Dr. Hauser Tibor

Állatorvos,

Mátészalka

szszb_01-160_dr_hauser_tibor.jpgTanítók, művészek, iparosemberek generációi váltották egymást dr. Hauser Tibor, mátészalkai kerületi főállatorvos családjában. Az 1936. január 18-án Gégényben született állatorvos 1700-ig vezette vissza famíliája kutatását. Az apa és a dédnagyapa német származású.

Hauser Tibor édesapja cipészmesterként kereste a háromgyermekes család mindennapi kenyerét. A művészhajlamot és a szépérzéket az édesanyjától kapta útravalóul, bár édesapja is gyönyörűen hegedült. Két lánytestvére született, Mária könyvelő, és a Nyíregyházához tartozó Sóstóhegyen lakik. Erzsébet könyvtáros, és a szülőfaluhoz közeli rétközi városban, Kisvárdán telepedett le.

Már korán megérezte a környezet, hogy Tibort érzékeny lélekkel áldotta meg a sors. Nagyon a szívére vette a mások bajait, s ha csak a legparányibb lehetőség kínálkozott: igyekezett segíteni a szenvedőkön. Az édesanyja orvospályát álmodott a fiának, de az életet reálisabban szemlélő pap nagybátyja óva intette az unokaöccsét: fiam, ne menj te emberorvosnak, mert nagyon megvisel majd, ha végleg elköltözik a beteged. Inkább legyél állatorvos, gyógyíthatsz úgy is életet.

A kisvárdai elemi iskola után a helyi Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett Tibor, és a legnagyobb titokban tartotta a szülők előtt, hogy az állatorvosi egyetemre adta be a jelentkezési lapját.

A vizsgáit rendben letette, s csak két év múlva derült ki, melyik egyetemre jár. Diplomáját 1960. március 3-án vehette át, és a Nyírtassi Állami Gazdaságban helyezkedett el, mint gyakornok. Ezt követően a mesterséges termékenyítő fiókállomást vezette három évig. A mátészalkai állatkórház vezető főállatorvosa tizenhárom esztendőn keresztül. Később élelmiszerhigiénikus két éven át, majd 1979-től körzeti állatorvos, három éve pedig kerületi főállatorvos.

Ebben a beosztásban a volt járás tíz állatorvosának munkáját irányítja. Körzetében gyógyítja az állatokat, ha kell, levezeti vagy segédkezik az ellésnél. Csodálatos festményekkel, könyvtárnyi könyvvel berendezett kertes házban Borisz, a vizsla és Zsanett, a puli mellett a sziámi cica, Ira tart igényt a gazda figyelmére.

Amiből jut bőven a hátország, a család számára is. A feleségét egy kerékpártúra alkalmával ismerte meg: kipukkant a bicikligumi, és ő önzetlenül segített a demecseri lánynak. A véletlennek mondott helyzet összehozta a fiatalokat, és 1961. július 22-én a demecseri római katolikus templomban örök hűséget fogadott egymásnak Szendrei Erzsébet és Hauser Tibor. Házasságukból két gyermekük született: Adrien zongoraművész és Tibor ügyvéd lett. Adrien már két kisgyermeket hozott a világra: Márk hétéves, Rita pedig öt és fél.

A család életét alapjaiban meghatározta, hogy Adrien néhány éves korában csodálatosan zongorázott, és hétévesen felvették Budapesten a rendkívüli tehetségek osztályába. Kocsis Zoltán zongoraművész tanítványa, majd a felesége lett. A fővárosban telepedtek le, most jöttek haza augusztus 20-ára, amikor a szülőváros is kifejezte megbecsülését a fiatal művész házaspárnak: Kocsis Zoltán díszpolgári, Hauser Adrien A városért kitüntetést kapott. Ezzel még nem ért véget az ünneplés a Hauser családban: ezen a napon jegyezte el Tibor Szilágyi Saroltát, aki a miskolci egyetem harmadéves joghallgatója. A művészet, a tudomány, az irodalom, át meg átszőtte Hauserék hétköznapjait. Felrajzolta a családi palettára azt az életutat, amelyet be kellett járniuk.

Nem titkolják azt, hogy nagyon sok múlt és ma is múlik a menedzser-szemléletű édesanyán, aki egyébként a TÜZÉP Rt. mátészalkai egységének vezetőhelyettese. A mama tartotta számon a koncerteket, a külföldi meghívásokat, a baráti találkozókat, a hivatalos kötelezettségeket. A művészetekhez kötődő tágabb családi kör látogatásait is az édesanya koordinálja. Ő imád olvasni, zenét hallgatni.

Szabad idejükben színházba, képkiállításra, koncertre járnak. Gyűjtik a festményeket, a könyveket, hiszen a kultúra, a szépség nem elvont fogalom számukra, hanem a mindennapjaikat, a gondolkodásukat, érzelmi világukat alapjában meghatározó elemmé vált.

Noha az elesett, bajairól szavakkal beszélni nem tudó állatok gyógyítása nemcsak egzisztenciát, hanem érzelmi törődést is jelent Hauser főorvos úrnak, azért változatlanul vonzódik a szülészethez és a sebészethez. Az állatkórházban bőven adódott feladat számára ezeken a területeken. Tudták róla ezt, és nem véletlenül hívták, ha cirkusz érkezett a városba, s a medvékről, oroszlánokról le kellett szedni a karmokat, hogy azok ne sebesítsék meg az idomárt.

Szókimondó természete miatt időnként nézeteltérése támadt, de mindig a többre, jobbra törekvés hatotta át gondolatait, szavait és tetteit.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése