Tisza Sándor Rajmund

Polgármester

Vaja

Édesapját, de még az őseit is megsüvegelték a helybeliek. Tisza Sándor Rajmundnak, aki 2020. szeptember 6-ától a választók bizalmából töltheti be a polgármesteri tisztséget, soha nem kellett kétszer bemutatkoznia. Generációk ismerték még a felmenőit is. Nagyítóval vizsgálta Vaja népe, vajon a polgármester fia méltó módon viselkedik-e. Megméretett és elfogadtatott, röviden így lehetne összegezni röpke 27 év személyes élettörténetét. Nemcsak otthonosan mozoghatott mindig is a szülőhelyén, hanem kiépítette azt a közbizalmat, amely a településvezetői székbe ültette.

Édesapját, a fiatalon, tragikusan elhunyt Tisza Sándort nem kevesebb, mint hat alkalommal választották meg polgármesternek. Még friss a seb, amit a családja és Vaja érez a távozása miatt, de az élet könyörtelenül, vagy éppen gyönyörűségesen folytatódik. Ahogy az ilyenkor megszokott, időközi választást írtak ki. Öten pályáztak, ám Tisza Sándor Rajmund egyedül több voksot kapott, mint társai összesen. Óriási felelősség, ugyanannyi lehetőség egyszerre. A gazdag történelmi, kulturális örökséget maga mögött tudó Vaját a 21. századi körülmények és elvárások között kell vezetnie egy igencsak ifjú embernek. Hogy birkózik meg ezzel a teherrel és áldással?

A polgármesteri irodában a bútorok, a dekoráció, a testvértelepülések ajándékai még a nagyra becsült édesapa által megálmodott belsőt mutatják.  Először megilletődötten lépett ebbe az irodába, még tizenéves korában, 2016-tól azonban pályázati referens, 2019-től pedig önkormányzati képviselő és alpolgármester lett. Kezdett eligazodni a közigazgatás világában, a hivatali ügyintézés kulisszáiban. Kicsi gyerekkorától azt látta, hogy a helybeliek bármikor megállíthatták az utcán az édesapját, nem szorították ügyfélszolgálati keretek közé a személyes találkozásokat. 

– A Tisza név kötelez – fogalmaz a polgármester. – Édesapám a hatodik, édesanyám a negyedik generációig tudta visszavezetni a családfájukat. Édesapám műszaki ügyintézőként kezdte, később választották meg polgármesternek. A nagyapám hivatalsegéd, a dédapám kisbíró volt. Dolgos, munkásemberek, akik becsülték a közösséget, a megélhetést biztosító termőföldet, benne az almáskerteket. A szülőföld ringatta az őseim bölcsőjét, és a sírhant is ebben a temetőben őrzi örök álmukat. Hova mennék ezzel a képzeletbeli hátizsákkal? Mehettem volna a fővárosba, a Dunántúlra, a nyelvismeret okán külföldre, de engem a szívem mindig visszahúzott Vajára. Gyermekkorom meghatározó élményeinek helyszínére, amely szilárd kötődést adott a családhoz, a nagyközségből lett városhoz, a hazához. Kevésbé patetikusan, a családi vállalkozást folytatni kellett, a szüleim gazdálkodtak, szántó, erdő, gyümölcsös gondja szakadt a nyakamba. Eszembe sem jutott volna másutt élni.

Tisza Sándor Rajmund Vásárosnaményban született, 1993. július 17-én. Édesanyja, lánynevén Tisza Ibolya, az idősotthon, később az idősek klubja vezetőjeként nagyon sok embernek segített a mindennapjait élhetőbbé tenni. Nagyszerű családot formált köréjük, igazi édesanya volt, és a helybeliek megbecsülését sokszorosan kiérdemelte. Súlyos betegség ragadta el szerettei köréből. Két gyermek osztozott a szülők szeretetén, Vaszlovics-Tisza Dóra igazgatásszervezőnek tanult, Debrecenben telepedett le. Sándor a helyi iskolában, majd a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban végzett. A Debreceni Egyetem közgazdász turizmus-vendéglátás szakán diplomázott 2015-ben. Nyelvvizsgát tett németből és angolból. A sport az egyik kedvence, 2004-től a Vajai II. Rákóczi Ferenc Sportegyesület sakk szakosztályának tagja, 2016-tól az egyesület vezetőségi tagjává választották, jelenleg alelnök. A helyi sportélet fejlesztéséért eddig is sokat tett.

Nem akármilyen nehézségeket tudhat maga mögött az elmúlt időszakban. Súlyos betegséggel küzdött az édesanyja. Előbb őt, nem sokkal később édesapját kísérte el utolsó földi útján. Aztán a választási kampány próbálta meg, de bízott a helybeliek bölcsességében, az eddig megtett, példamutató életútban és 2020. szeptember 6-án a vajaiak őbenne látták a településvezetőt.

Legfontosabb feladatának tekinti a választási programjának megvalósítását. Jó lenne, ha itt helyben kínálnának állást piaci alapon idetelepülő cégeknek. Éppen ezért fejlesztik az iparterületet, közművesítették, szélesebb együttműködést kínál az önkormányzat a jelentkező vállalkozóknak.  Mezőgazdasági hagyományaikat tekintve élelmiszerfeldolgozó üzemet tudnának elképzelni, de nyitottak másra is.  Ahhoz, hogy munkaerőt is adjanak ehhez, a fiatalok letelepedését kell előmozdítani. Ördögi kör, mert akkor jönnek, ha munkát találnak, főként helyben. Lakhatásukat bérlakások építésével ösztönöznék, pályázati forrásokat keresnek hozzá.  A településfejlesztés érdekében a közművesítés, a munkahelyteremtés mellett a kikapcsolódást, a sportolást, a szabadidő eltöltését, a szolgáltatások fejlesztését is előtérbe helyezik.

– Az orvosi rendelők, a védőnői szolgálat épületének felújítását elsődlegesnek tartom. A Magyar Falu Program keretében pályáztunk, új eszközöket is beszereznénk, a járóbetegeknek infúziós kezelést szervezhetnének a rendelőben. A háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat épületegyüttesét a jelenlegi helyén szeretném felújíttatni, vagy egy korszerű épületet építtetni. Ehhez a megfelelő pályázati forrásokat keressük. 

Vaját a kastélyról, a múzeumról, a történelemben betöltött szerepéről, hagyományairól ismerik a Dunántúlon és határaink másik oldalán. A templomok építészeti és vallási öröksége mellé felzárkózik a Vajai-tó: a horgászat mellett üdülőövezetként kínálna családoknak is tartalmas kikapcsolódást. Látogatóközpontot terveznek, parkolókat alakítanak ki. Itt keresztezi egymást az országos Kék Túra útvonal és a Móricz Zsigmond útvonal. Zajlik a közbeszerzési eljárás, és a Nyírségi Turisztikai Projekt 1,1 milliárd forintos fejlesztésének részeként a Vajai-tó arculatát modern megoldásokkal igazítják új évezredünk igényeihez. Éppen ezért is fontos a helyi természeti értékek megőrzése, amely egyben turisztikai értékünk is. A Nyírség vízpótlására a következő években megoldást kell keresni, különben a Vajai-tó drasztikusan átalakul.

A sportcsarnok és szabadidőcentrum egyelőre várat magára. A sakk szakosztály 27 éve működik, a futball hagyományos, mint szinte bármely településen. Mintegy 100 sportoló évadonként közel 200 labdarúgó mérkőzést játszik, ezt mindenképpen folytatják, ahogyan a futsal sportágban is indítanak korosztályt. A kastélykert melletti labdarúgó pályát akár „áthelyeznék”, hogy egy sportközpont jobban szolgálja a városlakókat. Sportnapokat, sportbálokat, tömegrendezvényeket tarthatnának, ám jelenleg a koronavírus okozta világjárvány a tervezett programokat is meghiúsította. Elmaradt a Húsvéti összejövetel, a Városnap, és csak reménykednek, hogy az Adventi Napokra sor kerülhet. Jövőre Hagyományőrző Fesztivált álmodnak, gasztronómiai jelleggel. Sportnapokat, Városnapot szeretnének, mert a közösségi összetartozásnak ezek a pillérei nagyon hiányoznak. Az Alkotótáborba több országból érkeznek a művészek, messzire viszik Vaja jó hírét.

A Vay család leszármazottai ma már külföldön élnek. A szépkorú Vay Piroska általában évente eljön ide, és múltidéző beszélgetéseket tartanak. Bárkinek, akit érdekel a múlt. A Vajai Múzeumban megnézhetjük az évszázadokra visszanyúló, tekervényes családfát. Bár ők a legismertebb família, azért a Tisza nevet viselő generációk is örömmel vennék, ha a késői leszármazottak pontosan tudnák, honnan jöttek. Így maradnak a kincsként őrzött hagyományok. A hatalmas energiával, innovatív képességgel megáldott polgármester a város hírnevét szeretné eljuttatni az internet segítségével messze földre. A hazai és a határokon túli testvértelepülésekre. Az idelátogató turisták, vendégek, üzletemberek legyenek tisztában az autópálya mellett, a 41-es főúttól két kilométerre, a megyeszékhely és a nagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városok vonzásában található, 3700 lelket számláló Vaja több évszázados múltjával és jövőbeni küldetésével.

A fiatal polgármester ezt az örökséget viszi tovább. Reméljük, napos úton haladhat.      

Szerző: 2020. 10. 07.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése