Sarka Béla

Pedagógus,

Jármi

szszb_01-186_sarka_bela.jpgVallatták a történelmet, s Rákóczi Györgyig vezették vissza a család múltját Sarka Béláék. Erdélyben éltek az ősök, mióta világ a világ. Majd nézeteltérések miatt az 1600-as évek elején Jármiban telepedtek le a Csaholyiak birtokain, később a Jármi családtól kapott birtokokon gazdálkodva a Zsidai ág a nemességig vitte. Sarka Béla apai ágon földbirtokos elődökkel büszkélkedhet. A dédapjának például három felesége volt, az asszonyai egységesen két-két fiúval, illetve leánnyal ajándékozták meg. Ám Sarka Sámuel az élet napos oldalát imádta és elmulatta a több száz holdas birtokot. A gyerekeinek Amerikában kellett szerencsét próbálniuk.

A családtörténelem lapjai lassan feltárultak a nyiladozó értelmű fiúcska előtt. Kerek szemmel hallgatta a szülők, nagyszülők igaz meséit, például arról, hogy anyját hintó vitte a polgári iskolába. Egyszer csak a hintóra felkérezkedett egy nyalka fiatalember, és hevesen udvarolt a már tizenkét esztendősen kiszemelt lánynak. A legény tíz évvel volt idősebb és az udvarlás olyan hevesre sikerült, hogy a lány búcsút intett az iskolának, és férjhez ment hozzá.

Talán érthető, hogy az apa, aki a háborúban önkéntesként szolgált, szakaszvezetőig vitte, katonatisztet akart faragni a fiából. Ám az 1950. december 17-én született gyermek a pedagógia mellett kötelezte el magát.

Negyedszázada tanít, igazgatóhelyettes a mátészalkai 6-os iskolában. Felesége, Sarkáné Balogh Irén hasonló beosztásban tevékenykedik a mátészalkai 7-es iskolában. Béla földrajz és testnevelés szakos, Inci óvónői és testnevelő képesítést szerzett, és nemrég felvételizett a gyógypedagógiai egyetemre. ő ugyanis a sérült gyermekekkel foglalkozó intézmény helyettes vezetője.

− Többször megfordult a fejünkben, hogy esetleg elmegyünk Jármiból − fogalmazza meg mindkettejük közös gondolatát Sarka Béla. − Ezer ok szólt amellett, hogy menjünk, és legalább ennyi amellett, hogy maradjunk. A gyerekek tanulása városon lényegesen jobban szervezhető. Időnként mi is szerettünk volna színházba, moziba, szórakozni, társaságba járni. A maradásra logikával nehezen, legfeljebb az érzelmi oldalról közelítve tudunk magyarázatot adni. őseink is ezen a földön keresték a boldogulás útját.

Itt minden fát, bokrot ismerünk. Csatangolhatunk az erdőkön, mezőkön, ismerőseink még a természet vadjai is. Amikor számot vetettek a lehetőségekkel és elsősorban önmagukkal, rádöbbentek, hogy a számukra eleve elrendelt hely Jármi. Amikor a kárpótlás kézzel fogható közelségbe került, ők is úgy vélték, érdemes hozzákezdeni a gazdálkodáshoz, mert a pedagógusfizetés kevés a két nagyfiú fölneveléséhez. A visszakapott birtokon 25 hold erdő, 8 hektár gyümölcsös, 35 hold szántó várja a munkáskezeket. Bár igényeltek traktort, de elutasító választ hozott a postás a földhivataltól.

− Belenyugodtunk − folytatja Inci. − Úgy látjuk, a nagyfiunk érzelmileg erősen kötődik a faluhoz, és valószínűleg itthon marad. Negyedikes a szalkai gimnáziumban, biológusnak készül, de ki tudja, milyen állást talál a közelben. Róbert hetedikes, még ráért gondolkodni a jövőjén.

Sarkáék aktív közéleti szerepet vállaltak az elmúlt években. Bizonyára az motiválta őket: ha az ősök itt telepedtek le és nemesként, földbirtokosként meghatározói voltak a településen élők mindennapjainak, akkor ők sem adhatják alább.

A férj kampányfőnöke volt az egyik parlamenti párt képviselőjelöltjének. A feleség a KDNP megyei alelnöke, a mátészalkai helyi alapszervezet titkára. Az iskolában is sokféle szerep hárul rájuk, a férj az intézményükben a tehetséggondozó osztályt felügyeli. Élénk külföldi kapcsolatokat ápolnak, minden bizonnyal azért, hogy a tanítványaik ne érezzék egy életen át azt a hátrányt, hogy a keleti határszél kisvárosából vágnak neki a nagybetűs életnek. Többször vezet az igazgatóhelyettes útja külföldre, hogy az ottani kulturális intézmények vezetőivel a kibontakozó kapcsolatot valódi tartalommal töltsék meg.

Sarkáék sportdinasztiát alkotnak, a férj a Nyíregyházi Spartacusban röplabdázott, a neje NB I B-ben kézilabdázott. Az apa szenvedélyes vadász, csakúgy mint a család férfitagjai, visszamenőleg a legtávolabbi ősig. Csak azt sajnálja Béla, hogy lecsúszott egy becses családi ereklye birtoklásának lehetőségéről. Az ősök vettek egy elefántcsontot, csodálatos pipát faragtattak belőle, és úgy szólt a fáma, hogy mindig az a fiú örökli, aki dohányzik. Eddig Ferenc, a nagybátyja birtokában volt, majd tőle a Sarka nagyapa legfiatalabb lányának vejéhez, Murguly Gyulához vándorolt a páratlan műremek. Béla három éve nem dohányzik, ám a családi kincsnek szívesen szorítana helyet az antik darabokkal berendezett, ízléssel kialakított családi házában.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése