Dr. Láczay György

Ügyvéd,

Kisvárda

Dr. Láczay György.jpgElegáns, nyugalmat árasztó irodában fogadja ügyfeleit Kisvárdán a Láczay Ügyvédi Irodában dr. Láczay György ügyvéd. Fiatalos külső, barátságos stílus és szakmai nyitottság győzi meg a hozzá fordulót, hogy jó helyen keresi a maga jogi képviselőjét. Erről azt vallja, az ügyvédi munka a bizalmon alapul, ezt nemcsak megszerezni, de megőrizni is nehéz.

– A bizalmat elérni minden ügyvéd célja, nekem pedig igen jó érzés, hogy lassan 20 éve egyre több ember tisztel meg bizalmával.

– 1963. április 21-én születtem Kisvárdán. Szüleim pedagógusok, akik maguk is a lakóhelyük figyelmének a középpontjában élték életüket. Édesapám, Láczay György iskolaigazgató volt Nyírtéten, Nyírturán, majd édesanyám falujában Dombrádon. Édesanyám, Nagy Ilona, tanítóként itt kezdte a pályáját, majd ide tért vissza kétgyermekes családanyaként. Ekkor már történelemtanárként tanít, múzeumot szervez, kiállításokhoz tárgyi emlékeket gyűjt. Szüleim egyben tanáraim is voltak, így közelről tudták figyelemmel kísérni tanulmányaimat. Testvérem, dr. Láczay Enikő fogorvos, Debrecenben él családjával, a szintén fogorvos férjével, dr. Szakács Jánossal és két gyermekével, Dórival és Lilivel.

A középiskolát a méltán nagy hírű nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban végeztem. A Miskolci Egyetem Jogi Karára vettek fel érettségi után, de az akkori szokás szerint előbb egy évig sorkatonaként „védtem” a hazát Szombathelyen. Az egyetemi élet magával ragadott. Abban az időben rendkívül színes, pörgő élet folyt Miskolcon, az új egyetem sokféle új szemléletet hozott össze egy aránylag zárt, de mindenképpen védett helyen, ami nagymértékben tágította világlátásunkat, lehetőséget nyújtott új és új gondolatok megismerésére, befogadására.

1988-ban lettem ügyvédjelölt a Kisvárdai Ügyvédi Munkaközösségben, ahol nyolc ügyvéd munkáját figyelve formálódott a saját munkastílusom. A rendszerváltás az ügyvédi munkában is változásokat hozott, hiszen megnyílt a lehetőség a munkaközösségek helyett irodák létrehozására.

– 1990-ben két társammal én is ügyvédi irodát alakítottam Kisvárdán, közösen vágtunk neki a piacgazdaság ismeretlenségének. Hosszú évek jó együttműködése után önálló útra léptünk, így 2003-tól saját irodámban folytatom tevékenységemet. A jogi szabályozás ugrásszerűen kiterjedt, új, korábban nem ismert jogi kapcsolatok jöttek létre az emberek, a társaságok egymás közötti viszonyában, sőt a hatóságok és a civil szféra között is. Bár a munkám jelentős részét teszik ki ma is a klasszikus ügyvédi feladatok, mindezen túl igyekszem a szakmai fejlődésemre is odafigyelni, ezért a napi felkészülések mellett társasági szakjogászi képzésen vettem részt. Az ügyfelek igénye nemcsak a konkrét jogi képviseletet, a jogi védelmet igényli, de egyre inkább azt is, hogy megfelelő és időszerű tájékoztatást kapjanak az életüket átható jogi szabályokról, segítséget az eligazodásban, hogy ügyeik rendezésében olyan jogi szakember segítsen, akinek nemcsak az adott problémára van rálátása, hanem része az életüknek. Fontosnak és szükségesnek tartom, hogy a város lakóit érintő problémák megoldásában szakemberek vegyenek részt, ezért szívesen, odaadással tevékenykedek immár hét éve az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának munkájában. Ügyvédként megtiszteltetésnek tartom, hogy kollégáim immár tíz éve a megyénk legmagasabb szintű ügyvédi irányító szervezetébe, a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnökségébe delegálnak.

A magánéletre terelve a szót, a saját családjáról a következőket mondja:

– Ügyvédjelöltként, 1989-ben találtam meg életem párját, Pipoly Csillát, akivel egy év múlva házasságot kötöttünk. Feleségem magyar, ének és dráma szakos tanár, aki 2008-ig a kisvárdai Somogyi Rezső Általános Iskolában tanított, majd egyetemi tanulmányai befejezését követően 2008-tól a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban végzi munkáját. 1991-ben György Bence, majd 1994-ben Péter János nevű gyermekeink születtek, akiket feleségemmel együtt nagy szeretettel és odafigyeléssel nevelünk. Fiaink immár gimnazisták.

A kikapcsolódásról beszélgetve élete minden korszakából zenei élményeit sorolja: – A zene iránti kötődést elsősorban szüleimnek köszönhetem, hiszen gyermekkoromban ők taníttattak hegedülni. Az egyetemen az Aquarius nevű zenekarral dél-amerikai rockzenét játszottunk, majd az Anyám, Te Rubintos Rózsa nevű undergrand formáció után az igényes rockot játszó Hétfői Hírek zenekar dobosaként teljesedett ki zenei életem. A zenéhez, művészethez való szoros kapcsolatunkat bizonyítja az is, hogy feleségemmel együtt alapítói lehettünk a Kisvárdai DoktoRock Társulatnak, amely számtalan híres rockoperát és musicalt vitt nagy sikerrel színpadra (István, a király; Mária evangéliuma stb.).

Hiszem és vallom, hogy az ügyvédi hivatást lehet tisztességgel, és csak tisztességgel lehet folytatni. Csak remélni tudom, hogy életemet így élem, munkámat így végzem, hiszen így mutathatok példát gyermekeimnek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése