Balogh Gyula

Vállalkozó, külkereskedő, volt országgyűlési képviselő és polgármester,

Vaja

szszb 25 ncsé Balogh Gyula.jpgHogy is van a szólásmondás? Csodák pedig nincsenek! – vagy: Csodák pedig vannak! Kinek, hogy is van ez az életében? Ez az utóbbi igaz Balogh Gyula életére, hiszen ahogy egymással szemben beszélgetünk az elmúlt két és fél évtized eseményeiről a Vajai Zöldség- Gyümölcs Kft. prezentáns konferenciatermében, két olyan történést is említ, ami valóban csodaként alakította az ő életét az elmúlt 25 év alatt. „Egy sajnálatos, nagyon súlyos autóbaleset során,
– 1989-ben – csoda, hogy egyáltalán életben maradtam! Sokáig nem tudtam ellátni mindazt a sok feladatot, megbízatást, amit az évek során magamra vállaltam”– meséli.

Vaja akkori polgármesterére az országgyűlési képviselőség, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács tagsága, az Országos Kisgazdapárt megyei elnöksége emberfeletti feladatokat rótt. Az ugyanabban az évben alapított vállalata, a Vajai Zöldség-Gyümölcs Kft. külön is teljes embert kívánt volna.
„Felépülésem után úgy döntöttem, hogy csak a családi és magánvállalkozá­somba fektetem az energiám.”

Így következett be a második csoda, a kft. az idén jubilál, 20. évét tölti be 2009-ben. „Csoda, hogy ma Magyarországon egy vállalkozás ilyen gazdasági- pénzügyi körülmények és egyéb kényszerítő hatások következtében még fenn tudott maradni! Az elmúlt 20 évben a Vajai Kft.-nek az volt az erőssége, hogy egyáltalán nem, vagy csak kevés banki kölcsönt vett fel. Mi csak fejlesztésekre kértünk és kaptunk pénzt. Valamikor 70–80 nagyteljesítményű prosperáló konzervgyár volt az országban, a megyében is szinte minden második faluban volt savanyító, kis konzervüzem.”

Az orosz piacokról való kivonulás nagy hiba volt, mint ahogy az is, hogy a tízéves uniós felkészülési időszakban átadtuk minden külföldi piacunkat, a belföldit pedig a multinacionális cégek uralják. Megyénk kincse, az alma mellett sorra megy tönkre a többi mezőgazdasági ágazat is.

„Kötelességem a helyi almatermelők sorsán segíteni, bevállaltam egy termelésbővítést, bár még nem tudom annak a piaci-értékesítési útját. Többször körbejártam a földet az utóbbi évben, hogy megkeressem a csatornákat.”

A kft. hét–nyolc ezer tonna késztermék – almasűrítmény – előállítására képes. 600 tonna, a megyében megtermelt alma ledarálására, préselésére, sterilizálására van kapacitása. A gyengébb minőséget előállító kínaiak betörtek a kiváló minőségű magyar és lengyel áru helyére, mert az unió engedélyezte az almasav citromsavval való helyettesítését. Sorolja még, mi mindent kellene másképp csinálni a magyar gazdák és az ország érdekében, de ehhez a kormánynak kellene teljes pálfordulást vennie, ami sajnos a gazdasági, pénzügyi válság mellett a súlyos morális válság miatt szinte elképzelhetetlen.

Az 1952. november 13-án, Békés megyében, Zsadány községben született fiú pedagógus szüleivel és még három testvérével ’58-ban, első osztályos iskolás korában került Vajára. Majd a Krúdy Gyula Gimnáziumban, Nyíregyházán érettségizett. Felsőfokú áruforgalmi szakképesítést szerzett a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán, bár eredetileg orvos szeretett volna lenni. Dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál is.

További munkahelyein egyre inkább felvértezte magát a mezőgazdasági és kereskedelmi áruforgalom fortélyaival (Bakta Tsz, Zöldért, Vaja Tsz). Polgármestersége idején sikernek könyveli el – Tisza Sándor akkori alpolgármesterrel együtt – a teljes ivóvíz- és szennyvíz-hálózat megépítését, két társközséggel együtt. Az ő teljes mecenaturájának köszönhető, hogy a Rákóczi-Vay Ádám Kastély és Múzeum, korhű bútorzatával, felújítva tárulhat az egyre több látogató elé. Büszke arra, hogy sikerült megmenteniük az őslápot, fejlődhet a horgászturizmus. Említésre méltó az „Alternatív Kossuth-díj” megalapítása, amely Vaja helységgel lett bejegyezve. Sokak számára hihetetlen, hogy ezekben az években sikerült – óriási történelmi és családfakutatás eredményeként – bebizonyítani, hogy II. Erzsébet, a több mint ötven éve uralkodó angol királynő a Vay-család leszármazottja!
„A Vay-családtól a brit királynőig” cím­mel kiadott könyv a magyar történelmi szálak megtalálásáról szól. Nosztalgiázva emlékszik vissza Charles herceggel való találkozására és kézfogá­sára a Buckingham Palotában. Mindezek fontos előzményei annak, hogy a korábban mezőváros Vaja az idén ismét városi rangra emelkedett.

Gyermekei felnőtt életüket élik. Erika a HA-JÓ Rádió tulajdonosa, ahol az idén széles frekvenciabővítésre kaptak lehetőséget. Gyula fia a kft. egyik leányvállalatának ügyvezető-igazgatója.

Az utazások a föld más részeire nem a pihenésről, hanem a munkáról szólnak.

Szeretné, hogy a cég továbbra is életképes maradjon, az itt dolgozó 52 embernek munkát tudjon adni. A jövőben lépni kell, nyitni a világ felé, amihez minden külkereskedelmi kapcsolata a nyelvismerettel egyetemben a rendelkezésére áll.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése