Pásztor István

Nyugdíjas,

Fehérgyarmat

szszb_01-64_pasztor_istvan.jpgA frissen gyalult fa illata még ma is emlékezetébe idézi azokat a meseszép gyermekéveket, amikor Pásztor István úgy gondolta: a világ legjobb dolga az asztalosnak van. Fába álmodja a legszebb terveit, s lehetőséget kap azokat megvalósítani.

Az 1941. október 25-én Nábrádon született diák a nyolcadik osztály végeztével valóban asztalosnak jelentkezett, de legnagyobb bánatára nem vették fel, mert pici és sovány volt, s a hatalmas táblákat, üvegeket cipelni csak erős embereknek lehet.

A középparaszti családban tizenegyszer szült az édesanya, nyolc élő gyermeket, de ma öten gondolhatnak szeretettel a szülőkre. Pásztor István, aki ma már nagyapa, ma sem tud megindultság nélkül arról beszélni, miként jutott minden családtagnak hús a tányérjába, ha az édesanyja egy csirkét levágott. A mama már a negyvenkettedik évében járt, amikor István született.

Nem is lett volna ezzel semmi gond, hiszen Nábrád hosszú évekig a világ közepének tűnt a cseperedő gyermek számára. Az asztalosmesterség után hiába áhítozott, így 1957-ben beállt egy férfiszabóhoz Fehérgyarmaton. 1961-64-ig sorkatona, ’64-től ’70. december elsejéig a ruhaipari szövetkezetben kereste a kenyerét. Kevés olyan beosztás létezik, amelyet ne töltött volna be. Végigjárta a ranglétrát, volt szabász, meós, szalagvezető és párttitkár is. Mígnem egy szép napon megkeresték a városi pártbizottságtól és felkínálták neki az ipari, kereskedelmi politikai munkatárs státusát, amit rövid gondolkodási idő után, munkája elismeréseként örömmel fogadott el. Politikai munkatárs lett, majd 1971. január elsejétől kinevezték városi-járási munkásőr-parancsnoknak. Ennek a döntésnek a meghozatalára mindössze öt percet kapott. Minél fontosabb státust kínáltak, annál kevesebb gondolkodási időt szabtak a kiszemelt jelöltnek. Egészen 1982-ig töltötte be ezt a tisztséget.

− A politikai munka mögött mindig az embert kerestem − emlékszik vissza korábbi munkáira Pásztor István. − Az embert, aki millió gonddal küzd, hiszen Fehérgyarmaton és a környékbeli falvakban a megélhetésért mindig többet kellett dolgozni, mint a fővárosban.

Az emberek túlhajszolták magukat, időnap előtt elmentek, és ráadásul gyakran kellett a munkahelyükön is érdeksérelmet elszenvedniük. Ha a kisembert bántották, az mindig felháborított, és megpróbáltam a politika eszközeivel segíteni a gondjaikon.

Munkáját közmegbecsülésre és a feletteseinek is elismerést keltően látta el. Így hát nem véletlenül jutott ismét csak ő a döntési helyzetben lévők eszébe, amikor keresték a megfelelő embert a városi rendőrkapitányi posztra. 1982-ben ez még politikai döntés kérdése volt, s az addig becsületesen, hozzáértően tevékenykedő közéleti embert egy teljesen új területre irányították. Ő ezt is − szorongással tele − szívesen fogadta, szerette az új kihívásokat. 1982-től ’90 október elsejéig tevékenykedett városi kapitányként. Előbb őrnagyi, majd alezredesi rendfokozatban.

Mikor átvette a kapitányságot, a terület bűnügyi helyzete – mai szemmel nézve – igen jó volt. Már hatodik éve töltötte be a posztját, amikor az első „igazi” emberölés miatt üldözték a gyilkost.

Kollégái, de még felettesei is elismerték, hogy nagyon humánus rendőrt ismertek meg benne, aki nem a parancsosztogatást tartotta a legfontosabbnak, hanem igyekezett szép szóval, a másik ember érdekét maximálisan szem előtt tartva intézkedni. Érdekes módon, így is lehetett irányítani a városi rendőrkapitányságot. Véleménye szerint az emberközpontúság soha nem árt, ha ilyen nehéz szakterületen kell ellátni az első számú vezető feladatát.

Közben sokat tanult, a marxista-leninista szakosítón főiskolai oklevelet szerzett, elvégezte a munkásőr tiszti, majd a rendőrtiszti főiskola átképző tagozatát.

Nábrád nemcsak a szülői ház miatt fontos Pásztor István életében. Egy lakodalomba katonaként érkezett, és felkérte keringőzni Simon Katalint, aki akkor csupán tizenhat esztendős volt. Romantikus udvarlás után egybekeltek, a neje könyvelő, most a Szabó Lőrinc Általános Iskola gazdaságvezetője. Gyermekeik, József és Beáta is ebben az iskolában pedagógusok. Józsefnek két lánya van, Boglárka és Katinka, Beáta Evelin nevet választott a lányának. A nagyapa imádja az unokáit, de azért vágyódik egy trónörökös fiúunoka iránt is.

Pazar házat építettek az új lakótelepen. A fészekmeleg otthon a nyugalom szigete. Nagy szükségük van erre, hiszen betéti társaságot alapítottak élelmiszer-kereskedelemre. Egészségre, békességre vágyik Pásztor István. Álmában csatangol a Szamos-parti füzesben, klottgatyában fejest ugranak a folyóba a barátokkal. Az már a valóság történése, hogy egy lánytestvérpárt mentett ki a szeszélyes folyóból. Rajong a természetért, kertészkedik, olvas. Az asztalon friss napilapok. Hiába, a politikától, a közélettől nem lehet nyugdíjba vonulni.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése