Dr. Szép Béla

Ügyvéd, országgyűlési képviselő,

Tuzsér–Záhony–Kisvárda

szszb 22 ai Szép Béla dr..JPGKeveseknek adatik meg, hogy eseményekben gazdag életük során a sikeres szakmai előmenetel, a széles körű közéleti tevékenység és a családi harmónia olyan egységét sikerüljön megvalósítaniuk, mint ahogyan tette ezt dr. Szép Béla ügyvéd, országgyűlési képviselő.

Sorsának alakulásában meghatározó szerepet játszott a családi háttér, mindenekelőtt édesapja, akit egyszerűen csak „Béla bácsinak” ismernek nemcsak Tuzséron és környékén. Ő közel másfél évtizedig a Kisvárdai Járási Tanács elnökhelyettese volt, majd a tuzséri általános iskola igazgatójaként „tette le névjegyét”. A tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub megalapítójaként és elnökeként országosan is ismertté vált. Tőle örökölte a maximalizmust, a pontosságot, a precízséget, amely eddigi munkája során meghatározó volt. Az ugyancsak pedagógus édesanyjától, Borika nénitől a tisztességet, a humánumot, az emberszeretetet tanulta, amely nélkülözhetetlen mind szakmai, mind politikai tevékenységében. Nővére, Zsuzsanna pedagógus, családjával Hajdúszoboszlón él. 1960. február 25-én született Tuzséron. Középiskolai tanulmányait a környék leghíresebb intézményében, a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban folytatta, ahonnan a sikeres érettségi után az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára vezetett az út. Itt 1985-ben avatták jogi doktorrá, majd a jogi szakvizsga megszerzését követően hamarosan felsőfokú külkereskedelmi szakképesítést is szerzett a Külkereskedelmi Főiskolán.

A közigazgatásban folytatott gyakorlatot követően a Vasutasok Szakszervezetének záhonyi jogsegélyszolgálatát vezette, majd 1988-tól a MÁV Rt. Záhonyi Igazgatóságának igazgatási és jogi osztályvezetője lett. 1993-tól a MÁV Rt. jogi képviseletét az „Sz-S” Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédjeként irányítja, látja el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Hosszú időn keresztül a Vasutas Segélyező Egyesület választmányi tagja volt. 1994 óta tagja a Tuzséri Nagyközségi Önkormányzat képviselő-testületének, a jelenlegi ciklusban az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke. 2002-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagjává, majd az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnökévé választották. Az MSZP alapító tagja, 2002-től a kisvárdai választókerületi szervezet elnöke, 2003-tól az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségének alelnöke. 2006-ban választották meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 7. számú választókörzet országgyűlési képviselőjévé, a Parlamentben az alkotmányügyi, igazságügyi és jogrendi bizottság tagja. Eddigi munkáját többféle elismeréssel illették, ám ő azt tartja az igazi elismerésnek, ha egy jól végzett tevékenység után egy újabb és nehezebb feladattal bízzák meg, a siker reményében.

– Ügyvédként mindig az volt az alapelvem, hogy „Többet nyújtani, mint amit az ügyfél elvár, s ezt napról napra meghaladni!” – vallja meg a sikeres életút egyik titkát dr. Szép Béla. – A mi szakmánkban – és ez igaz a képviselő tevékenységemre is – elengedhetetlen az alaposság, a szakmai felkészültség. Én azt a fogalmat, hogy nem tudom, nem ismerem, ha kell, azonnal utánanézek a dolgoknak. Igyekeztem mindig tudatosan megtervezni a jövőt és most már országgyűlési képviselőként is azon vagyok, hogy a lehető legtöbbet megtudjam a térségről, az itt élők életéről, gondjairól, problémáiról.

Sikeres életútjának nyilvánvalóan elengedhetetlenül fontos eleme a kiegyensúlyozott, nyugodt családi háttér, amit a feleség, Mónus Gyöngyi biztosít immáron 21 éve. Ő egyébként a közigazgatásban dolgozik, a tiszabezdédi önkormányzat jegyzője. Három gyermekük közül a legidősebb, Zsófia, Budapesten az ELTE-n tanul szociálpolitikát, másodéves. A középső György, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium végzős diákja. Kitűnő tanuló, földrajzból és németből már harmadikos korában előrehozott érettségit tett, és a Diákönkormányzat tagja. A legkisebb, Béci, ősztől ugyancsak a Bessenyei György Gimnázium tanulója, miután sikeresen befejezte általános iskolai tanulmányait. Dr. Szép Béla szabadidejében elsősorban a motorozásnak hódol, de szívesen kertészkedik is. Nemrégiben Prágában vett részt barátaival nemzetközi túrán.

Eddigi életútjával elégedett. Terveit illetően reméli, hogy az Új Magyarország program keretében megépül az M3-as autópálya Kisvárda–Záhony irányában, amely nyilvánvalóan magával hozza a munkahelyteremtő befektetési hajlandóságot. Befejeződhet a 4. számú főút rekonstrukciója, és a vasúti fejlesztések, a szervezeti átalakítás eredményeként Záhony térsége visszanyerheti korábbi szerepkörét, kihasználva az új vasúti törvény és a végre javuló orosz–magyar kapcsolatok lehetőségeit. Magánéletében elsősorban gyermekei sorsának alakítását tartja a legfontosabbnak, szeretné, ha mindannyian megtalálnák helyüket az életben.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló