Dr. Legény Zsolt

Országgyűlési képviselő,

Tornyospálca–Vásárosnamény

szszb 22 ai LegényZsolt dr..jpgNem mindennapos dolog az, hogy valaki alig 28 évesen a magyar parlament országgyűlési képviselője legyen, mint dr. Legény Zsolt. Ráadásul az Európai Ügyek Bizottsága tagjaként még az Unió és a világ dolgaira is jobban kitekinthet, tájékozódhat.

Egyszerű szülők (édesapja és édesanyja is a termelőszövetkezetben dolgozott, majd almatermesztéssel, háztáji gazdálkodással foglalkoztak) fiatalabbik gyermekeként 1978. december 6-án született Kisvárdán. Bátyja, Tibor pedagógusként elvégezte a Pénzügyi- és Számviteli Főiskolát, jelenleg vállalkozó, feleségével és kislányával Nyíregyházán él. Gyermekkorát Tornyospálcán töltötte, ahol szabadidejének jelentős részét a környező táj bebarangolása és a jó barátokkal való futballozás töltötte ki.

Az általános iskolában a történelmet szerette a legjobban, sok-sok szakkönyvvel igyekezett elmélyíteni ebbéli ismereteit. Talán ezért is szerepelt később sikeresen – a biológia és a fizika mellett – főleg történelemből a megyei és a területi tanulmányi versenyeken. Kedvelte osztályfőnökét, Oláh Zsigmondnét, történelem tanárát Áncsán Lászlót és szívesen vett részt a madártani szakkör munkájában, amelyet olyan kiváló szaktekintély irányított, mint Agárdi Sándor tanár úr. No és persze a futball egy percig sem hiányozhatott az életéből!

Középiskolai tanulmányait a környék méltán híres iskolájában a Bessenyei György Gimnáziumban folytatta, dr. Sásné Naményi Emese német nyelvtagozatos osztályában tanult, és már harmadikos korában sikeres középfokú nyelvvizsgát tett német nyelvből. Ugyancsak harmadikos korában ért el szép sikert a „Robert Schuman Középiskolai Verseny az Európai Unióért” elnevezésű vetélkedőn, ahol az iskolai csapatot a területi döntő harmadik helyéig „vezényelte”.

1997-ben kezdte el egyetemi tanulmányait a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Nagyon jól érezte magát a borsodi nagyvárosban, ahol elsősorban a nemzetközi büntetőjoggal foglalkozott, erről a viszonylag új és érdekes területről írta szakdolgozatát is. 2002-ben végzett, és friss diplomásként elindult lakóhelye önkormányzati választásán: a polgármesteri címért folytatott versengésben 44 százalékot elérve lett második. Ezután következett a katonai szolgálat: az akkor esedékes hat hónap első részét a szabadszállási kiképzőbázison töltötte, majd Szolnokra vezényelték. Itt aktív katonaként többek között volt ezredbizalmi, századírnok. Leszerelése után a Vásárosnaményi Polgármesteri Hivatal gyámügyi előadója lett, ahol sokféle jogkörben kellett eljárnia: gyámság, gondoskodás, családi jogállás rendezése, átmeneti és tartós gondozásbavétel, hogy csak néhányat említsünk. Egy év múlva – belső átszervezés következtében – került az okmányirodába, ahol a közlekedési igazgatás lett a szakterülete. Vásárosnamény mellett 28 település tartozott illetékességi körébe.

2006 májusában az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi listájáról került be az országgyűlésbe, amelynek megalakulásakor – koránál fogva – az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottság és az Európai Ügyek Bizottsága tagja lett. Végül (mivel egy képviselő egyetlen bizottság tagja lehet), az utóbbiban maradt, hiszen mindig is komolyan érdekelték az Európai Unió dolgai (egyetemista korában egyéves stúdiumon is részt vett európai jogból). A bizottság – a parlament egyik legfontosabb bizottságaként – minden idevágó döntést véleményez az EU számára, és „utószűrő” szerepet tölt be a bennünket érintő uniós döntésekkel kapcsolatban.

„Szeretnék eredményes tevékenységet folytatni – mondja Legény Zsolt –, aminek elsődleges feltétele a következetesség. Ennek kell dominálnia mindaddig, amíg ki nem derül, hogy esetleg változtatásra van szükség. Akkor viszont be kell ismerni a változtatás szükségességét, és megfelelően korrigálni kell. Nagyon fontos, hogy a komolyabb dolgok megoldása érdekében be tudjunk vonni másokat, és tisztázzuk a „játékszabályokat”. Feltétlenül szükséges erény az önzetlenség és a nyíltság, bár az utóbbi nem mindig szerencsés a politikában.”

Legény Zsolt a Magyar Jogászegylet, a Magyar Madártani Egyesület tagja és a Tornyospálcai Sportegyesület vezetőségében is tevékenykedik.

Szabadidejében egy fiatal baráti társaság tagjaként ma is szívesen hódol futballszenvedélyének. Emellett az olvasásra is szakít időt: a történelmi regényeket kedveli, a régi korok mellett a II. világháború története foglalkoztatja leginkább, de szívesen olvas Rejtőt is. Nagyon szereti szülőföldjét, ahol eddigi életét leélte, hiszen idekötik a családi és baráti szálak. Ameddig módja lesz rá – az érdekek képviselete és érvényesítése mellett – e vidék sorsának jobbításáért (a sikeres megmérettetésben bízva 2006 őszétől Tornyospálca polgármestereként is) szeretne tevékenykedni, hogy az itt lakók, a vele egykorú fiatalok úgy érezzék, érdemes itt élni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése