Szováti Tibor

Üzemigazgató,

Mátészalka

szszb_01-176_szovati_tibor.jpgEredendően újat hozott a városba Szováti Tiborné, amikor 1991-ben megnyitotta Kati Optika néven szaküzletét. Új volt, hiszen a vállalkozások akkor kezdődtek, és új, szinte ismeretlen volt az elegancia, ízlésesség, ahogyan az üzletét berendezte. Voltak, akik csak azért látogattak oda, hogy megcsodálják a berendezést, kipróbálják a vevőcsalogató kényelmes bútorokat, és belekóstoljanak egy minden igényt kielégítő színvonalas üzlet hangulatába. A legcsodálatosabb pedig az volt, ahogy a betérő vevőket fogadták. Kedvesen, türelmesen, udvariasan.

Szováti Tiborné, Katika Mátészalkán született. 1974-ben az Ofotértban kezdett dolgozni. A debreceni kereskedelmi szakközépiskola után elvégezte az Ofotért látszerészi iskoláját Budapesten. A szakképzett optikus egyaránt kell értsen a szemészeti gyógyászati segédeszközökhöz, a fotócikkekhez, de a divatos napszemüvegekhez is. Munkája a jó szemüvegkeret kiválasztásától a szemüveg elkészítéséig tart. Ezt lehet rutinszerűen végezni, de lehet úgy is, ahogy a Kati Optikában teszik, igényesen, elegáns körülmények között. Az üzletvezetőnő jelszava: egy jó szemüveg öltöztet, nem szégyen viselni. A lehetőségeken belül a divatirányzatokat is követni lehet, és ösztönözni kell az embereket arra, hogy igényük legyen az új kipróbálására. Öröm számára, ha a gyerekek megismerik az utcán, ha a vásárlói rendszeresen visszatérnek üzletébe.

Tudását, tapasztalatait tizenöt éves Kati lánya szeretné átvenni. A Gépészeti Szakközépiskola informatika, számítástechnika szakára készül, és érettségi után látszerész szeretne lenni. A kisebbik lánya Ági tizenhárom éves, az állatorvosi hivatáshoz vonzódik.

Szüleik nagy gondot fordítanak a taníttatásukra. A hangszeres zene, a lovaglás, a tánc, a sport egyaránt közel áll hozzájuk. Szovátiné, Katika példát mutat lányainak a nyelvtanulásban is. Angolul tanul, elvégre az üzleti életben lehetetlen nyelvtudás nélkül boldogulni.

A Kati Optika egyik plakátján a következő szlogent olvashatjuk: Pont az ön szeme ne lenne szempont? Ezt a szlogent a férj Szováti Tibor is tökéletesen magáénak érzi. A Buchmann MOM Kft. üzemigazgatójának élete szintén a szemüvegekkel kapcsolatos, pontosabban a szemüveghez szükséges lencse gyártásával.

A hodászi születésű fiatalember Debrecenben, a vegyipari technikumban tanult, ám érettségi után hazahúzta a szíve Mátészalkára. Az akkori MOM-ban 1973-ban kezdődött a plasztiklencsegyártás. A véletlennek is sok szerepe volt abban, hogy 1974-ben Szováti Tibor ebbe a gyárba került, s megismerkedett az új technológiával. Fiatalon nagy feladatokat kapott, amelyeket akaratával, lelkesedésével, kitartásával sikerült megoldani. Nagy része volt abban, hogy 1975-re kialakulhatott a tökéletes technológia, s megszületett a jó minőségű, jó gyártási költséggel előállítható műanyag lencse. A technológia tökéletesítéséhez sokat kellett tanulnia. Ebben az időben külső munkatársa volt a debreceni Atommagkutató Intézetnek is.

A folyamatos fejlesztések eredményeként jól menő cég lett a MOM-on belül a plasztiküzem. Ma már belga- magyar vegyes vállalatként működik sikeresen, s ennek a sikernek kovácsa Szováti Tibor. Belgiumban, Franciaországban, Amerikában, Olaszországban és természetesen hazánkban is forgalmazzák a Mátészalkán gyártott termékeket. A menedzser üzemigazgató sokat utazik, szervez, hogy az irányítása alatt álló üzem még sikeresebb legyen.

 Munkája mellett soha nem hanyagolta el a közéleti tevékenységet sem. Sokan emlékeznek arra, hogy szinte alig volt Mátészalkán olyan ünnepség, ahol ne mondott volna egy-egy szép József Attila- vagy Váci Mihály-verset. Irodalmi színpadot szervezett, versmondó versenyeket nyert. Nem akarta a sors, hogy színész legyen, pedig még középiskolás korában Fábri Zoltán Pestre hívta tanulni.

A sikeres ember bizonyította munkájával, hogy szervezésre, vezetésre született, ám a mai napig sem lett hűtlen az irodalomhoz, a versekhez. Jelenlegi munkája állandó felkészültséget, naprakészséget követel, a felgyorsult élettempó hatalmas energiákat emészt fel. Ilyenkor visszacsengnek kedvenc Váci-versének sorai: „Már összeroskadsz, végre mondd, mit is akarsz te bolond?”

A Szováti család tagjai céltudatos, határozott emberek. Napi munkájuk után a közös együttlétek, a kerékpártúrák, a nagy beszélgetések jelentik a kikapcsolódást. Részt vesznek a mátészalkai Rotary Klub munkájában is. Együtt egymásért, ez a gondolat hatja át a család mindennapjait.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése