnek, és ismét a Nyír-Sziget Kft. termékeivel varázsolják otthonossá a lakásukat.

Korábban a gyártás mellett maguk szervezték az értékesítést is, több boltot nyitottak. Egyrészt a 2008 óta elhúzódó gazdasági válság, másrészt a profitorientált vállalkozói magatartás miatt boltjaikat bezárták. Szigetfalvi András meggyőződéssel vallja, hogy ha egy célra összpontosítanak, nagyobb eredményt tudnak felmutatni. Kezdetben az olcsó bútorok gyártására helyezték a hangsúlyt. Később az igényes, minőségi garnitúrákat is nyugodtan elvállalták, mert a szakmai tudás, a technikai fejlesztés megengedte ezt a változtatást. Most legalább százféle termék kerül ki a kezük alól. 2010–2011-es bútorkatalógusukból bárki választhat az otthonába illő termékeket. Mellesleg 2-3 hét a maximális átfutási idő a rendeléstől a szállításig. Katalógusuk már csak azért is különleges, mert az egyes darabok méretét, elhelyezési lehetőségét is centiméterre mutatja.

A válság a bútorpiacon is érződik. Míg korábban a heverőket gyakrabban, most három-négy évente, az igényes garnitúrákat jelenleg nyolc-tíz évente cserélik. Túlhordjuk a bútorainkat… A vállalkozásban nemcsak a fivére, hanem a felesége, Szigetfalviné Krizán Zsuzsa, édesanyja, Szigetfalvi Andrásné és élettársa, Deák Barnabás is sokat segít. A sikeres vállalkozó házaspárnak mégis legnagyobb öröme két gyönyörű kislánya.

A nagyra nőtt vállalkozás sok idegfeszültséggel jár. A tulajdonos ezt horgászattal vezeti le. De ezt is a topon. A három fős csapat világrekordot tart az SBS SZI-KO TEAM tagjaként: 96 óra alatt 1415 kilogramm pontyot fogott a móri tavon. A saját csúcsa a franciaországi világbajnoksághoz kötődik: 24,8 kilós pontyot emelt ki a vízből.

Életcéljainak felét – szép család, nyugodt otthon, modern ház, működő, 75 családnak kenyeret adó vállalkozás – már megvalósította, igen fiatalon. Nem beleszületett a készbe, hanem saját erejéből, a családtagoknak is munkát adva jutnak előre.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése