Nagy Sándor

Az Inter-Tram Kft. ügyvezető igazgatója,

Nagyecsed

szszb_16-104_nagy_sandor.jpgEgy fejlődőképes fiatal szakember, ókori macedón névrokonához hasonló lendülettel vezeti a rábízott vállalkozást. Nagy Sándor 1978. szeptember 30-án, Mátészalkán született. Szülei, Kovács Éva, nyugdíjas tsz-tag és Nagy Sándor nyugdíjas esztergályos méltán lehetnek büszkék elsőszülött fiuk teljesítményére. Testvére, Zsolt ötödéves jogászhallgató Debrecenben.

Nagy Sándor, kortársaival együtt, a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett 1996-ban. Az agrártudományi egyetem agrár–közgazdász szakán 2002-ben szerez diplomát. Első és jelenlegi munkahelye a címben jelzett nagyecsedi vállalkozás.

A mai, magyar, ezer bajjal kínlódó mezőgazdaságban ritka az olyan fiatal szakember, mint Nagy Sándor, aki a tulajdonos teljes bizalmát élvezően, frissen kinevezett ügyvezető igazgatóként, a számára meghatározott feladatokról az alábbiak szerint tájékoztat.

Fenn kell tartaniuk a több lábon állásukat biztosító cégeiket, amelyek több száz embernek adnak munkát, azok családtagjainak megélhetést. Tovább kell gazdálkodniuk az 1000 hektáros növénytermesztő, a 300 hektáros legelő és az 50 hektáros gyümölcsös területén. Az előzőeken megtermett kalászos, kukorica, napraforgó és alma értékesítésével bevételt, alapanyagot és takarmányt kell előállítaniuk. A 830-as egyedszámú állattenyésztési ágazat legfontosabb terméke a tej, amiből 2002-ben több mint 3 millió liter volt a kvótájuk. Számukra a mellékjövedelmet a nem tejelő, levágott jószágok húsának értékesítése jelenti.

A régi, valamikori fűrészüzemből kinőtt, kifejlesztett gyárban ma előállított, EU-normás csomagolóanyaguk hazai és külföldi forgalmazásával növelik a vállalkozás anyagi biztonságát. A Szántó Ferenc vezetése alatt álló vámudvar működtetésével közraktározási és közvámolási feladatokat látnak el, melyek során évente mintegy 120–130 millió forint bevételük keletkezik.

Nagy Sándor ügyvezető igazgató a vállalkozás vezetőjeként, annak terveiről és céljairól így beszél:
A 2003-as év végére, de a következő év elejére mindenképpen szeretnék beindítani a biodízelüzemanyag-gyártó üzemüket. Az új gyár vezetését Balla Attila agrár-szakmérnök látná el, aki gépész végzettséggel is rendelkezik, így teljes felelősséggel veheti kezébe az ottani dolgok irányítását. A témánál maradva Nagy úr elmondja, hogy az állami támogatás mértékének visszaállításával már rentábilissá válhat a termelés. A német technológiával, az EU-s normáknak megfelelő minőségben előállított, alternatív üzemanyaggal megjelenhetnek a piacon. A gyártás során keletkezett melléktermékek – pogácsa, glicerin – értékesítésével javíthatják az ágazat jövedelmezőségi mutatóit.

A csomagolóüzemben, Olaszországból származó új, korszerűbb gépsorok beindításával javíthatják a termelékenységet, csökkenthetik a zajszintet, minőségjavulást érhetnek el. Ezek eredményeként a ma még jelentéktelen német és olasz kivitelük mértékét számottevően emelhetik. A modernizálás mellett egyértelmű céljuk a jelenlegi dolgozói létszám megtartása. Ide tartozik még az is, hogy a fejlesztések eredményeként újabb csomagolóanyagokat is gyárthatnak, így termékkínálatukat is bővítik egyben, ami azt jelenti, hogy egy-egy vevő komplex kiszolgálására is képessé válhatnak.

A Tóth Zoltán vezetése alatt álló állattenyésztési telep jövőjéről szólóan kiderül, hogy az a jövő év elején esedékes teljes felújítás előtt áll. A pihenőboxos állattartási körülmények megteremtését követően a tej- és a vágóállat-termelés a legmagasabb követelményeket is kielégítő szinten zajlik majd. Az állatvédők már levehetik térképükről a nagyecsedi üzem nevét.

A Kósa Sándor növénytermesztési főmérnök fennhatósága alatt álló területen már folynak a fejlesztési munkálatok. Ezek keretében eddig kettő új, John Deer kombájnt és egyéb hasznos munkagépet vásároltak. A fejlődés biztosítása érdekében további gépvásárlásokat is terveznek. A vállalkozás vezetőinek e területre vonatkozóan az ésszerű fejlesztés a célja.

Nagy Sándor ügyvezető igazgató munkájának és a tulajdonos célkitűzéseinek megvalósítását egy 8 embert számláló felső- és középvezetői, valamint egy 15 főt kitevő középfokú végzettséggel rendelkező stáb biztosítja, illetve támogatja. Közülük, munkájukból, emberi tartásukból adódóan ki kell emelnünk Mészáros Gábor szaktanácsadó és Bartha Sándorné főkönyvelő nevét. A vállalkozás éves árbevétele várhatóan 800 millió forint körül alakul.

A fiatal ügyvezető elszántságát, lendületét nézve biztosak lehetünk abban, hogy az általa és társai által vezetett vállalkozás a maga elé kitűzött célokat és fejlesztéseket megvalósítja, és a meglévő munkahelyeket megtartva biztosítja dolgozói boldogulását a jövőben is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése