Dr. Czomba Sándor

Államtitkár, országgyűlési képviselő,

Budapest, Vásárosnamény

szszb 26 nl dr. Czomba_Sandor.jpgNépszerű, szimpatikus Beregben, sőt országszerte. Érthető, hiszen sokat tett és tesz szűkebb és tágabb hazájáért. Ő dr. Czomba Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő. Jól képzett, sokoldalú ember.

Szerénytelenség nélkül állíthatjuk: beírta nevét megyénk történelmébe. Gondoljunk csak arra, hogy mekkora országos vihart kavart a vasúti mellékvonalak megszüntetésének terve.

A vasút akkori vezetői megszüntetésre, bezárásra ítélték a Nyíregyháza-Vásárosnamény közti vonalat is. Az utasok, az emberek persze tiltakoztak. Erre ő, mint országgyűlési képviselő, demonstrációt szervezett Ófehértón a vonal megmentéséért. Eredményesen. A vonatok napjainkban is közlekednek a munkások, a diákok, az állampolgá­rok legnagyobb örömére. Mi több: az államtitkár úr a felújításra is gondolt. Szolnok és Szajol térségéből használt, de még jó minőségű síneket és talpfákat hoznak a térségbe, és belátható időn belül felújítják az említett vonalat. A felújítás után rövidülhet a menetidő, gyorsabb lehet a közlekedés. Éppen ideje. Végre olyan sebességgel közlekedhetnek itt a vonatok, mint Petőfi Sándor idejében. Az országgyűlési képviselő másik nagy tette, hogy megmentette a bezárástól a vásárosnaményi ruhagyárat. Ezzel több mint ötszáz munkahelyet mentett meg. Eredményesen lobbizott, a gyár most is üzemel, a beregi emberek legnagyobb örömére. Nem túlzás: óriási jelentőségű intézkedésről van szó, hiszen megyei és keleti összehasonlításban is itt a legnagyobb a munkanélküliség. Ide, az ukrán határ közelébe az elmúlt években nem szívesen jöttek a befektetők, a munkahelyteremtők. (Talán az autópálya, autóút javíthat a helyzeten.)

Érthető, hogy az államtitkár-képviselő legnagyobb feladatának tekinti a munkahelyteremtést. Hangsúlyozta, hogy ellenzékből eddig nehéz volt eredményeket elérni. A pályázati támogatásokat általában nem Beregre írták ki. Azért persze nem szabad feladni. Gyürében és Mándokon sikerült megmenteni a rehabilitációs kisüzemet. Büszke lehet rá, hogy Tarpán és Gelénesen új kisüzemet hoztak létre. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását különösen szívügyének tekinti. Hagyományosan jó kapcsolatot ápol a rehabilitációs vállalat vezetőivel.

A nép akaratából választott országgyűlési képviselő. Nem pártlistás. Választási területéhez Beregsuránytól Mándokig negyven település tartozik. Feljegyezheti a krónikás, hogy 2010 őszén, az önkormányzati választások után értekezletre, megbeszélésre összehívta a települések polgármestereit, és
„kívánságlistát” kért tőlük. Vagyis azt kérte: miben, mihez kérnek segítséget. A „jelszava” ez volt: segítek, amiben tudok. A listák, a kérések azóta elkészültek, beérkeztek. Dicséretre méltónak értékelhetjük ezt a kezdeményezést is.

A képviselő úr azt szeretné, ha minél több településen kisüzemeket hoznának létre a helyi foglalkoztatás érdekében. Ami konkrétan a jövőt illeti: közreműködésével Gulács térségében árapasztó tározót hoznak létre uniós támogatással. Ennek a beruházásnak is több haszna lesz. Szeretné, ha Vásárosnaményban logisztikai központ létesülne. Itt a zöldség és a gyümölcs lehetne a középpontban, virulhatna a feldolgozóipar. A szépséges Tisza-part, a turizmus fejlesztése is hasznára válhat a beregi embereknek…

Czomba Sándor 2008-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen védte meg doktori disszertációját. A téma ez volt: Iparfejlesztési tendenciák a borsodi térségben a rendszerváltástól napjainkig. Hatalmas emberi és szakmai tapasztalatát tükrözi a rövidített szakmai önéletrajza, amelyet szó szerint idézünk:
„Dr. Czomba Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár.

1963-ban született Vásárosnaményban. Végzettség: 1986-ban Miskolcon diplomát szerzett a Nehézipari Műszaki Egyetemen, mint okleveles gépészmérnök. 1996-ban az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, Egerben mérnöktanári diplomát szerzett. A Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen közlekedési műszaki szakértőként végzett, ugyanitt tudományos fokozatot szerzett. Munkahelyek: pályáját 1987-ben a Ferromasch Tiszaszalkai Gyáregységében kezdte mint fejlesztő mérnök. 1993-tól a vásárosnaményi Ipari és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában mérnöktanárként, majd 1999-ig műszaki igazgató-helyetesként dolgozott.

1999-től 2006-ig a Megyei Munka­ügyi Központ vásárosnaményi ki­ren­delt­ség­vezetője volt. 2006-tól a megye 8. sz. országgyűlési egyéni választókerületének képviselője.

Közéleti megbízatások: 1998-tól 2000-ig Vásárosnaményban önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke. 1998-tól 2002-ig a Megyei Közgyűlés oktatási bizottságának tagja. Angolul felsőfokú szinten, németül alapfokon beszél.” Mondhatjuk: értékes, érdekes ember.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése