Lukács Bertalan

Iskolaigazgató,

Mátészalka

szszb_19-166_lukacs_bertalan.jpgA hatalmas épület egyik eldugott, meglehetősen kicsi helyiségében találkozom Lukács Bertalannal, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium igazgatójával. Az irodában egymást érik a papírhalmazok, iratok és könyvek. A felfordulásért azonban nem az igazgató, hanem a közelmúltban elkezdett teljes épületrekonstrukció és bővítés a felelős. Az intézmény fenntartója, a helyi önkormányzat jelentős állami támogatást nyert a szatmári térség egyik meghatározó középiskolájának felújítására. S hogy a diákok időben megkezdhessék tanulmányaikat a gimnáziumban, már a 2000/ 2001-es tanév végén megkezdődött a hatalmas munka. Igaz, az iskolai év utolsó hetei kicsit szűkösen telnek, hiszen a tantermek és irodák egy részét már birtokba vették a kivitelezők, de mire ezek a sorok napvilágot látnak, újjászületik a majd fél évszázados épület.

A megújulás előtt egy évvel vette át az intézmény irányítását Lukács Bertalan, az iskola korábbi tanára. Az igazgató a gimnáziumnak a városban és a térségben betöltött szerepének növelését, a szakmai színvonal és fegyelem erősítését, a tanórák fokozott védelmét, a minőségi munka nagyobb elismerését, a nyugodt, kiegyensúlyozott alkotói légkör megteremtését és a tanulók viselkedéskultúrájának emelését tűzte ki céljául. Ezen elképzelései, s többéves pedagógusi munkája alapján kapta meg a város vezetőtestületének bizalmát, amely testület a millennium évében kinevezte az Esze Tamás Gimnázium igazgatójának.

Lukács Bertalan Cégénydányádon született ezerkilencszázötvenhétben. A helyben végzett általános iskolai évek alatt a tanulás és sport határozta meg az életét. Mindkettőben kiváló eredményeket ért el. A kitűnő bizonyítvány mellett sorra nyerte az asztalitenisz járási bajnokságokat, s az iskolai labdarúgócsapatban is jeleskedett. A testedzés ma is fontos szerepet tölt be életében, habár ma már nem versenyszerűen sportol, csupán hobbi szinten, pihenésként a szellemi munka után. Az általános iskola elvégzése után a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnázium orosz tagozatán folytatta tanulmányait. Igazi közösségi ember volt, részt vett minden iskolai rendezvény szervezésében és lebonyolításában. Sportriporteri pályára készült, de már a középiskolai évek alatt kiderült, az orgánuma nem megfelelő ehhez a munkához. Mivel az orosz nyelv és a történelem is a kedvencei közé tartozott az érettségi megszerzése után e szakpárt választva felvételizett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolára. A felsőoktatásban eltöltött négy év alatt sem csökkent a sport iránti szenvedélye, a főiskola futballcsapatában versenyzett, majd a diploma megszerzése után a tanítás mellett a mátészalkai ifjúsági labdarúgó csapat edzőjeként tevékenykedett öt éven át.

Első munkahelye a mátészalkai Zalka Máté (ma Széchenyi István) Általános Iskola, ahol egy évtizeden át tanított oroszt és történelmet. Ezerkilencszáznyolcvanötben megszerezte második diplomáját a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem szakán, s időközben középfokú nyelvvizsgát tett német nyelvből. A középiskolában való tanítás minden pedagógusnak kihívást jelent, Lukács Bertalan sem mondott nemet a kínálkozó lehetőségre, amikor megüresedett a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola történelemtanári helye.

Öt éven keresztül tanított történelmet az intézmény minden osztályában. Diákjai sikerrel szerepeltek a tanulmányi versenyeken, s sokan közülük olyan pályán tanultak tovább, amely a történelemhez kapcsolódik. Mivel a gimnáziumban még színvonalasabb oktatásra volt lehetőség ezerkilencszázkilencvenhatban az Esze Tamás nevét viselő intézménybe igazolt. Tavaly megpályázta ugyanitt az igazgató lemondása miatt megüresedett vezetői helyet, s a képviselő-testület bizalmat szavazott neki, kinevezése öt évre szól.

Az iskolaigazgató azonban nemcsak pedagógusként bizonyított az elmúlt években, hanem aktív részese volt, s részese ma is a mátészalkai közéletnek. A rendszerváltás óta tagja az önkormányzat oktatási bizottságának, s immár hét éve munkálkodik önkormányzati képviselőként a város fejlődéséért.

Jelenleg a külkapcsolati, kisebbségi és idegenforgalmi bizottság elnökeként járul hozzá a város nemzetközi kapcsolatainak erősítéséhez. Bekapcsolódott a politikai életbe is. 1995-ig az MDF mátészalkai szervezetének elnökségi tagja, majd (napjainkban is) elnöke. A politikától a jövőben sem kíván elzárkózni, amíg érzi az emberek bizalmát és igényét munkája iránt, de első és legfontosabb dolgának az elkövetkező években a gimnázium irányítását tekinti. Részt kíván venni a munkája során hasznosítható továbbképzéseken, tanfolyamokon, jelenleg a közoktatás-vezetői szakot végzi a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Felelősségteljes munkájához az elengedhetetlen harmonikus hátteret a Képes Géza Általános Iskola gazdasági hivatalában dolgozó felesége és két gyermeke jelenti számára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése