Kiss Ferenc

Vállalkozó,

Mátészalka

szszb_01-166_kiss_ferenc.jpgFantáziát látott a mezőgazdaságban Kiss Ferenc, mióta a világot ismeri. Bizonyára ez az oka annak, hogy az iskola- és a munkahely-választásnál is azt kereste: hol tehet többet kedvenc szakmája előbbre jutásáért.

Ezt a törekvést valószínűleg a falujából, Jánkmajtisról hozta magával.

Csengerben született, 1960. augusztus 13-án. Apja, Kiss Ferenc motorfűrészelés után ment nyugdíjba, anyja Tarr Erzsébet. Legnagyobb örökség a becsület, amit otthonról hozott. S ezt az örökséget nem lehet elfelejteni. A szülők ma Jánkmajtison élnek.

Egy testvére van, Erzsébet, aki pedagógus, és a nagyszekeresi iskolában tanítja a felnövekvő nemzedéket.

Az csak természetes, hogy az általános iskola Jánkmajtishoz kötötte, ahol 1974-ben járta ki a nyolcadik osztályt. A nyírbátori Báthory István Gimnáziumban természetesen a biológiát tanulta emelt szintű osztályban. Azzal a határozott céllal választotta ezt a tantárgyat, hogy közelebb kerüljön az állattenyésztéshez. Érettségizett 1978-ban, majd előfelvételisként katonáskodott Kalocsán. A debreceni Agrártudományi Egyetem padjaiba 1979-ben ülhetett be, és öt esztendő múlva átnyújtották számára az agrármérnök diplomát.

Az egyetemi évek rendkívül sok információt, az életben történő tájékozódás tudományát is jelentették Kiss Ferencnek. A cívisváros a legtöbb szorgalmas diákjának minden lehetőséget megad ahhoz, hogy nem csupán szakmailag fejlődjön, de a humán műveltségét is emelje. A tudományos diákkörben például a tejelő szarvasmarha-tenyésztésről írt országosan is értékelt dolgozatot. Még a Magyar Mezőgazdaságban és a Falurádióban is nyilvánosságot kapott. Témavezetője, dr. Béri Béla adjunktus az állattenyésztési tanszéken számos érdekes feladattal bízta meg. Kapcsolatuk azóta barátsággá érett.

Inkább a szülőföldjét, a jánkmajtisi Dózsa Tsz-t választotta Kiss Ferenc, itt lett főállattenyésztő 1984. augusztus elsejétől. Két évre rá elhívták a Szamosmenti Állami Tangazdaságba, szintén ilyen munkakörbe. Ideális feltételek, tőkeerős gazdaság, az állattenyésztés 5200 szarvasmarhára épült. Biotechnológiai beavatkozásokra is lehetőség nyílt. 1988. január 1-től főmezőgazdásszá nevezték ki.

Ám egy elhamarkodott beruházás, az aszeptikus üzem veszteségét a 30 millió forintos nyereséget hozó állattenyésztés leépítésével akarták megoldani, de Kiss Ferencben nem találtak asszisztáló partnert ehhez.

Amikor új szelek fújdogáltak a magyar gazdaság háza táján, Kiss Ferenc megalakította a Blikk 3 Kft.-t.

A szarvasmarha-tenyésztés és kereskedelem a fő profiljuk. Emellett a nyugati piacon is ismerősen cseng a cég neve, mivel Olaszországba exportálnak növendék- és vágómarhát. Természetesen a hazai feldolgozók is rendelnek tőlük, például a Szabolcs Húsipari Vállalat mátészalkai húsüzemének beszállítói. Az exportjuk jele jntős mértékben a hazai növendékmarha-alapanyagtól függ.

Októbertől viszont enyhülhetnek ilyen irányú gondjaik, mivel minisztériumi pályázat segítségével negyedévente húsimportra nyújthatnak be igényt: Romániából és Lengyelországból 40-60 kilós tejesborjakat hoznak be, itthon meghizlalják, majd exportra továbbítják. Üzleti forgalmuk tavaly 350, az idén várhatón 400 millió forintot tesz ki.

A felesége, Varga Zsuzsanna agrármérnök, Klára lányuk már iskolás, elsőosztályos, Judit 4 és fél éves. A családja jelenti azt a biztos, nyugodt hátteret, amelyre a felfokozott munka mellett mindig számíthat.

Legszívesebben körükben tölti a szabad idejét, nyáron fürdőhelyre, télen síelni mennek. Szereti a sportot, régebben futballozott, 1984-87 között a női röplabdacsapat edzője volt Jánkmajtison. Tagja a mátészalkai Rotary klubnak.

Sokat bosszankodik azon, hogy hazánkban kicsire zsugorodott az állatlétszám. Kibékíthetetlen ellentétet szítanak termelő és kereskedő között. Kiss Ferenc azt tartja természetesnek és igazságosnak, hogy a termelő az elérhető árbevételt kapja meg, de békéljen meg azzal a ténnyel, hogy a tisztességes kereskedőkre is szükség van. Még a kereskedők közt is ellentét feszül, ami inkorrekt magatartáshoz vezet időnként.

Annak viszont kimondhatatlanul örül, hogy azt csinálja, amit szeret. Egész életében arra készült, hogy az állattenyésztésben találja meg a feladatát. Ez eddig maradéktalanul sikerült, s most már a tágabb összefüggések ismeretében bizonyos mértékben hatást is gyakorolhat a folyamatokra.

Ebben a megyében, ahol a mezőgazdaság mindig is meghatározó jelentőséggel bírt, nem lehet kihagyni az üzleti számításokból a családok ezreinek megélhetési forrásául szolgáló állattartást. A kilencvenes évek közepén sajnos minden addiginél nehezebb körülmények között

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése