Dr. Bráth Endre

Szülész-nőgyógyász főorvos,

Vásárosnamény

szszb_18-206_dr_brath_endre.jpgVilágot kell látni! – fogalmazott a negyvenedik házassági évfordulóját a közelmúltban ünneplő dr. Bráth Endre szülész-nőgyógyász főorvos, illetve ugyancsak az egészségügyben dolgozó felesége. Ez persze nem jelentette azt, hogy ne kelljen olyan egzisztenciát teremteni, amiből mindez realizálható.

Bráth Endre Szerencs általános iskolájából került a sárospataki Rákóczi-gimnáziumba, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Felesége egri lány, de Szerencsen érettségizett. Kovács Mária így ismerte meg párját, s követte Borsodból Szatmár-Beregbe.

A munka ’63 karácsonyán kezdődött Vásárosnamény szülészetén, fehérgyarmati orvosként. Dr. Bráth ugyanis a teljesen új fehérgyarmati kórház szülészeti osztályán kezdte munkaviszonyát. Egy év után vissza kellett volna térnie Fehérgyarmatra, de akkorra elfogytak a szolgálati lakások. Marika lányuk így Vásárosnamény szülötte lett. A beregi településen épülő lakások egyikébe beköltözhettek. Az előző hároméves albérletet mosolyogva idézik:
„Egy szobánk volt. Egyik sarka a gyerekszoba, másik sarka az ebédlő, de ez volt a hálószoba és a nappali is.”

Dr. László László szülész-nőgyógyász főorvos mellett készült fel a szakvizsgára. 1969 júniusában ünnepelték a sikeres megmérettetést. Ezt követően az igazgató úr rábízta a szülészeti osztály irányítását, bízva szakmai felkészültségében. Ez az év azért is emlékezetes, mert ekkor született Endre fiuk majd 1964-ben lányuk. Apjuk nyomait követve mindketten Sárospatakon érettségiztek. Lányuk jogot végzett és családjával Székesfehérváron él. A megyei földhivatal jogásza. Fiuk a DOTE-n végzett. Jelenleg a Kísérleti Sebészeti Intézetben dolgozik.

„Miért ragadtunk mi itt? – tették fel a kérdést, s meg is válaszolták: a megyéből, különösen ebből a szegletéből semmit, senkit nem ismertünk. Ide kerülve barátokra leltünk. Megszerettük a szatmári-beregi embereket.”

Annak idején a férj azt kérte feleségétől, hogy olyan szakmát válasszon, ahol nem kell több műszakban dolgoznia. A gyerekeket ugyanis nem akarták másra hagyni, míg a szülők dolgoznak. Elvégezte a rendelőintézeti asszisztens-képzőt. Húsz évig volt vezetőasszisztens a rendelőintézetben. Az utóbbi években a szemészeten dolgozik.

A munka mellett – szabadságuk idején – igyekeztek eljutni hazánk legszebb helyeire, illetve a környező országokba. Gyerekeik nyelvtanulását segítendő „cseregyerekeket” fogadtak, s így a gyakorlásra több idő jutott. A gyerekekben (felnőttként is) megmaradt a világlátás igénye. Lányuk tudományos megbízással Ausztráliában és Angliában; fiuk az egyetemről Kanadában járhatott.

A gyógyító-megelőző munkát 1963-ban kezdték, több mint 40 éve. A lépéstartás érdekében az országos vezetőképző intézmények szervezésében több továbbképzés segítette a szinten maradást. „Az itt töltött idő alatt több igazgatót szolgáltak. A kórházból sokan más helyre távoztak. Én maradtam. Nálam született a lakosság harmada, az idősebb korosztály gyermekei, még ritkán az unokái is.” Időközben létrejött a Szatmár-beregi Kórház. A korszerű szülészet-nőgyógyászat Fehérgyarmaton került kialakításra. Vásárosnaményban megszűnt ez az osztály. Dr. Bráth Endre is átjárt a kórházi kisbusszal Fehérgyarmatra, másfél éve azonban már nem vállal ügyeletet az osztályon. A nyugdíjas főorvos napjainkban helyben, a rendelőben fogadja a hozzá fordulókat. Vásárosnaményban nőgyógyászati rendelés, hormonológia és gyereknőgyógyászat működik. Vaja, Rohod, Pusztadobos, Nyírmada, Ilk és Gemzse községek rendelőiben heti rendszerességgel igényelhetik a főorvos úr szakmai segítségét. Ide a szolgálat gépkocsijával utaznak. Jó kapcsolatot alakított ki a térségi védőnőkkel is.

Mióta az osztály megszűnt a beregi városban, a terhesek egy része magánorvoshoz megy. Szülőszoba nincs, csak kisműtétek végzésére van mód.

Bár a főorvos úrnak két nyaki műtétje és egy szívműtétje is volt az utóbbi években, fegyelmezett életvitel mellett még ma is dolgozik: „A kezdéskor még fiatal korosztállyal együtt öregedtünk meg. Az öregség minden problémáját, gondját-örömét megélve.” Ugyancsak dolgozhat a felesége is a szemészeti rendelőben. Szabadidejükben felkeresik a közeli Kisvarsányban vásárolt parasztházat, illetve a kárpótlási jegyből telepített (vásárolt) barabási és nyírmadai erdőt, amit a gyerekeknek szánnak.

A gyerekek és hozzátartozóik rendszeresen „haza” jönnek. Hiszen Marika lányuk a vásárosnaményi szülőotthonban, fiuk és lányunokájuk a vásárosnaményi szülészeti osztályon születtek. Hajdúszoboszlón van a családnak egy olyan háza, ahol közösen szoktak pihenni.

„Nem vagyunk gazdagok – fogalmazott Marika – de a bajok ellenére elégedett emberek vagyunk. Felneveltük a gyerekeinket, s ma már saját lábukra állva boldogulnak. Köszönjük a kórház vezetőinek, hogy dolgozhatunk, hogy itt lakhatunk.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése