Kiss-Szabó Ferenc

Alezredes, tűzoltó parancsnok,

Kisvárda

szszb 25 nl Kiss-Szabó Ferenc.jpgHazánkban és megyénkben a tűzoltók az élbolyban vannak a népszerűségi listán. Kisvárdán és térségében is igen népszerűek a lánglovagok. Érthető és jogos a közmegbecsülés, hiszen munkájuk, pontosabban hivatásuk gyakorlása közben folyamatosan veszélyeknek vannak kitéve. Nap mint nap életeket, értékeket, vagyonokat mentenek.

A mindennapokról és egy szép családi napról Kis-Szabó Ferenc tűzoltó alezredessel, a Kisvárdai Tűzoltóság parancsnokával beszélgettünk. Elöljáróban ezt mondta: „A tűzoltók munkája igen sokrétű és kiszámíthatatlan. Az ember néha csodálkozik: hogy lehet ennyi mindenre képes a tűzoltó.” Igaz, a parancsnok hangsúlyozta, hogy náluk folyamatos a kiképzés. Törekszenek arra, hogy a tűzoltók olyan magas szintű szakismeretre tegyenek szert, mely lehetővé teszi minden körülmények között az elvárt beavatkozást. Tizennégy tűzoltó rendelkezik – illetve a közeljövőben fog rendelkezni – egy vagy több felsőfokú diplomával a kisvárdai tűzoltó-állományban.

Néhány konkrét eset. Közúti balesetnél súlyos sérültet kellett kihozni a gépkocsiból. Előfordult már, hogy egy ló mentéséhez kérték a segítségüket. Fogtak már be elszabadult méhcsaládot. Még hosszan lehetne sorolni az extrémnek nevezhető eseteket. A műszaki mentés akár külön fejezetet is érdemelne. Itt, a közelben van a 4. sz. főút. Nagy a forgalom. Sok a baleset. A baleset helyszínére érkező tűzoltók különböző eszközökkel vágják, bontják a karosszériát, mindent elkövetnek, hogy élve szabadítsák ki a roncsokba szorult személyeket. A négyes úton különösen veszélyesek a székelyi, a fényeslitkei és a dögei elágazások, kereszteződések.

2009 tavaszán például Kisvárdán fia­taloknak közterületi bemutatóval egy­bekötött tájékoztatót tartottak a disz­kóbalesetekkel kapcsolatban, megelőző szándékkal. Gyakran olvassuk az újságban, hogy a diszkó bezárását követő hajnalban 5-6 fiatal ült egy autóban kábítószer vagy alkohol hatása alatt, nagy sebességgel nekihajtottak egy villanyoszlopnak… Az említett bemutatóval közel egy időben Pap községben falunapot rendeztek, melyen tűzoltó-bemutató is szerepelt a programban – a gyerekek legnagyobb örömére.

Felgyorsult és motorizált világunkkal együtt járó káresetek számának a növekedése a tűzoltók statisztikáján is meglátszik. 2009 tavaszán a térségben gyakran szirénáztak a piros autók.

A parancsnok hangsúllyal mondta:  „Kezdő koromban, 1988-ban, amikor idejöttem dolgozni, egész évben 82 káreseti jelzés érkezett a tűzoltóságra, és a becsült kár közel 3,5 millió Ft volt. 2009-ben május végéig már 275 káresetet regisztráltunk.” A káreset helyszínén egyszerre több szakma képviselője is megjelenik, és ki-ki végzi a maga dolgát. A helyszínen van a mentőápoló, a rendőr, a polgárőr, a közúti igazgatóság képviselője, néha  – sajnos – a halottszállítókkal is együtt kell működni.

Nem kevesebb, mint 32 település tartozik a tűzoltóság működési területéhez, ebből hat a Tisza túloldalán, Borsodban, a Bodrogközi részben található. A parancsnok megemlítette: jó a kapcsolatuk a 32 önkormányzattal.

E sorok írója szemtanúja volt tavasszal egy Ajakon megrendezett közös gyakorlatnak, melyen a kisvárdai hivatásos tűzoltók az ajaki önkéntes tűzoltókkal karöltve, a rendőrök, a mentősök és a polgárőrök rendezték az összehangolt közös gyakorlatot. Éppen Kis-Szabó Ferenc parancsnok mondta a mikrofonba, hogy mit lát, és mit fog látni a közönség.

A gyakorlaton a feltételezés szerint egy közlekedési csomóponton két gépkocsi nagy sebességgel összeütközött. Az egyik kigyulladt. A helyi önkéntes tűzoltók mindjárt oltáshoz láttak. A másik kocsiba a sofőr beszorult. A kisvárdai hivatásos tűzoltók látványos és gyors munkát végeztek, szinte teljesen szétbontották a karosszériát a feltételezett beszorult személy mentése érdekében. A helyszínen voltak a kisvárdai mentősök is, akik kórházba szállították a „sérültet”.

A tűzoltók nagy fizikai és pszichikai terhelésnek vannak kitéve egész évben. A feszültség levezetése érdekében ezért is volt jó, hogy a Tűzoltók napjával egybekötötten családi napot rendeztek, családtagokkal, barátokkal, vendégekkel közösen kapcsolódtak ki.

Kis-Szabó Ferenc 21 éve hadnagyként kezdte pályafutását Kisvárdán, a tűzoltóságon. Ezt követően főleg a tűzmegelőzés szakterületén végezte a hivatását, majd 2007-től látja el a parancsnoki feladatokat. A parancsnok büszke a családjára. A felesége az egészségügyben dolgozik, Fanny nevű a lányuk szeptembertől a helyi gimnázium speciális nyelvtagozatán kezdi meg középiskolai tanulmányait. A parancsnok elégedett ember, azzal foglalkozik, amit szeret, ami iránt elkötelezett. Számára a család mellett a tűzoltóság áll a középpontban.

Van egy tűzoltóidézet, mely egyben a saját hitvallása is: „Hite az Istené, Szíve a Hazáé, Karja a gyengéké, Hűsége a törvényes elöljáróké, Becsülete az övé…”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése