Harsányi László

Ny. igazgató-helyettes, volt önkormányzati képviselő,

Vaja

szszb 25 ncsé Harsányi László2.jpgVajon mi lehetett Harsányi László igazgatóhelyettes úr titka, hogy 40 évig a tanári pályán meg tudott maradni? Mert annyi bizonyos, minden pedagógus, aki évtizedekig hűségesen kitart eme „emberformáló művészet” mellett, annak kell hogy legyen valami titka. „Hittem a munkámban, és ezt el tudtam hitetni a gyermekekkel is” – vallja most is szívvel-lélekkel, a már hanghordozásában, beszédében is különös tanáregyéniség, akinek egész famíliája tősgyökeres vajainak mondható. Itt látta meg ő is a napvilágot, 1950-ben Harsányi Péter és Tóth Berta szülők ötödik gyermekeként. Majd még egy fiútestvére született, így a hat gyermek eltartása, taníttatása áldozatos és kitartó munkát követelt a szülőktől. Az iskola küszöbét is itt lépte át először, és az általános iskola befejezése után a baktalórántházi Mező Imre – ma Vay Ádám – Gimnáziumba került. Meghatározó négy év volt ez életében, kiváló tanáraira csak hálával gondol, elhatározta, követi példájukat, ő is tanár szeretne lenni.

A rendkívül jó nyelvérzékű fiú – a többi tantárgy mellett – szivacsként itta magába a nyelvek tudományát, az idegen nyelv – az orosz – és szép magyar anyanyelvünk nehéz nyelvtani szabályait. Emlékezetesek osztályfőnökük – Kovács Gábor – érdekfeszítő, csodálatos magyar irodalom órái, aki megszerettette vele a tárgyat. Olyannyira, hogy 1969-ben, az érettségi után magyar–orosz szakra jelentkezett az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, Nyíregyházára.

A felvételi sikerült, mégis képesítés nélkül kezdett el dolgozni, ugyanis a túljelentkezés miatt nem fért bele a létszámkeretbe, elutasították. Nem csüggedt el, annál nagyobb bizonyítási vággyal kezdett el tanítani még ugyanannak az évnek az őszén. Hála Dani Endre igazgatónak, a volt testnevelő tanárának. Először furcsa helyzet volt ugyanoda visszakerülni, ahol nemrégiben még diák volt, tanárai pedig a kartársai lettek.

Kollégiumi nevelőként kezdte, de a második évben katonának vitték Gödöllőre. ’71 félévében leszerelt, ezen év őszén elkezdte a főiskolát, ahol 1977-ben magyar–orosz szakos tanári diplomát szerzett.

A családalapítás éve I974, feleségül vette Sólyom Etelka szintén vajai leányt, ismeretségük a gimnáziumi évek alatt érlelődött komollyá. A családba két leánygyermek érkezett, mára mindkettő felnőtt, önálló életet él. Anikó fodrász–kozmetikus, Andrea fogorvos.

’80-ban, harmincévesen, a rátermett és talpraesett fiatalember a nagy létszámú iskola helyettese lett. 600–650 gyermek tanult akkor Vaján, hiszen a környező tanyákról (Kauzsay, Zöld, Sige, Rákóczi, Flóra stb.) mind ide jártak iskolába. Volt úgy, hogy lovas kocsival, később már egy kis mikrobuszra is tellett. 49–52 fős tantestületben Dani Endre igazgatótól teljes bizalmat kapott, ő pedig el tudta magát fogadtatni az iskola, de a könyvtár, a művelődési központ és az óvoda pedagógusaival is, hiszen akkor ez egy intézmény volt. A magas színvonalú úttörő munka a másik igazgatóhelyettesnek, Maticsák Lászlónénak köszönhető.

Lelkesen és hosszasan mesél a szinte érintetlen, falusi környezetben nevelkedett kicsikről, akik a pedagógus által gyurmaként formálható gyermekanyagot képezték. Bizony sok múlik a pedagógus személyiségén, ha rajta múlna, visszaállítaná az alkalmassági vizsgát. Az író-olvasó találkozókat, a mezőgazdasági betakarítást, a műsorokra, versenyekre való felkészüléseket, a tantárgyi versenyeket, a sportvetélkedőket, a kirándulásokat, táborozásokat, továbbképzéseket nem lehet feledni. A vajai gyerekek a szaktárgyi versenyeken, a területi vetélkedőkön, a sportban mindig rangos helyezéseket értek el. Ezekben a mozgalmas években még szakvezetői feladatokat is ellátott, de volt önkormányzati képviselő is négy évig.

Ezt követően az igazgatóváltások úgy alakultak, hogy László azt érezte, hatékonyabban tud a szakjának megfelelő tantárgy tanításával és osztályfőnökként részt venni az iskola munkájában.

Helyettesi minőségében 2004-től tudott ismét az iskola javára tenni, amikor a tantestület a fiatalabb generációt támogatva Kun Csabáné mellett döntött az igazgató személyét illetően. László – kérésére – elvállalta a helyettességet, de folyamatosan azon dolgoztak, hogy kineveljenek egy olyan utódot, aki alkalmas lesz majd a helyettesi teendők ellátására. Így esett választásuk Tamási Margitra.

2007-től László nyugdíjasként tölti napjait. Ezek is termékeny évek, hiszen már itthon tanult meg a számítógéppel bánni, de az olvasásra is több ideje marad. Anna, kis unokájuk kitölti életüket.

„Sosem bántam meg, hogy ezt a pályát választottam, azt csináltam egy életen át, amit szerettem. Jókor és jó időben tettem le a lantom. Én nagyon szerencsésnek tartom magam, feleségemmel 35 éve boldog házasságban élünk, jó nagyszülői kapcsolatban, két gyermekkel és egy drága kis unokával ajándékozott meg a sors” – mondja elégedetten és boldogan.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése