Faragó Jánosné

Nevelőszülő,

Vásárosnamény

szszb_13-202_farago_janosne.jpgEgyedüli gyerekként nevelkedett otthon Faragó Jánosné született Macsi Ibolya. A Vásárosnaményban élő asszonyt most sokszorosan kárpótolja az élet, hiszen két sajátja mellett három gyermeknek ad otthont a férjével mint nevelőszülő.

1955. augusztus 30-án született, édesanyja, lánynevén Varga Margit, édesapja Macsi József. Mindketten nyugdíjasok. Nagyon sokat segítettek a gyerekek nevelésében. A férje, Faragó János géplakatos, hidraulikus, az Interspannál dolgozott. Ibolya szülésznőnek tanult, 1975 és ’98 között ezt a hivatást gyakorolta. Két fiuk született, János és Tamás. Még mindketten tanulnak, az idősebbik Csongrádon a vadgazdálkodás rejtelmeivel ismerkedett. Keleti sportot űz, és Nyíregyházára készül testnevelés szakos hallgatónak a főiskolára. Tamás autószerelő és autóvillamosság szerelő, negyedikes gimnazista. 1991. február 1-től vezető szülésznő, az öt gyerek nevelése mellett 1996-ban felsőfokú képzettséget szerzett, nagy szívfájdalma, hogy a vásárosnaményi szülészetet megszüntették. Kedvenc hobbija a rádióamatőrködés, amit több mint húsz éve gyakorol.

Faragóéknak soha nem fordult meg a fejükben, hogy a négytagú család bővülhet is. Mígnem egyik barátnője kihozott egy nevelt gyermeket a kórházból, és gondoskodott róla. Szóba került az ötlet Faragóéknál is, a két fia sem ellenezte, és a férje is rábólintott. Ez a döntés szinte egy szempillantás alatt megváltoztatta a máriapócsi otthonban még az öntudatra eszmélés előtt az 1986-os születésű Gréti és az 1985-ös Jancsi életét. A testvérpár már a leendő nevelőszülők első látogatása alkalmával felhívta magára a figyelmet. Az éppen hogy szobatiszta kicsik elfoglalhatták helyüket új otthonukban, Vásárosnaményban.

A nevelőszülők tudatosan arra készültek, hogy egyszer megismertetik a vér szerinti szülőkkel a testvéreket. Elvitték őket látogatóba Balkányba, majd az édesanyjukat hozták el magukhoz egy hétre Vásárosnaményba. A kamaszodó gyermekek ezzel megnyugodtak, nem izgatta őket a múltjuk, nem szőttek rózsaszín álmot egy soha nem volt saját családról. Sőt, sokkal jobban értékelték ezután nevelőszüleik fáradozását. Innen nyaralni mehettek a Balatonra, még Hollandiába is eljutottak egy családhoz a nevelőszülői hálózat révén. A tulipánok országából pedig idelátogatott a holland család, amely otthont adott Grétinek a nyaralás idejére. Grétit a szülei megkereszteltették, római katolikus vallásban nevelkedik.

Gréti és Jancsi határrendészeti szakra járnak a vásárosnaményi gimnázium és szakközépiskolába. Nyelvvizsgára készülnek angolból és oroszból. Szívesen barkácsolnak az apjukkal szabad idejükben.

Később került hozzájuk Anikó, aki most hetedikes. Vele különösen sokat foglalkozott a mama, hisz fejlődésében kissé visszamaradt a gyermek. Olvasni is évekig tanult meg. A nagyobb testvérei viszont befogadták, örömmel játszanak együtt. Anikó keresztszülei kalocsaiak, akik éppen a Faragó családnál látottak alapján magukhoz vettek egy hároméves kislányt. Ki mást kérhettek volna fel a keresztszülői tisztségre, mint éppen Faragóékat? Mindenkinek megvan a saját feladata otthon, és annak igyekszik maradéktalanul eleget tenni. A szülők vettek egy számítógépet és jelenleg az a legjobb „játék”. A szülők azt szeretnék, hogy a gyerekek semmiben ne érezzenek hátrányt társaikkal szemben.

Mindezt megerősíti Végh Jánosné, nevelőszülői tanácsadó, aki hat éve foglalkozik a családdal. Mint mondja, Faragóéknál teljes a demokrácia, a nevelt gyerekek is belelátnak a család anyagi helyzetébe, ismerik a problémákat és az előttük álló feladatokkal is tisztában vannak. Mint Véghné, Magdika állítja, az a jó, ha a gyerekek a jót és a rosszat egyaránt ismerik. Mindez azért fontos, mert így hamarabb érettek lesznek a társadalmi életre. Nem tértől és időtől függetlenül nevelkednek, hanem ugyanúgy részesei új családjuk mindennapjainak, mint a vér szerinti testvérek.

Általában a kamaszkor a legnehezebb időszak nekik és nevelőszüleiknek egyaránt. Mentálisan problémát jelenthet nekik, hogy elvileg négy szülőjük van. Vágynak megismerni a vér szerintit, de általában ezzel le is zárul a kíváncsiskodás. Megnyugszanak, mert senki nem zárja el előlük a vér szerinti szülőkhöz visszavezető utat. Magdika szerint természetes az az érdeklődés, amely a nevelt gyermekekben megnyilvánul a múltjuk iránt. Ezt minden módon érdemes segíteni, hiszen a kamasz gyermek úgyis felkutatja a szüleit. Fel kell rá készülnie, hogy milyen körülményeket talál, miért nem ott él. Ebben igen sokat segítenek a nevelőszülő tanácsadók, akik általában az egész családdal foglalkoznak, nemcsak a nevelt gyermekekkel.

Faragóék örülnek, hogy évekkel ezelőtt úgy döntöttek: otthont teremtenek azoknak a kisgyermekeknek, akikre valahol a saját szüleik nemet mondtak. Példájukat a környéken már más családok is követik. A nagycsalád is tiszteletet parancsol.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése