Zsiros Imre

Pv-alezredes, kirendeltségvezető,

Kisvárda

szszb_22-172_zsiros_imre.jpgSikeres és sokoldalú ember Zsiros Imre polgári védelmi alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kisvárdai kirendeltségének vezetője. Sokan ismerik és tisztelik szerte a hazában. Számos városban, faluban és az országhatárok mentén szerzett gazdag szakmai és emberi tapasztalatokat. A magas, szimpatikus, középkorú férfinak jó volt az indíttatása. Értelmiségi családba született, most is értelmiségi családban él. Ám jó kapcsolatot alakított ki a falvak népével is.

Az általa vezetett kirendeltség központja, bázisa Kisvárda közepe táján van, kőhajításnyira a vasútállomáshoz, a Bocskai utcán. Itt volt valaha az autósiskola. A bázis előtt egy kis oázis. Zöldövezet oldja a beton és a vaskerítés látványát. A szerényen berendezett vezetői irodán egy gázálarc vonzza a tekintetet, amely életet menthet. Megfogalmazhatjuk: itt és mindenütt az életmentésről és a vagyonmentésről szól a polgári védelem. A falon és a szomszéd iroda falán kifejező, látványos gyermekrajzok láthatók. (Két főállású dolgozója van a bázisnak, a szomszéd szobában a munkatársnő dolgozik.) A rajzok lényege: a kirendeltség minden évben gyermekrajzpályázatot hirdet a működési területén az alsó tagozatos iskolások számára. Nos, a rajzok tükrözik a gyermekvilágot, azt is, hogy a felnőttek gyakran küzdenek az elemekkel. Az egyik rajzon például egy égő ház két ablaka (szeme) könnyezik. Egy másik rajz villámok cikázását mutatja. A gyermekeknél említhető, hogy a felső tagozatosoknak felmenő rendszerben minden évben katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt rendeznek. Ezeken a versenyeken a kisvárdai és a Kisvárda környéki diákok mindig nagy létszámmal és eredményesen szerepelnek.

Felnőttesebbre fordítva a szót, nézzük, hogy hol és hogyan működik a kirendeltség. E kérdésre választ ad egy nemrég megjelent újságcikk, amelyet az alábbiakban idézünk:

„A kisvárdai polgári védelmi kirendeltséghez tartozó 26 településen az elmúlt napokban, hetekben módosították és egyszerűsítették a veszélyelhárítási terveket. A kisvárdai pv-bázis felújítását elkezdték, július végétől korszerűbb körülmények közt dolgozhatnak az itteniek. A felújításhoz szükséges pénzt egy belügyminisztériumi pályázaton nyerték.

Zsiros Imre pv-alezredes kirendeltség-vezető elmondta: a 26 település mindegyikén van polgári védelmi szervezet. A polgármesterekkel és a gazdálkodó szervezetekkel szorosan, szakszerűen együttműködnek. Az idei tervek közt szerepel: az őszi önkormányzati választások után az újonnan választott polgármestereket felkészítik a pv-feladatokra.

Az említett terület nem túl veszélyes, de Nyírkarász, Petneháza és Laskod határában veszélyes föld alatti etilénvezeték húzódik. Itt már tartottak gyakorlatot, a feltételezett gázfelhő ellen védekeztek. Újkenéz, Mezőladány és Szabolcsveresmart térségében a Tisza ad feladatokat a kirendeltségnek. Az egyik feldolgozó üzemben folyékony ammóniát használnak a hűtőrendszerhez, itt fontosnak tartják a baj megelőzését. A térségben halad át a nemzetközi főút és a nemzetközi vasútvonal. A veszélyes áruk szállítása, áthaladása szintén feladatok elé állítja a kirendeltséget.”

A bázisról egy kicsit bővebben. A szóban forgó 26 település egy társulást alapított. A települések létszámarányosan fizetnek be a társulásba. A bázis és a gépkocsi fenntartásához, működéséhez kell az anyagi hozzájárulás. A társulás elnöke Kisvárda mindenkori polgármestere. Külön említést érdemel, hogy a bázis nagyterme nagyszerűen alkalmas képzések, továbbképzések megtartására. A kirendeltség a Belügyminisztériumon keresztül pályázott a felújításra, a pályázaton nyert pénzből a nagyterem világítását is korszerűsítették.

Végezetül álljon itt Zsiros Imre rövidített életrajza. Nyíregyházán született 1957-ben. (Apja, dr. Zsiros Imre szakállatorvos volt, és igen elismerték szakmai körökben.) A Kossuth Lajos Katonai Főiskolán 1980-ban szerzett diplomát. Ezt követően a honvédségnél 17 évig teljesített szolgálatot különböző beosztásokban. Szolgált Mezőtúron, Debrecenben és Nyíregyházán. Tanított a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán. 1989 és 1992 közt a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanult. 1997 és 2001 közt a Nyírbátori Határőr Igazgatóságon dolgozott. Innen jött Kisvárdára kirendeltségvezetőnek. Családjával Ajakon kertes házban telepedett le. Felesége pedagógus. Az idősebb fia, Imre főiskolát végzett, a Péter fia most jár főiskolára.

Zsiros Imre hobbija a barkácsolás és az autóvezetés. Van gépjárműoktató oklevele és gépjármű-vezetéstechnikai szakoktató. A Határőr lövészbajnokságon 2000-ben országos negyedik helyezést ért el. Annak idején a Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz fokozatával tüntették ki. A kisvárdai önkormányzat a közelmúltban, 2006-ban a Köz Szolgálatáért kitüntetésben részesítette. Megérdemli.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése