Toroczkai Árpádné

A Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának dolgozója,

Kisvárda

szszb 25 ai Toroczkai Árpádné.jpgGyorsan változó világunkban a gazdasági kihívások következtében egyre többen vannak olyanok, akik életük során akár több alkalommal is kénytelenek munkahelyet, foglalkozást váltani, és egyre kevesebben akadnak olyanok, akik rátermettségük, szakmai felkészültségük révén több évtizedet is eltöltenek egyetlen munkahelyen. Az utóbbiak közé tartozik Toroczkai Árpádné, aki immár több mint három és fél évtizede tevékenykedik Kisvárda közigazgatásában.

Kisvárdán, 1955. június 13-án a négy gyermek közül másodikként született egy igazi kereskedőcsaládban, hiszen édesanyja a kisvárdai ÁFÉSZ-áruház cipőosztályának vezetője volt, és édesapja is ÁFÉSZ-dolgozóként tevékenykedett, mint az ABC-részleg reszortfelelőse. Testvérei közül egyik húga már nincs az élők sorában, a másik magyar–történelem szakos tanár Gyulaházán, míg bátyja már nyugdíjas.

Gyermekkorát Papon töltötte, ott járt általános iskolába is, miután a szülők akkor még az ottani boltban szorgoskodtak, és a család – akkor, amikor ő nyolcadik osztályos volt – Kisvárdára költözött.

Így az már szinte természetes, hogy középiskolai tanulmányait a Bessenyei György Gimnáziumban folytatta, ahol Dolhai Lászlóné osztályfőnök „kezei alatt” szakközépiskolai osztályba járt, ügyviteli tagozaton tanult.

Elsősorban a statisztika és az ügyvitel érdekelte, már akkor tudta, hogy belőle „irodai dolgozó lesz”. Osztálytársaival egyébként 2008-ban tartották meg 35. érettségi találkozójukat.

A szakmát is adó sikeres érettségi után a Tüzép-telepen kezdett könyvelőként, ami Szabó Sanyi bácsi – a telep városszerte közismert vezetője – mellett igen jó „tanulóidőnek” számított. Felkészültsége, precizitása hamar kiderült, olyannyira, hogy főnöke csak harmadszori felmondás után engedte el 1974 januárjában a Városi Tanácsra, ahol a Termelésellátás-felügyeleti Osztályon indult tevékenysége.

A munka mellett folyamatosan képezte magát: költségvetési szakon könyvelői szakképesítést szerzett, így 1982-ben képesített könyvelő lett, letette a nélkülözhetetlen közigazgatási alapvizsgát, és a későbbiekben is számtalan tanfolyamon, felkészítésen vett részt, hogy feladatait minél jobban elláthassa.

A rendszerváltás a közigazgatásban is számtalan változást, teljesen új struktúrát hozott, és amikor megalakult a Pénzügyi Osztály, akkor ott folytatta tevékenységét.

Az új munkakörök kialakulása, a bruttósítás bevezetése, majd később a munkanélküliség megjelenése, és az ebből következő segélyfizetés számtalan új feladatot jelentett.

Tevékenysége rendkívül nagy felelősséget jelent, hiszen gondoskodnia kell a munkabérek fizetéséről, a címletjegyzék készítéséről, a készpénzelőlegek kiadásáról, elszámoltatásáról, ellátmányt biztosít a gondnokoknak, hiszen a hivatalnak működnie kell, állandó kapcsolatot tart a Magyar Államkincstárral. Segíti a két alpénztár – a Cigány Roma Kisebbség, és a Ruszin Kisebbség Pénztára – tevékenységét, amelyek éves költségvetésük alapján működnek. Sok munkát ad a jogalap nélküli munkabérek visszafizetésének intézése és a személyi jövedelemadózással kapcsolatos feladatok ellátása is.

„Munkám alapvető feltétele a precízség és a pontosság – vallja Toroczkai Árpádné –, hiszen itt pénzzel bánik,  „milliókkal játszik” az ember, az évi készpénzforgalom megközelíti a kétszázmilliót. A hivatal zökkenőmentes működéséhez szükséges – az éves költségvetésben tervezett – utalványozott számlák, számfejtések, megbízási díjak, útiszámlák, képviselői tiszteletdíjak kifizetése. Nagyon fontos az ügyfelekkel való bánásmód, és munkatársaimmal is mindig a békességre törekedtem, hiszen egymást segítve többre juthatunk.”

Valószínűleg a fentiek is szerepet játszottak abban, hogy Kisvárda város önkormányzati képviselő-testülete 2009-ben a „Köz Szolgálatáért” kitüntetéssel jutalmazta Toroczkai Árpádnét.

1977-ben kötött házasságot Toroczkai Árpáddal, aki műszaki oktatóként négy évtizedet dolgozott Záhonyban a MÁV GRF-en úgy, hogy egyetlen napot nem volt táppénzen. Jól megérdemelt nyugdíját nem sokáig élvezhette, hiszen a könyörtelen, hirtelen halál másfél éve kiragadta szerettei köréből.

Két gyermekük közül Zsolt Budapesten, a MÁV Vezérigazgatóságán a Bel­ső Kommunikációs Osztály főmunka­társa, egyébként Pénzügyi-Számviteli Főiskolát végzett. Az öt évvel fiatalabb Dóra Debrecenben tanít angol szakos tanárként, szakácsként dolgozó férjével most várják első gyermeküket, aki a Bence nevet fogja viselni.

Toroczkai Árpádné szereti maga körül a csendességet, és azt, hogy a családban minden nagyon rendben legyen. Szívesen fejt keresztrejtvényt, olvas, és újabban egyre többet internetezik.

Büszke arra, hogy mindkét gyermeküket taníttatni tudták, és már nagyon várja az unokát, akitől azt reméli, hogy új színt hoz magányosra kényszeredett életébe.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése