Bódi István

Rendőrkapitány,

Vásárosnamény

szszb_13-200_bodi_istvan.jpgBódi István alezredes 1995. május 1-től vezeti a Vásárosnaményi Rendőrkapitányságot. Azóta a megye beregi térségének közbiztonsága megszilárdult, lépést tudnak tartani a bűnözés „megújulásával”. A hatékony fellépésük eredményeként a határ menti bűnözés visszaszorult, a dörzsöltebb bűnözők inkább az ország más pontján próbálkoznak.

1949. április 20-án a kántorjánosi Flóratanyán született. Itt járta ki az általános iskolát, mi több, később fiatal felnőttként képesítés nélkül itt tanított alsósokat. A középiskolai tanulmányait baktalórántházi gimnáziumban végezte. A sikeres érettségi után sorkatonai szolgálat következett. A sport, a labdarúgás mindig is meghatározó volt az életében. A középiskolás évek alatt Baktalórántházán megyei I. osztályban játszott, majd a katonaság ideje alatt Tatán a helyi NB II-es csapatban kergette a pettyest, sőt hazatérése után az akkori Szpari NB I B-s csapata is szemet vetett rá. Jelenleg is igazolt labdarúgó, a Kisvarsányi gárda erőssége, középpályás, irányító poszton.

Nagy gondban volt a sorkatonai szolgálat végén, ugyanis folytatni szerette volna hivatásosként, ám a szülei lebeszélték a katonai pályáról. A sors iróniája, hogy mégis fegyveres testületet választott életpályául. Tatáról hazatért és három évig képesítés nélkül tanított a tanyasi iskolában, miközben megnősült. A fiatal házasok úgy döntöttek, hogy a fővárosban próbálnak szerencsét, Budapestre költözött feleségével. A XIV. kerületi rendőrkapitányságon járőrként szerelt fel. Nem sokkal utána 1978-ban már a Rendőrtiszti Főiskola nappali tagozatára járt. Megismerve a rendőri hivatás csínját-bínját, a főiskola befejezését követően 1981-ben Zuglóba került, ahol őr- és járőralosztály-vezető poszton folytatta a pályát.

Néhány hónap után a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába került, ahol a körzeti megbízotti területet vezette rövid ideig, ugyanis 1983-ban a Belügyminisztériumba helyezték, ahol az utánpótlással foglalkozó csoport vezetője lett, illetve két megye személyzeti munkájának szakirányítását is végezte. 1990-ig, az Országos Rendőr-főkapitányság kiválásáig maradt a Belügyminisztériumban. A főkapitányságon előbb a közbiztonsági területen dolgozott, majd a személyzeti vonalon folytatta.

Aztán jött a nagy fordulat, visszakerült a megyébe, 1995. május elsejével kinevezték a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság vezetőjének, az elődje nyugdíjba ment. Erre így emlékszik vissza:

– Mintegy 22 évig dolgoztam Budapesten, de nem tudtam gyökeret ereszteni. Mindig is vágytunk haza, nemcsak én, a családom is. Kapóra jött, hogy a Belügyminisztériumban Szabolcs-Szatmár Bereg megye személyzeti munkáját felügyeltem, illetve a kötődésemet erősítette, hogy kezdeményezésemre a baktalórántházi gimnáziumban rendvédelmi fakultációt indítottunk be. A képzés azóta is tart és jelenleg is ott oktatok, emiatt gyakran jöttem a megyébe, de a rokonaim is itt éltek, őket is látogattuk.

A „kényelmesebb” budapesti beosztásai ellenére vállalta a nehezebb munkát és munkakörülményeket. A kezdeti nehézségek nem vették el kedvét.

– A kilencvenes évek elején beindult a kishatárforgalom, ezzel együtt felkapott a határ menti bűnözés is, ami akkor érte virágkorát, amikor átvettem a kapitányság irányítását. Mindez szokatlan volt, és keményen kellett dolgozni, aminek meg lett az eredménye. Két-három év múlva ugyan megállítani nem tudtuk teljesen a bűnözést, de normalizálódott a helyzet. Ez idő alatt az állományon belül is végbement egy minőségi csere. Most egy ütőképes csapattal dolgozom. Mostanra elmondhatom, hogy térségünkben kiegyensúlyozott lett a közbiztonság. Nem utolsósorban említenem kell, hogy az utóbbi három évben az árvíz is próbára tett bennünket, de minden esetben kezelni tudtuk a helyzetet. Állandó készültségben vagyunk, nem tudni, hogy mikor kerülünk ismét bajba. Közel harminc település 40 ezer lakosának a nyugalmára, közbiztonságára vigyázunk.

Természetesen itt is követnek el bűncselekményeket, de országos visszhangot kiváltó eset nem fordult elő.

– A sport mindig segített leküzdi a nehézségeket. Talán emiatt vagyok jelenleg is aktív labdarúgó. Fizikálisan mindig rendben voltam, fiatalos lendülettel végzem a munkámat. A sport szeretete „megfertőzte” néhány kollégámat is, tucatnyian sportolnak velem rendszeresen.

Amikor a családról beszélgetünk, nem kis büszkeséggel mondja, hogy egy ideig a felesége, Erzsébet, is rendőr volt, most üzletkötőként dolgozik. A nagyobbik fia, Tamás, informatikusként dolgozik, míg a kisebbik fiú, Csaba a nyomdokaiba lépett, a Kisvárdai Rendőrkapitányságon nyomozóként tevékenykedik. A szabadidő eltöltésével nincs gond, hiszen a labdarúgás szerelmese, de szívesen részt vesz más sporteseményeken is, ha az ideje engedi. A hétközi edzések után nagyon várja a bajnoki összecsapásokat. A sport mellett a szülőktől örökölt flóratanyai birtokon is akad bőven tennivaló a gyümölcsösben, szőlőben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése