Kelemen István

Kft. ügyvezető,

Jármi

szszb_15-100_kelemen_istvan.jpgNemcsak az országban, de határainkon túl is jól ismerik Kelemen István nevét. A Kelemen-Land Kft. ügyvezetője – noha gyerekkorától vonzódott a természeti környezethez, a virágokhoz, az állatokhoz – nem gondolta volna, hogy ezzel a tevékenységgel keresi majd családja kenyerét.

A 186 centi magas, jó vágású fiatalember teljesen más szakterületet cserélt fel a vállalkozás kedvéért. A BM Rendőri Ezredének tagjaként a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakának elvégzése után szűkebb szülőhazájában, Mátészalkán kapott állást. Volt szabálysértési előadó, majd másfél év múlva alosztályvezetőként teljesített szolgálatot. A főiskolát és a szakmában töltött éveket tekintve tíz évet és egy hónapot szolgált rendőrként. 2001 júliusában szerelt le mint rendőr százados.

Mátészalkán született ezerkilencszázhetvenhárom június elsején. Édesanyja, lánykori nevén Bertóti Margit, a család összetartását tekintette élethivatásának. Édesapja, Kelemen István, gépszerelőnek tanult, hosszú időn keresztül dolgozott a jó nevű Szamos Menti Állami Tangazdaságban. A rendszerváltozás után megszűnt a munkahelye, és mint annyian hazánkban, kényszervállalkozóként folytatta tevékenységét. A felesége, Cseszlai Gyöngyi fodrász, házasságukból egy kislány született, Gréta, hároméves.

A mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Technikumban érettségizett 1991-ben, majd Szarvason elkezdte a mezőgazdasági főiskola meliorációs üzemmérnöki karán tanulmányait. Bár a szakma eleinte csábította, mégis örömmel vette a tágabb család egyik tagjának – aki rendőrnyomozó a fővárosban – invitálását és biztatását erre a szakterületre. A többi már történelem. A rendőri ezred és a főiskolai évek megedzették a gondolkodását, és ragaszkodását a hagyományos értékekhez. A vadkapitalizmusnak is nevezett vállalkozói világban Kelemen István a pontosságával, a precizitásával, az adott szó megtartásával tudhatja évek óta maga mellett üzleti partnereit.

A családi kft. története visszanyúlik a Zala megyében, közelebbről Pötrétén működő Bioland Kft.-hez. A száz százalékos magyar tulajdonban lévő kft. egyik meghatározó forgalmazója Kelemen István. Szinte nincs olyan megyéje az országnak, ahol ne lenne forgalmazója. Két éve Romániában is kezdi kiépíteni a hasonló üzleti kapcsolatokat. A jövőben Ukrajna az üzleti cél. Az elmúlt években köszönhetően a jelentős családi ház építési kedvnek megnövekedett a kertészeti árudák, a mezőgazdasági boltok, a kertépítő cégek, a virág-nagykereskedők és -elosztók, de még a benzinkúton kínált virágföld mennyisége is. Magyarországon több, mint tíz éve követik nyomon a szakemberek a kertkultúra színvonalának emelkedését. Kolozsváron nemrégiben rendeztek egy nemzetközi kiállítást erről a témáról. Kelemen István arról beszél, érdemes a szomszédos Romániában is kiépíteni egy hasonló elosztó hálózatot, mint azt tették idehaza.

Érdeklődéssel és szakmai hozzáértéssel beszél a fiatal vállalkozó az igen jó minőségű virágföld előállításának és bányászatának körülményeiről. Mint mondja, Zala megyében található a legjobb minőségű, kitermelhető barnatőzegbánya. A tőzeget víz alól bányásszák, a keletkező 2–2,5 méter mély tavakba halakat telepítenek, és itt a horgászok hódolhatnak szenvedélyüknek. A tőzegbányászat úgy jöhet létre, hogy több ezer éves fenyőerdő maradványaként a vízben leülepszik a tőzeg. Ezen a természetvédelmi területem csak úgy lehet a bányászatot megszervezni, ha a kitermelők visszaállítják a mikro- és makrokörnyezet egyensúlyát. Példának hozza Kelemen István a nagyecsedi tőzeg, a kotu sorsát. Arról van szó, ha a termőhelyén nem kap vizet a tőzeg, tönkremegy. Éppen ezért csak a legrövidebb ideig szárítják, majd csomagolják. Amikor a háziasszonyokhoz kerül mint virágföld, újralocsolás után a tőzeg újraéled.

Beszélgetünk arról is, nem véletlen, hogy Somogy, Zala és Vas megyében az elszórtan megtalálható több tőzegmezőn él meg a világ legjobb gímszarvas állománya. Táplálkozásukat a tőzegmező oly mértékben segíti, hogy agancsaik a legértékesebb trófeák közé tartoznak.

Kelemen István is hódol a vadászatnak. Ha Zala megyében üzleti úton jár, partnerei meghívják gímszarvasvadászatra is. Ő egyébként idehaza a nyírmeggyesi vadásztársaság tagja, és ezen az apróvadas területen jó, ha őzbakot lőhet.

Az európai uniós csatlakozás némiképp átrendezi a virágföld piacot is. Előnyös az az alap, hogy nagyon jó minőségű virágföldet kínálhatnak kedvező áron, és mindehhez a logisztikai részt, a szállítást is úgy szervezték meg, hogy a megrendeléstől számítva 3–4 napon belül már átvehetik a viszonteladók az árut. Külföldről is jönnek az üzleti partnerek. A hazai és a külföldi konkurencia megjelenésére és erőteljes növekedésére kell felkészülniük – állítja a vállalkozó. Hab a tortán, hogy 8–9 nyelven kell feliratozni a termékeiket egy év múlva.

Szabadidejében családi programokat szervez, régebben focizott, ma vadászni jár.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése