Tóth Lajos

Igazgató,

Vásárosnamény

szszb_11-194_toth_lajos.jpgBizonyára sokan nem tudják azt, hogy megyénk egyik legrégibb oktatási intézménye a naményi szakközépiskola és szakiskola. Elődjét, az iparostanonc iskolát 1909-ben alapította az első igazgató, Kántor József. 1967-re alakult ki az iskola új oktatási profilja. 1994-től a Világbank által támogatott iskolaként, a kereskedelem-marketing és a vendéglátás-idegenforgalom program szerinti szakközépiskolai képzésbe kapcsolódott be az intézmény, amelynek diákjai országos és megyei versenyeken számos első helyezést szereztek. A jövőkép pedig azt mutatja, hogy bővül, fejlődik az intézmény.

A sajtóban egy sokat mondó cikk jelent meg: „A kreativitás javítása, a tehetség kibontakozása és a kikapcsolódás érdekében november 23-án Ki mit tud?-ot rendeztek a Vásárosnaményi Ipari, Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari Szakmunkásképző-, Szakközép- és Szakiskola diákjai. Javulnak az iskolában a gyakorlati képzés feltételei. Új tantermek építésére is számítani lehet – tudtuk meg Tóth Lajos igazgatótól.

A szatmár-beregi térségben és tágabb körben is fontos szerepet betöltő intézményben új gyakorlati oktatásvezető van Sándor Lászlóné személyében. Az igazgató és a gyakorlati oktatásvezető mostanában sorra járják a térség érdekelt cégeit, vállalatait és arra kérik őket, hogy a szakképzési hozzájárulást valamennyien ennek az iskolának utalják át, ne pedig központi alapba. A várhatóan megnövekedett pénzkeret felhasználásával javítják majd a gyakorlati képzés tárgyi feltételeit.

Hatékonyabbá teszik a nyelvoktatást is. A városi művelődési központban mostanában alakítják ki a Multi Centert. A következő évtől a korszerűen felszerelt Multi Centerbe járnak majd nyelvoktatásra az iskola diákjai. Az intézmény angoltanára, Papfalusi István a közelmúltban részt vett egy tanfolyamon, ahol a legkorszerűbb tudnivalókat is megtanulta, s ennek hasznát veszi majd a Multi Centerben is.

Annak idején 450 személyesre építették az iskolát, azonban immár hat éve 900-an tanulnak az intézmény falai között, s mivel három helyett négyéves lett a képzés, jövőre már ezer felett lesz a tanuló létszám. Ezért a vásárosnaményi önkormányzat a város fejlesztési tervének elkészítésénél a zsúfoltságot is figyelembe vette. A város tervében szerepel egy új, tizenöt tantermes iskolaszárny megépítése. Úgynevezett kisegítő létesítményeket is építenek. Egy szabadtéri sportlétesítmény megépítése is a tervek közt szerepel. A technikusképzés mellett fémipari, ruhaipari, valamint kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakmunkásokat képeznek az iskolában. Tankonyhája is van az iskolának, jövőre egy tanéttermet is építenek mellé. Ami még a jövőt illeti: az iskola Lónyay Menyhért egykori miniszterelnök nevét akarja felvenni.”

A felnőttképzés az elmúlt években eredményes volt, ez pedig növeli az iskola társadalmi és gazdasági jelentőségét. A felnőttképzés keretében főleg munkanélkülieknek ruhakészítő tanfolyamot tartottak, a végzettek az Elit Ruhagyár helyi gyáregységében helyezkedhettek el. A vásárosnaményi vasas üzemmel, a Nafém Kft.-vel is együttműködnek, ennek jegyében szintén felnőtt munkanélkülieknek hegesztő tanfolyamot indítottak. (A Nafém Kft. jó gyakorló színtere a diákoknak, a leendő vasasoknak. 2001-ben a 11. és a 12. évfolyam diákjai is gyakorolnak majd a külföldön is ismert vasas üzemben.) Említést érdemel még, hogy felnőtt boltvezetőket is képeztek. Az iskolában a jövőben is szerveznek felnőttképzést.

Kihasználják az Oktatási Minisztérium adta lehetőséget és 2001. szeptember 1-jétől fő állású szabadidő szervezőt állítanak munkába. A szervező javíthatja majd a tanárok és a diákok életminőségét, hiszen szabadidős programokat szervez, elősegíti a közösségi életet, a diákokkal megszeretteti a szép, tiszta környezetet, az egészséges életmódra nevel…

A nagy múltú és várhatóan fényes jövő elé néző intézményt a 2000 augusztusától Tóth Lajos vezeti. A szakmai önéletrajzában az áll, hogy itt a közelben, Vitkán született. A naményi gimnáziumban jeles eredménnyel érettségizett, majd a nyíregyházi tanárképző főiskolán magyar–történelem szakos tanári diplomát szerzett. A debreceni egyetemen magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári oklevelet vehetett át. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen gyarapította tovább tudását, itt társadalom és állampolgári ismeretek szakos középiskolai tanári oklevelet kapott. 1969 és ’79 közt a jándi általános iskolában tanított. 1979-től napjainkig ebben az iskolában (illetve jogelődjében) végez tiszteletre méltó pedagógiai és vezetői tevékenységet. 1988-tól mostanáig igazgatóhelyettes volt. Számos újságcikket írt. Szabadidejében horgászik és szakkönyveket gyűjt. A felesége, dr. Balázsy Erzsébet, családorvos. Gergely fiuk joghallgató, Teodóra lányuk 8. évfolyamos kis gimnazista.

A könyvsorozat krónikása végül feljegyezheti: Tóth Lajos az 50. évéhez közeledve szakmai, emberi és vezetői tapasztalatokkal gazdagodva vezeti ezt a fontos intézményt az új évezred küszöbén.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése