Nagy Sándor

Kirendeltségvezető,

Mátészalka

szszb_20-154_nagy_sandor.jpgNagy Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat mátészalkai kirendeltségvezetője, egy ősi szakma és a jelentős családi hagyományok méltó követője, folytatója. Pontosan harminc éve dolgozik élete első munkahelyén, amit tulajdonképpen a család adott tovább neki.

1955-ben született Mátészalkán. Az apai, budapesti ág a vasúthoz kötötte, hiszen édesapja, aki korán, 1970-ben meghalt, a Nyugati pályaudvar állomásfőnök-helyettese volt. Édesanyja felmenői pedig mind a szakmában dolgoztak valamilyen formában. A nagybátyja, sőt annak az apja, nagyapja is asztalosként dolgozott, s koporsók készítésével, gyászkocsik kölcsönzésével foglalkozott. Ennek a korszaknak az államosítás vetett véget. A szalkaiak ma is jól ismerik a tisztelet által övezett nagypapa, Buna Lajos nevét, aki még Bécsben tanulta a műbútorasztalos-mesterséget, s Európa számos országába eljutott. Ízig-vérig mester volt, s élen járt az újításokban is: ő már évtizedekkel ezelőtt készített fényképeket temetéseken a kezdetleges gépekkel.

Nagy Sándor Mátészalkán járt általános iskolába, de a középiskolát Budapesten végezte, ott szerzett víz-, gázszerelői szakmát. Hazatérve a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett le, s 1975. február 26-án munkába állt a család mellett. Nem véletlenül ivódott bele a szakma, hiszen a nagyszülőkkel együtt laktak, s gyakran keresték otthon is a nagypapát.

Amikor ő munkába állt, még bejárt dolgozni az édesanyjával együtt, aki a szakma úgymond kereskedelmi részében segített. Abban az időben még lóvontatású kocsikon is szállították a halottakat, és egyre többször kellett vidéki temetéseken közreműködniük. Lassan alakult ez így, hiszen addig jellemzően kalákában temettek. Persze ma is van családi temetés, de az az általános, hogy a komplett szolgáltatást nyújtó vállalathoz fordulnak. Az akkori körzetbe nagyjából hetvenezer ember tartozott, és hétszáz temetés volt évente. A rendszerváltozás idején ezt a területet is elérte a privatizáció, így többen egyéni vállalkozóként kezdtek el temetni, ám ő hűséges maradt az anyavállalathoz.

Mint mondja, a színvonalat tartani kell, és ez egy nagyon kényes terület, a bizalmat nem lehet eljátszani. Folyamatosan fejlesztenek: bővítik a felvezető-szállító kocsikból álló gépjárműparkot, odafigyelnek a drapériára, a hangosításra, a ravatalozó berendezési tárgyaira, a munkatársak ruházatára. Nem véletlen, hogy Mátészalkán nincs konkurenciájuk, hiszen céljuk a kulturált búcsúztatás, és minden részletre figyelnek, nehogy kegyeletsértő legyen.

Őt és a céget is megbecsülik, amit bizonyít, hogy kifejezetten régi munkatársakkal dolgoznak. Olyan is van, aki vele kezdte a szakmát, de gyakori eset, hogy hosszú évekig dolgoznak egy-egy munkatárssal. Szerinte ez egy olyan terület, amitől az emberek alapvetően idegenkednek, de ezt is el kell végezni valakinek, s az sem mindegy hogyan.

Évtizedek óta nem volt panasz rájuk, hiszen munkájuk lényege, hogy egy borzasztóan nehéz helyzetben segítsenek az embereknek, s ezt ők el is várják. Nem ritka, hogy a temetés után bekopognak megköszönni az áldozatos munkát. Nagy Sándor a szakmai fejlődésre is odafigyel. 2000-ben elvégezte a temetkezési szolgáltató OKJ-s képzést, de számos egyéb továbbképzésen, nemzetközi bemutatón, kiállításon vett már részt a környező országokban is.

Büszkén mondja, hogy nincs miért szégyenkeznünk, hiszen a magyar kegyeleti kultúra világszerte elismert, s valóban: egy ízléses, visszafogottan elegáns, bő választékú üzletben fogadják az ügyfeleket Mátészalka központjában. Persze nemcsak erre figyelnek: a helyi, ligetes-dombos sírkert az egyik legszebb a megyében, ahol modern szolgáltatásokat is kínálnak az amerikai jellegű parcelláktól kezdve a kopjafás sírokon át az urnafülkés temetésekig.

1983-ban kötött házasságot Vajda Gyöngyivel, aki a mátészalkai kórházban fogászati asszisztens, és ő végzi a fogászati röntgenfelvételek készítését a város és vonzáskörzete lakosságának. Feleségével együtt meg kellett tapasztalniuk, micsoda tragédia az, amikor egy szülő temeti el gyermekét. Nagylányuk, Viktória éppen csak leérettségizett, s már a továbbtanulásról álmodozott, amikor egy szörnyű autóbalesetben elveszítették őt. Másik szemük fénye, az 1988-ban született Krisztina jelenleg az Esze Tamás Gimnázium tanulója.

Nem véletlenül mondja Nagy Sándor, akinek családjával közös hobbija az országjárás, hogy amennyit csak lehet, a szeretteivel tölt, hiszen oly rövid az élet, és ez a legfontosabb dolog a világon.

Kevés szabad idejét pedig hobbijának, a fotózásnak szenteli. Sírkerteket fényképez, s büszkén mutatja jelentős archívumát, emellett sokat olvas és kertészkedik. Egy olyan szakma jó értelemben véve régi vágású, de modern szemléletű képviselője ő, amit csak szívvel-lélekkel s odaadással lehet csinálni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése