Dr. Birtók Mihály

Címzetes főorvos, önkormányzati képviselő

Vaja

Hat generáció tagjait gyógyítja dr. Birtók Mihály családorvos, három éve pedig a minisztériumtól megkapta a címzetes főorvos kinevezést is. Pár hónap híján négy évtizede gyakorolja hivatását és szolgálja a köz ügyeit a megfontoltságáról, nyugalmáról és betegcentrikus gondolkodásáról ismert orvos. Amikor még inkább a faluról város felé törekedtek a fiatal szakemberek, nem kis meglepetést szerzett Birtók doktor, hisz ő született nyíregyháziként az akkor még községnek számító Vaját választotta. Ösztöndíjszerződés kötötte Szabolcs-Szatmár megyéhez, legalább öt évig itt kellett praktizálnia. Egyáltalán nem érezte tehernek ezt az adminisztratív előírást. Annyit már tudott a településről, hogy itt rendes, jóindulatú, dolgos emberek élnek. Csak rövid ideig gondolta magát „bekerültnek”, a helybeliek a szívükbe zárták a mosolygós, szimpatikus orvost. Az 1970-80-as években a két körzetben Komoróczy Károly doktorral látták el a vajaiakat. A szabadságukat is úgy osztották be, hogy ne kelljen idegen helyettesítőhöz fordulniuk a betegeknek.

Vaja életében igen jelentős előrelépést tapasztalhattak meg a II. Rákóczi Ferenc Termelőszövetkezet tagjai és alkalmazottai. Az almatermesztés hozta a pénzt. A részes művelés bevezetése mindenkinek előnyt jelentett. A hagyományokat és a családi kötelékeket nagy becsben tartó orvos szintén meglátta a fantáziát a mezőgazdasági termesztésben. Időközben még szorosabb kapcsolatba került a településsel, hisz a helyi születésű, tősgyökeres vajai felmenőkkel bíró Nyitrai Ildikó orvosasszisztens személyében feleséget is talált. Családot alapítottak, építkeztek és megszületett a fiuk, aki a keresztségben a Mihály nevet kapta. A gyermek szinte az anyatejjel szívta magába a hagyományápolás, a családi értékek fontosságát.

Több diplomát szerzett, nemzetközi kapcsolatokat, protokoll szaktanácsadást tanult. Budapesten helyezkedett el. Zempléni lányt, a Sátoraljaújhelyről származó, immár Birtók-Molnár Zsuzsa nevet viselő társat tudhat maga mellett. Két fiú teszi teljessé a családját: Mihály 3 és féléves – ő a hatodik a generációk sorában, aki ezt a keresztnevet kapta – és Barnabás másfél éves. A nagyszülők igyekeznek minél több időt tölteni unokáikkal, mert saját tapasztalatuk is alátámasztja, szempillantás alatt felnőnek a gyermekek és csak ezeket a fogékony éveket használhatják az élet kiemelkedően fontos értékeinek megismertetésére, átadására. A fővárosban élő család pedig igyekszik haza, az autópálya megkönnyíti az időközben várossá vált Vaja megközelítését.

Háziorvosi szakvizsgáját a tudományos üléseken, továbbképzéseken, a folyóiratok tanulmányozásával tartja frissen Birtók főorvos. Az interneten elér bármit, amire kíváncsi. Az 1900 páciensről gondoskodó orvos a vegyes körzetben az újszülöttektől az aggastyánokig mindenkit ellát. Szorgos szakemberek segítik a munkáját. A védőnők kimagasló eredményekről számolhatnak be. Az asszisztense a felesége, munkamegosztásuk a betegek javát szolgálja. Évente 15 ezer orvos-beteg találkozónak nyújt helyszínt a rendelő. Ez a szám növekszik. Az egészségügyi szervezéssel időt és pénzt takaríthatnak meg a betegek. Egy laborvizsgálatért nem kell Mátészalkára menni, hanem az itt levett minta „utazik”. Javult a betegszállítás minősége, gyakorta még a kórházban is tudakozódik Birtók doktor a betege gyógyítása felől. Igaz, a sok adminisztráció miatt kevesebb időt fordíthat a tényleges orvosi feladatokra.

A helybeliek nemcsak a hivatása miatt ragaszkodnak hozzá, hanem közéleti ügyekben is kikérik a véleményét. 1990-től folyamatosan megválasztják önkormányzati képviselőnek. Több bizottságban hallatta hangját, jelenleg a pénzügyit vezeti. Nem győzi hangsúlyozni, hogy a hét tagú testületben várospolitikát folytatnak. Nem nézik, ki milyen logó alatt kapta meg a helyiek bizalmát. Sokkal fontosabbnak látják a patinás múlttal, történelmi várral, a Vay család örökségével rendelkező város modern kori krónikájának bővítését. Birtók doktor több tervet dédelgetett a fejlesztésre, és nagy örömére, a legtöbb meg is valósult. Sok éven át szorgalmazta egy idősotthon létrehozását. Most 38-an lakják, az ország minden területéről érkeznek a jelentkezők egy békés öregkor reményében. A bölcsőde megépítése sem az akaraton, hanem a pénzen múlt. Ma már az asszonyok nyugodtan vállalhatnak munkát, mert a kisgyermekek ellátása megoldott. Két éve a rászoruló családok átmeneti szállását tették lehetővé. Ami paradox, de igaz, éppen az orvosi rendelőt kellene megépíteni. Eddig sikertelenül pályáztak, most végre megvalósulhat a 80 millió forintos beruházás. Orvosi, fogorvosi rendelő, védőnői szoba, mini labor kap benne helyet.

Birtók Mihály címzetes főorvost hívták még dunántúli körzetbe is, de őt a befogadó város és a család eltéphetetlen szálakkal kötik Vajához. Születőben a hetedik generáció tagjai…                                          

Szerző: 2018. 05. 14.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló