Horváth Gábor

Üzemvezető,

Mátészalka

szszb 23 tk Horváth Gábor.jpg„…Úttörőnek lenni, jaj de, jaj de jó!…”

Pár évtizeddel korábban iskolás gyerekek gyakran énekelték ezt a dalocskát. A valamibe elsőként belevágni érzése vezérli tetteit fiatalkora óta a rövidesen beinduló, biodízelüzem vezetőjének, Horváth Gábornak.

A negyedik ikszén éppen csak túllépett, agilis mérnökember Szombathelyen született 1965. március huszonegyedikén. Határőrtiszt édesapja Nyírbátorba történt áthelyezésével költözött a család az ország keleti felébe.

A boldog gyermekkort már e tájon élte le. Nyírbátorban, a Báthory István Gimnáziumban érettségizett 1983-ban. Érdeklődése ekkorra már a gépek, az ipari termelés felé fordult, így tanulmányait Miskolcon, a Nehézipari Egyetem Gépészmérnöki karán folytatta. Szakmérnöki diplomáját 1990-ben vehette át. Pályakezdőként a Nyírbátori Csepel Szerszámgépgyártó Vállalat dolgozója lett. Testhezálló feladatot kapott: szerszámgépeket, megmunkáló központokat tervezhetett. Háromévi bemelegítés után került az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori gyárába beruházó mérnöki munkakörbe, ami gyakorlatilag a mosóporüzem technológiai rekonstrukciójának kidolgozását és levezénylését jelentette. Egy év múlva kapta első vezetői megbízását: a karbantartás egyszemélyi felelőse lett. A jól végzett munka jutalma nem maradt el, így Horváth Gábor 1995–97 között már a mosóporüzem termelésvezetőjének mondhatta magát. A keze alatt dolgozó 150 ember vezetése mellett neki kellett gondoskodnia a szükségessé vált szervezeti átalakítások módjainak kidolgozásáról, azok végrehajtásáról s a technológiai fejlesztések és beruházások irányításáról.

Élete újabb fordulatát 1997-ben élte meg: a Mosópor- és Domestos üzem termelésvezetője lett. Feladatköre kibővült a flakonfúvó technológia bevezetésével, és a hatékonyságnövelő projektek irányításával. Gyáron belüli munkásságának következő állomását a folyékonymosópor-üzem termelésvezetői beosztása jelentette. Ezen időszak alatt kellett bevezetnie az ISO minőségbiztosítási rendszert, valamint folyamatosan irányítania a technológiai módosítások végrehajtását.

Felfelé ívelő szakmai pályája újabb lépcsőjét a 2001-es év jelentette. A gyár összevont termelési területének az irányításával bízták meg. Kiemelkedő szerepet játszott a teljes átépítés tervezésében és végrehajtásában, a kapacitásnövelő, veszteségcsökkentő és hatékonyságnövelő projektek irányításában. Az Unilevernél végzett munkája elismeréseként 2004-ben ő lett az egész gyár főmérnöke, ami feladatainak és felelősségének megsokszorozódásával járt. Kipróbálhatta magát felsőszintű vezetőként, s nem találtatott könnyűnek.

Igazi úttörőségre azonban 2006-ban került csak sor. Az egész világon, közelebb Európában is készülnek az alternatív üzemanyagok kifejlesztésére, s a lehető legkorábbi bevezetésére egy egyszerű ok miatt: a szénhidrogén-alapú nyersanyagkészletek belátható időn belül kimerülnek.

A Mátészalkán működő Inter-Tram Kft. vezetése felfigyelt a jó szakemberre, ezért úgy gondolták, megbízzák az újonnan épülő biodízelüzem vezetői feladataival. Horváth Gábornak a korábban végzett munkáitól eltérő területen kell bizonyítania rátermettségét, vezetői kvalitásait. Fő feladata jelenleg a beruházások irányítása, az üzemi szervezet kialakítása, megszervezése.

A 2006-os év elején mintegy másfél milliárd forintos költséggel megkezdett beruházás decemberben kezd igazából termelni, addig csak próbaüzem van. Újszerűsége nemcsak a termékben, hanem abban is rejlik, hogy magasan képzett dolgozókat alkalmaznak. A technológia folyamatos munkarendet, nagy odafigyelést kíván meg mindenkitől. A biodízel kevésbé terheli a környezetet, hatásfoka jó. S nem utolsósorban olyan anyagokból állítható elő, amelyek felhasználására eddig nem fordítottak gondot sehol.

Európa néhány országában már egy kicsivel előbbre járnak, de ez az előny nem behozhatatlanul nagy. Ausztria, Cseh- és Németország útjain már futnak olyan gépjárművek, amelyekben kevert üzemanyag hajtja a motort. Az újszerűség komoly kihívás is egyben, mert az állami monopólium „megtörésére” irányul, s a jogi, pénzügyi és termelési keretek még nem kiforrottak. A jövő évre Horváth Gábor és bátor csapata a tízezer tonnás termelés elérését tűzte ki maga elé. Így néhány éven belül a kisüzemből egy Európában is jelentős méretű középüzem válhat.

A dinamikus vezető a modern menedzserre jellemző tulajdonságokkal rendelkezik. Így angol nyelven tárgyalóképesen beszél, széles körű számítástechnikai tudással bír, s mindezek mellett egy kitartó, jó problémamegoldó képességgel megáldott személyiség. Higgadtságának és türelmének gyakran veszi hasznát a munkájában. Fáradalmait felesége, Vályogos Erzsébet, a nyírbátori gimnázium igazgatóhelyettese, valamint gyermekei: a 17 éves Anna, és a 12 éves Gábor körében piheni ki.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése