Dócs Attila

Vállalkozó – önkormányzati képviselő,

Kisvárda

szszb 23 ai Dócs Attila.JPGMindig bátran szembement az élet kihívásaival, és tevékenységét komoly célok vezérelték. Már kisgyermekkorában megnyilvánult fogékonysága a világ dolgai iránt, és az is hamar kiderült, hogy szereti meghatározni maga körül a tennivalókat. Mindezek azt eredményezték, hogy mára sikeres vállalkozónak, üzletembernek vallhatja magát.

1968. február 24-én született Kisvárdán. Édesapja az Öntödei Vállalatnál dolgozott mintakészítőként, ma már nyugdíjas, édesanyja benzinkút-kezelő volt. 9 évvel idősebb bátyja, Gyula ugyancsak vállalkozó.

Gyermekkorának meghatározó momentuma, hogy anyai nagyanyja mellett az „utca nevelte elsősorban”. Barátaival, játszótársaival gyakran lejárt a Bágerbe pecázni, vagy éppen vércsefészket szedni az anarcsi erdőben. Már ekkor szeretett a „központban lenni”, mindig ő találta ki a következő játékot, ő adta az újabb tippet.

A 2. Számú Általános Iskolában jól kezdte tanulmányait, igaz elsősorban „abból élt”, amit órán hallott. Később eredményei azzal egyenes arányban gyengültek, amilyen mértékben egyre több dolog vonta el kamaszodó figyelmét. Középiskolai tanulmányait Dolhai Lászlóné osztályában a Bessenyei György Gimnáziumban folytatta. Továbbra is abból élt elsősorban, amit órán elsajátított, tevékenységét gyakran a „nagyfiúskodás” és a „minden lében kanál” elv határozta meg. Gondolkodásmódja miatt többször került összeütközésbe történelemtanárával, ugyanakkor „kiválóan érezte magát” Nehéz Rudolfné filozófiaóráin, mivel e tárgy kedvencének számított. Az érettségin – leszámítva a „beskatulyázást” – sikerült megmutatnia „oroszlánkörmeit”, így jó eredménnyel végzett. Érettségi után vendéglátóipari (felszolgáló és szakács) képesítést szerzett Nyíregyházán.

Hazatérve előbb italboltot működtetett, aztán egy söröző vezetője lett, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve a Hunniacoop Baromfifeldolgozó Vállalat piackutatójaként dolgozott. E tevékenység sok ismeretséget eredményezett számára a megyében és a megyén kívül. Időközben egyre komolyabban„belemélyedt” az üzlet világába: először a megyében felvásárolt almát és burgonyát adta el a nagybani piacon, majd bátyjával közösen működtetett húsboltot, később pedig a MOL benzinkútkezelője lett Záhonyban. Itt a kútcsoport vezetőhelyettesi beosztásig jutott, sőt a kút vezetését is felkínálták számára, ám ő ki akarta próbálni magát önálló üzletemberként. Erre kitűnő lehetőséget nyújtott az egyre bővülő magyar – ukrán és a FÁK-országokbeli kereskedelem. Hamarosan megalakította első kereskedelmi kft.-jét, és 2002-ig export – import tevékenységgel foglalkozott.

Ekkor váltott az „ingatlanbizniszre”, a Dunántúlon egy apartmanházat épített Kehidakustányban, majd Zalacsányon kölcsönpénzből vásárolt egy héthektáros területet, ahová egy lakóparkot álmodott.

A táj szépsége és földrajzi fekvése mellett a terület értékét növelte az is, hogy szomszédságában az írek építettek egy csodálatos golfpályát, így a közművesített telkeket igen jó haszonnal sikerült értékesítenie. Ma már itthon folytatja tevékenységét: két társasházat (egy 14 és 17 lakásos épületet) épített Kisvárdán. Nem is túl régen egy baráti társaságban merült fel a közéletben való részvételének lehetősége. Gyakorlatilag ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a helyi politikával, aminek eredményeként a 2006. évi önkormányzati választásokon – listán – bekerült az önkormányzati képviselő-testületbe. Itt rögtön két bizottság munkájába is bekapcsolódott: a Szabadidő és Sportbizottság elnöke és a Kulturális Bizottság tagja.

„Az üzleti világban való helytállás alapvető feltétele az önbizalom – vélekedik Dócs Attila –, és mindenekelőtt az, hogy az ember »merjen nagyot álmodni«. A kihívásokat, amelyekben az ember meg tudja magát mutatni, fel kell vállalnia, hinnie kell magáról, hogy a lehetetlent is meg tudja oldani, mert minél nagyobb a kihívás, annál nagyobb a sikerélmény. Siker nélkül pedig az élet »sótlanná« válik.”

Dócs Attila elvált, ám többek között azért tért haza a Dunántúlról, hogy 9 éves Ákos fiához közelebb legyen, gyakrabban láthassa.

Nagyon szereti a szép és jó autókat, emellett általában kedveli a sportot, főleg a technikai sportokat. A mai napig lejár az edzőterembe, hogy kondícióját rendben tartsa. Imádja az utazást, más népek és más kultúrák megismerését. Nagy hatást gyakorolt rá az eddig látott világból Egyiptom, Malajzia, Thaiföld, és kifejezetten jól érezte magát Mallorca szigetén, de megfordult Las Vegasban is. Bár a megtett úttal nem elégedetlen, hajtja a vágy, hogy az eddigieknél nagyobbat, valami maradandót alkosson. Az élet nagy kihívásainak ezután sem akar ellenállni, élet- és emberszeretete, alapvetően optimista beállítottsága és igen jó kapcsolatteremtő képessége révén a jövő lehetőségeinek gazdag tárháza áll előtte.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése