Szűcs Gusztávné

Igazgatóhelyettes,

Nagyecsed

szszb_16-110_szucs_gusztavne.jpgEgy sikeres magántörténelem lapjai tárulnak fel azokból az iratokból, amelyeket Szűcs Gusztávné született Szűcs Irén igazgatóhelyettes kipakol az asztalra. Megsárgult fotók, elismerő sorok régen volt intézmények megyei és országos vezetőitől. Kiváló úttörővezető, kisebb és nagyobb csillag az átlagon felüli munkáért. Számos érem versenyekről, kulturális és más fesztiválról. Olyan relikviák, amelyeket csak odaadó munkával, az átlagnál jóval nagyobb hozzáállással lehet megszerezni. Egy tevékeny élet útjelzői, emlékek hordozói. A szaktárca minisztere Kiváló Munkáért kitüntetéssel jutalmazta Szűcsné pedagógiai munkásságát.

Bulyáki Róza háztartásbeli anyuka és Szűcs Gusztáv növényápoló családjában született Irénke a legfiatalabb testvérként. Róza nővére varrónő lett, Emília a termelőszövetkezetben dolgozott, Gusztáv bátyja szintén a mezőgazdaságból él, míg a legkisebb testvér tanulhatott tovább. Férje, Szűcs Gusztáv vállalkozó volt, gyermekeik közül Gabriella a mátészalkai munkaügyi központban helyezkedett el, Andrea közgazdász lett. Gabriella már családos, Zoltán fia kilenc-, Nóra lánya másfél éves.

A nagyecsedi gimnáziumban tett érettségi után Szűcsné a nyíregyházi tanítóképzőben szerzett oklevelet. Egy tanévet töltött el Mérkvállajon, 34 éve a nagyecsedi iskolához kötődik az élete. Kilenc éve tölti be az egyik igazgatóhelyettesi posztot. A szakmai munkamegosztás szerint őhozzá az alsó tagozat irányítása tartozik. Ez körülbelül 450 alsós gyereket jelent, szinte egyedülállóan nagy az intézmény, mivel évfolyamonként négy osztályt indíthatnak.

Az alsó tagozatban tanító pedagógusokon és az ő munkájukat koordináló igazgatóhelyettesen igen sok múlik. Nem mindegy, hogy a gyermek milyen élménnyel veszi az első akadályokat, mennyire szívesen tanul, elsajátít-e hasznos módszereket a tanuláshoz. Egy sor olyan kérdést kell megoldaniuk a néhány éves kisiskolások körében a pedagógusoknak, amelyeket, ha elmulasztanának vagy rosszul közelítenének meg, egy életre elkedvetlenítenék a kicsiket a rendszeres, odaadó munkától. A követelmények támasztása, az élményszerű oktatási folyamat hozza meg az elvárható eredményeket – fogalmaz Szűcsné.

A minőségbiztosítást bevezették, a Comenius 2000 elnevezésű programot 3 fős team készítette elő, amelynek tagjaként Szűcs Gusztávné is igen sokat fáradozott. Egyébként is szereti az új dolgokat, nagy elismerésnek érzi, hogy a programot magas szinten készítették elő Nagyecseden, és a nevelő-oktató munka egyes elemei is mérhetővé, valamint minőségileg jobbá válhattak.

A megye ötödik legnépesebb oktatási intézménye a nagyecsedi iskola. A 830 tanuló egyharmada cigány, az alsó tagozatos osztályokban ez az arány magasabb. A szocializáció hiánya miatt már genetikailag sérült gyermekek is nagyobb számban születnek. Enyhén értelmi fogyatékos mintegy 110 gyermek. Kisegítő osztályokban eredményesebben lehet őket felzárkóztatni. Éppen ezért sokat várnak a 2003–2004-es tanévben elindított egyéni képességkibontakoztató programtól. A hátrányos helyzetűek lemaradását minél gyorsabban kívánják kompenzálni, így például magyarból és matematikából külön órakeretben foglalkoznak azokkal a gyerekekkel, akik a szülői házból nem hozták magukkal a nyelvi, az irodalmi kommunikáció és a reál ismeretek alapjául szolgáló matematikai gondolkodás képességét. Ugyanakkor nagy gondot fordítanak a tehetséges iskolások minél magasabb szintű képzésére. Magyar nyelv és irodalom, matematika, természetismeret témakörében szerveznek plusz foglalkozásokat. Nem véletlen, hogy az országos és a megyei tanulmányi és szavalóversenyekről szép eredményekkel, előkelő helyezésekkel térnek haza a nagyecsedi diákok. A szülők többsége nem tudta volna előteremteni a különórák költségét, ha az iskola nem így állna hozzá a többlettudás megszerzéséhez.

A katedrán eddig eltöltött 35 év nagy idő, tapasztalatszerzésre is bőven elég. Irénke fájlalja, hogy régebben tisztelettudóbbak voltak a tanulók, mint manapság. Igaz, a szülők egy része munkanélküli, rokkantnyugdíjas vagy segélyből tartja el a családját, és ez a szociális hátrány rányomja a bélyegét a gyermek indulására. Az is tény, hogy negyedszázada nyugodtabb, kiszámíthatóbb körülmények között iskoláztatták a szülők a gyerekeiket. Ma, amikor annyit hajt az apa, az anya a megélhetésért, a gyereknek szinte játszani sincs ideje a megnövekedett elfoglaltságoktól.

Szűcsnét a környezetében is úgy ismerik, mint aki szívesen felemeli a szavát közügyekben. Kétszer választották a helyi önkormányzat képviselőjévé. A Városért kitüntetést neki is odaítélte a testület. Ő is énekkaros volt, példaképe Dancs Lajos. Azt a hivatást gyakorolhatja, amit mindig is akart, örömmel tölti el, hogy a gyerekek a keze alatt cseperednek társadalmi, emberi értelemben is felnőtté.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése