Dr. Győrfi András Ernő

A Szatmár-beregi Kórház röntgenfőorvosa,

Fehérgyarmat, Vásárosnamény

szszb_18-138_dr_gyorfi_andras_erno.jpgMár a kórház nevében benne van mindaz, ami a nyugdíjas orvos életútját fémjelzi. 1940. február 24-én született Jármiban, földműves szülők gyermekeként. A helyi általános iskolát követően a mátészalkai mezőgazdasági technikumban folytatta tanulmányait. Az 1958-as érettségit után a Debreceni Orvostudományi Egyetemre nyert felvételt. Diplomával a zsebében (1964) a mátészalkai kórház röntgenosztályán kapott állást. Megfelelő gyakorlat után, 1969. február 7-én röntgenológiából tett szakvizsgát.

Az évek során számos területen dolgozott. Üzemorvosként, iskolaorvosként, a laboratóriumban, a közegészségügyben is tevékenykedett. Nagyon értékes tapasztalatokat szerzett, amikor körzeti orvosi állást vállalt Mátészalkán, ahol 3 évig látta el ezt a munkakört. Visszatért a röntgenosztályra, s innen gyakran helyettesített Fehérgyarmaton és Vásárosnaményban is. Az utóbbi kórházban megüresedett a röntgenfőorvosi állás, amit sikerrel megpályázott. Így 1981. április elsejétől a beregi városba költöztek. Felesége ifjúsági védőnőként nyert alkalmazást a városban. Három gyermekük közül az idősebbik fiú jogász, egyetemi docens a Miskolci Egyetemen. Lányuk a jogi doktorátust követően Budapesten dolgozik jogászként, újságíró-szerkesztőként. A kisebbik fiú fogorvos lett, ő Nyíregyházán és környékén tevékenykedik.

A főorvos úr és családja bekapcsolódott a kisváros életének mindennapjaiba. A rendszerváltást követően továbbra is „ingázott” Vásárosnamény és Fehérgyarmat között. Munkája elismerését jelentette, hogy 1993-tól a fehérgyarmati kórház röntgenosztálya osztályvezető főorvosi teendőire kapott megbízást. A Szatmár-beregi Kórház létrejöttével is számítottak tapasztalataira. Akkor még csak álmodozni lehetett azokról a körülményekről, melyek között a harmadik évezredben dolgozhatnak. A két kórházban végrehajtott rekonstrukció során a 70-es, 80-as évek színvonalát képező gépeket is kicserélték.

A röntgenben dolgozók csökkentett munkaidőben dolgoznak. Az előírások betartása mindenkinek saját érdeke. A törvény lehetővé tette, hogy 56 évesen nyugdíjas lehetett. Az osztály vezetését kollégája vette át 1996-ban.

Akkoriban így fogalmazott a krónikásnak: „Enyhítettebb munkakörülmények között még szívesen dolgoznék.” A kórház vezetői készséggel fogadták ajánlatát. A nyugdíj mellett továbbra is helytáll. Maradt a reggeli koránkelés, a rendszeres napi munka – a röntgen Vásárosnaményban, keddenként pedig Fehérgyarmaton. Az utazás a kórházi buszjárattal történik, miként a korábbi években.

Jármiban már kisgyermekként megszerette a természetet. Ez a vonzódás a leélt évtizedekben sem csökkent. Közvetlen környezetén ez érezhető.

Nosztalgiája más vonatkozásban is megmutatkozott. Az utóbbi években versírásra adta a fejét, mintegy kikapcsolódásul. Sokan mondják, hogy: életem egy kész regény. Ennek rímes megjelenítésére azonban kevesek képesek. Győrfi András Ernő nevét említve, többen fogalmaznak így: a KÖLTŐ? A főorvos röntgenes maradt, de nyugdíjas éveiben egy kötetre való verset írt. Az önéletrajzi ihletésű verseskötet 2000-ben jelent meg. Ez az év szakmai szempontból is emlékezetes, hiszen megkapta a Pro Sanitatae miniszteri kitüntetést.

Tagja a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének. A MOKK által – évente egyszer – kiadott antológiákban több írása jelent meg.

A 2003-ban született unoka is hozzájárult ahhoz, hogy érdeklődése egyre fokozottabban fordul a gyermekirodalom felé. 2004-ben megjelent a „Tavaszi mese” című, valós élményeken alapuló történet. A kifestő Sípos Nóra rajzaival egészült ki.

Mint elmondta: „Van egy hosszabb lélegzetvételű mesejátékom is: Noé bárkáján címmel. Ennek az írásomnak állatok a főszereplői, csak lazán kapcsolódik a bibliai történethez. A harmadik mesejátékomban a méhek életét igyekszem bemutatni: A méhkirálynő udvarában címmel. Jelenleg egy mesén dolgozom. Ezt már nem csak úgy a gyerekeknek, hanem az unokámnak is írom.”

A Noé bárkájánból színdarab is készült, amit a csarodai színjátszókör bemutatott.

Dr. Győrfi András Ernő az eltelt évtizedek orvosi munkájával kiérdemelte a keleti országrészben élők bizalmát. Szerényen tette a dolgát, felesége, gyerekei támogatását élvezve. Munkatársai okkal számíthattak tapasztalataira, jóindulatú tanácsaira.

A Szamár-beregi Kórház korábbi, illetve jelenlegi főigazgatója is azok között az orvosok között tartotta, tartja számon az immáron nyugdíjas főorvost, akinek munkabírása, emberi tartása méltán állítható példának a fiatalabbak elé.

„Szakmailag megbecsülnek – fogalmazta meg búcsúzóul – bízom abban, hogy munkámra a jövőben is igényt tartanak, s míg egészségem engedi, dolgozhatom.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése