Nagy Péter

Alpolgármester

Ilk

Pezseg körülötte a levegő. Nagy Péter, Ilk alpolgármestere a közéleti elfoglaltságra született, ezt már a falubeliek is megmondták. A titok nyomába szegődök, amely arra keresi a választ: a 21. században egy fiatalember milyen perspektívát lát egy alig 1400  lelket számláló, városok által körbeölelt településen? Vajon miért nem veszi a sátorfáját – oly sok, korosztályabelihez hasonlóan – és keresi a megélhetést Pesten, Dunántúlon vagy az ország határain túl. Ahogy hallgatom az 1982-ben született, média-kommunikáció szakon diplomázott fiatalembert, a kérdést már saját magamnak sem teszem fel. Sőt, azt szeretném, ha az ország minden szegletében élnének köztünk Nagy Péterek és olyan lelkesedéssel, hazaszeretettel vállalnák magukra a térség, a falu gondját-baját, mint ezt Vásárosnaménytól, a járási székhelytől pár kilométerre teszi az alpolgármester.

Szót ért időssel és fiatallal, diplomással és közmunkással. Génjeiben hozta ezt a képességét, a dédnagyapját, Balogh Bertalan bírót az 1950-es években mindenki megsüvegelte. Nagyapja polihisztorként szerzett magának elismerést: megjavította a biciklit, az órát, bármilyen elromlott szerkezetet. Nagy Péter édesapja is a közéletben találta meg mások szolgálatának örömét. Péter már gyerekként megtapasztalta, milyen jó érzés, ha hozzájuk bejött valaki egy problémával, és megnyugodva távozhatott. Szinte belenőtt ebbe, s el sem tudott más tevékenységet képzelni felnőtt korára. Ismert mindenkit, előbb a felmenői megbecsülése, majd saját teljesítménye alapján ítélte meg a közösség.

A főiskola után 2010-től a Segítő Hálózat vezetőjeként, mint program-koordinátor tevékenykedett, 2013. január elsejétől a helyi önkormányzatnál szociális területen kapott munkát, 2014-től pedig alpolgármester. Párját Varga Ágnes személyében találta meg, aki anyakönyvvezető, szociális ügyintéző, a Biztos Kezdet Gyerekház projekt pénzügyi vezetője. A fiatalember a településen jövedelemtermelő, értékteremtő munkákat indított el, közfoglalkoztatás és egyéb támogatott munkakörök keretében. 2015 óta a gazdasági szférában számos beruházás is útjára indult.

Kiépült 3 ezer méteren a kordonos uborkatermesztés. Az asztalos üzemben a kerítésléctől a filagóriáig mindent gyártanak. Épült egy betonöntöde is. Pályázatot nyújtott be egy almalé üzemre, ahol sűrítményt, szűrt zöldség- és gyümölcslevet készítenek majd az ott dolgozók. A helyi konyha és a termelők egyaránt profitálnak a friss áruból és a biztos piacból. A sertéstenyésztés ismét felfutóban van a településen, valamint hűtőház létesült az elmúlt években. A Jó Kis Hely szabadidő parkot pedig birtokba vehetik a kikapcsolódásra vágyók. Házasságkötő tér várja hamarosan az életre szóló eseményt méltó körülmények közt ünneplő fiatalokat és a násznépet.

A már megvalósult beruházások mellett jó pár ötletet sorol fel Nagy Péter. Egy vendégház létesítését is tervezik. A környező erdők és természeti értékek a turizmus, a falusi vendéglátás fejlesztését teszi lehetővé. A városban élő népeknek mutatnák meg a disznóvágás hagyományőrző és gasztronómiai élményét. Akár egy böllérversenyt is hirdetnének, szervezhetnének fesztiválokat. Dédelgetett álom a sportolás népszerűsítése, a versenyek rendezése, sportklub alapítása. Az Ilki Iskolásokért Alapítvány, működő Menő menza pályázata során az egészséges gyermekétkeztetést tűzte ki egyik céljául. A humán szolgáltatások fejlesztéséből minden korosztály képviselői profitálhatnak a jövőben. A rehabilitáltaknak, rokkantaknak is megszervezték idényjellegű foglalkoztatását uniós forrásokból.

Nagy érdeklődéssel követik a megyében és az országban már sikerrel alkalmazott önellátó település modelljét. A közfoglalkoztatási program több szempontból is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 2016-ban a Belügyminisztériumtól kitüntetést kapott Ilk Község Önkormányzata a közfoglalkoztatás kiemelkedő eredményeiért. Az erkölcsi elismerést kiegészítette 5 millió forint jutalom, amit a település gépparkjának fejlesztésére tudtak fordítani.

A lokálpatrióta alpolgármester örül annak, hogy Ilknek sikerül a környékbeli településekkel gazdasági, kulturális, hagyományőrző, gasztronómiai és más területeken együttműködni. Így mindenki sajátjának érzi a szülőföldjét. Nem jellemző az elvándorlás, egy két esettől eltekintve. Mi több, lassan emelkedik a lélekszám, az 1460 lakos stabilnak számít. A helyi együttműködést szolgálja az alpolgármester által indított havilap, az Ilki Hírmondó. Ilk Község honlapját most fejlesztik, a 21. században ugyanis a világháló nyújtotta előny minden felhasználó számára érték.

A szolidaritás érzésének elmélyítését szolgálja a Karácsony előtt indított cipős doboz ajándék, vagy az első osztályosok iskolatáska és tanszercsomagja: nem tudom, ki örült jobban, a rászorulók vagy a támogatók. A Magyar Vöröskereszt Területi Elnökségének Nagy Péter is tagja, nem egy megvalósításra váró program segíti így a helybelieket. A Gyerekszáj Program Amerikai Ház alapítvány révén hetente 550 liter tejet és 275 darab kilós kenyeret oszthatnak szét az anyagiakban nem dúskálóknak. Megemlíti még az alpolgármester a Baptista Egyházzal, a Nagy Családosok Országos Szövetségével és az MRSZ-el, kialakított szoros együttműködését. A patikus édesanya, Balogh Ilona és a néhai Nagy Gyula édesapa büszke lehet gyermekére, mert a családi összetartozás fontossága mellett a cselekvő hazaszeretet tenniakarását is megtanították számára. A közösségért felelősséget érző és vállaló fiatal tovább vitte őseik hitét, szorgalmát, elkötelezettségét.

Szerző: 2019. 01. 25.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló