Szabó László

Gimnáziumi igazgató,

Vásárosnamény

szszb_16-196_szabo_laszlo.jpgSzép családi ház hűvös szobájában lapozunk fel egy képzeletbeli történelemkönyvet. Szabó László özvegyével, Jutka asszonnyal idézzük a múltat, amelynek egyes elemei emlékek áradatát indítják el. Ebben a házban – amelyet két keze munkájával épített fel a házaspár – egy világra nyitott család kezdte el életét, és már folytatják a következő generáció tagjai.

Szabó Lászlót kivétel nélkül mindenki ismerte a Tisza-parti városban. Nemcsak ismerték, hanem szerették és nagyra becsülték a kollégái, a tanítványai, a szülők és a városlakók. 28 esztendőn keresztül igazgatta a beregi város gimnáziumát. Egyike volt azoknak a nagy tanáregyéniségeknek, akiket megsüvegelt nemcsak a szakma, hanem a közéleti értelmiségiek is. Talán megkésett számára a közösség legmagasabb szintű elismerése, a Pro Urbe kitüntetés, amelyet már az özvegye vett át a városi önkormányzat vezetőitől.

Szabó László 1933. február 9-én született. Szülei, Kovács Berta és Szabó Béla, gazdálkodással teremtették elő a család kenyerét, Rétközberencsen éltek. Felesége, Szabó Lászlóné, Jutka asszony, akivel 1958-ban kötött házasságot. Pedagógus szolgálati lakásban kezdték közös életüket Rétközberencsen. Házasságukból egy gyermek született: Lóránd villamosmérnök, neje, Fehér Gabriella külkereskedő, két kisgyermekük Blanka és Vince. A pedagógus házaspár vagyont nem tudott gyűjteni a felnövekvő fiúnak, de két nyelv ismeretét, diplomát szerezhetett a szülői gondoskodás révén. Villamosmérnöki oklevelet szerzett Drezdában. Szabóné Jutka Budapesten született 1937. december 16-án, és Zuglóban nőtt fel. Most a fia néhány méterre él az édesanyja gyermekkorának meghatározó helyszíneitől, ott építette föl családja számára a házat.

Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát Szabó László 1956-ban. Tanított Rétközberencsen, majd a kisvárdai Császy László Gimnáziumban, majd 1965-től a vásárosnaményi gimnázium igazgatója. Felesége tanítónőként a ma Eötvös József nevét viselő általános iskolában dolgozott.

Ideális házaspárként ismerte őket a baráti kör. Igyekeztek a legteljesebb mértékben különválasztani a szakmát és a magánéletet. Igazgatófeleségként Jutka asszonyra hárultak a családi kötelezettségek, a gyermeknevelés és a házimunka. Ideális hátteret teremtett férjének a feladatai ellátásához. Így amikor megözvegyült – néhány hónap alatt vitte el a tüdőrák az egyébként soha nem betegeskedő társát – nem volt fennakadás a hivatalos teendők és a háztartás, a mindennapok megszervezésében sem. Újabb megpróbáltatással kellett szembenéznie az asszonynak: az édesanyja is lebetegedett, halála előtt két évvel pedig ágyban fekvőként szorult lánya segítségére. Most, amikor már férjét és édesanyját is kikísérte a temetőbe, még több önállóságot kellett, hogy vigyen a hétköznapokba. 42 évesen szerzett például jogosítványt. A 38 éve épített házat egyedül újította fel. Megtartotta a két gyümölcsöst, az egyiket a férje telepítette nem sokkal a halála előtt, a másikban a meggyes egészíti ki a rendkívül alacsony pedagógusnyugdíjat.

Beszélgetünk arról, hogy költözhettek volna Szabóék a megye vagy az ország más vidékére is. A nyírjákói feleség és a rétközberencsi férj már megszokta a városszintű szolgáltatásokat Naményban, a fiuk pedig beleszerelmesedett a Tiszába, még most felnőttkorában is nyaranta egy hetet tölt a Tisza-parton.

A pedagógusok a megmondhatói, hogy az eltelt évtizedek alatt csak a változás állandósult a nevelő-oktató munkában. Amikor Szabó Lászlóék először álltak a katedrára, természetes volt a szombati tanítás és a gazdag hétvégi program. Az igazgató úr ugyanúgy tanította a történelmet, mint a beosztott kartársai. A családias iskolaközösség nemcsak fészekmeleget jelentett a pedagógusoknak és a tanítványoknak, hanem összetartásra, az egymásért vállalt felelősségre inspirálta az alma materben dolgozókat. Az eltelt évtizedekben a gimnázium megbecsült nevet szerzett nemcsak a megyében, hanem a régióban is. A városból és a beregi települések iskoláiból örömmel jelentkeztek ide a nyolcadikosok. Azzal a jóleső érzéssel léphették át az intézmény falait, hogy innen szinte biztos a továbbjutás a nyíregyházi tanárképző és a mezőgazdasági főiskolákra, de még a Debreceni Egyetemre is. Igyekeztek általános műveltséggel, lexikális tudással felvértezni a diákokat. Emellett pedig olyan érdeklődést kelteni bennük, hogy a tanulást egy életen át tartsák fontosnak. Nagyon sok egykori tanítványnak ez az intézmény jelentette a befejezett oktatást, hisz az itt szerzett tudás birtokában és érettségi bizonyítvánnyal a zsebben az intézményekben, a gazdasági élet különböző posztjain, ÁFÉSZ-ek, termelőszövetkezetek irodáin találtak biztos állást.

Jutka asszony egy tevékeny, boldog élet, gazdag szakmai múlt és szép család élményével és emlékeivel él együtt a meghitt otthon falai között.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése