Lakatos István

Országos cigány kisebbségi önkormányzati képviselő,

Kisvárda, Nyíregyháza

szszb 24 nl Lakatos István.jpgMegyei, sőt országos szinten is dolgozik a szegényekért, a romákért. Szűkebb hazánkban különösen nagy szükség van a segítségére. A példamutatására is. A rendszerváltás előtt is végzett közéleti munkát, ekkortájt kőművesként rakta a téglát. Épített. Ő Lakatos István kisvárdai lakos. Erős fizikumú, jó megjelenésű ember. Tömött bajusza teszi jellegzetessé. Fiatalos. Ami pedig a beosztásait illeti, az Országos Cigány Önkormányzat képviselője. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzatok elnöke, a kisvárdai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagja. Itt a FIDESZ frakcióban dolgozik, a vallásügyi és egyházügyi bizottság alelnöke. Van tehát bőven feladata. Járja a megyét, az országot. Sok helyen ismerik és tisztelik. Jó kapcsolatokat tart fenn az önkormányzatokkal, az iskolákkal.

2008 februárjában ezt a cikket olvashattuk vele kapcsolatban: A hétvégén két fontos esemény is volt Nyíregyházán a Területi Cigány Önkormányzatok Közgyűlésében. Jó hír, hogy mindkét fórumon munkahelyteremtésről számolhattak be.

Lakatos István, a közgyűlés elnöke elmondta: elfogadták az idei költségvetést, és szakemberek részvételével 115 számítógép-kezelő kiképzéséről tanácskoztak. Az idei költségvetés biztosítja a működést, a munkahelyteremtést az együttműködési megállapodásoknak is köszönhetően.

A közgyűlés együttműködési megállapodást kötött az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központtal, a megyei rendőr-főkapitánysággal és a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal. Már elkezdték a roma menedzserek  képzésének szervezését. Áprilisban 50–60 ember képzését kezdik el, valamennyien roma menedzserek lesznek a regionális munkaügyi központ támogatásával. Szintén áprilisban tűzoltó tanfolyam indul roma fiataloknak, ezt a tanfolyamot is támogatja a munkaügyi központ. A romák körében a közelmúltban meghirdették, hogy lehet jelentkezni a rendőr tiszthelyettesi iskolába. Ez lehetővé teszi, hogy a roma fiatalok rendfenntartóként dolgozzanak, csökkenhetnek a rendőri túlkapások, a diszkriminációs intézkedések. Megyénkben 115 cigány kisebbségi önkormányzat van. Idén valamennyi önkormányzat egy romát kiképez számítógép-kezelőnek. A helyi „nagy” önkormányzatok támogatásától függően ez 115 új munkahelyet jelenthet megyénkben.

Április végén folytattuk a beszélgetést Nyíregyházán, a területi irodán. Ezzel a jó hírrel kezdtük: a közelmúltban Budapesten az Országos Cigány Önkormányzat választásokat tartott. Lakatos Istvánt ismét országos képviselőnek választották. Kisvárdáról nap mint nap jár be dolgozni a nyíregyházi irodára, néha Budapestre is kell utaznia, és persze részt vesz a megyei közgyűlés ülésein.

Lakatos István friss hírként közölte: április közepén együttműködési megállapodást kötöttek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Központtal is. Ennek azért is van jelentősége, mert sok roma gyermeknek istápolásra, segítségre van szüksége a tanulás, az elhelyezés, vagy éppen a családban maradás érdekében.

Három beszédes számadat. Megyénkben 120 ezer roma származású ember él. Nem kevesebb mint 95 százalékuk munkanélküli. Immár 115 cigány kisebbségi önkormányzat működik megyénkben. A kisebbségi önkormányzatok a Feladat alapú támogatásra beadták pályázatukat a Magyar Államkincstárnak. A romák idegesek, elkeseredettek, mert a pályázatok elbírálása késik.

Ha a megszorítások jegyében csökken a támogatás, veszélybe kerül ezeknek a kisebbségi önkormányzatoknak a működése, a tervezett programokat nem tudják teljesíteni. Azért is, mert a helyi „nagy” önkormányzatok is anyagi gondokkal küszködnek, támogatási keretük beszűkült. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány roma gyermekeknek ösztöndíjpályázatokat írt ki, félő, hogy a megszorítások miatt ezek a pályázatok sem érik el eredeti céljaikat. Biztató viszont, hogy a Megyei Közgyűlés idén is támogatja a romákat, és a munkaügyi szervezet közreműködésével átképzésekre kerül sor. Beszélgetésünk után nemsokára, májusban például a kisvárdai és a környékbeli romáknak kőműves átképző tanfolyamot indítanak.

Lakatos István zenész családba született. Régebben ő maga is játszott nagybőgőn és cimbalmon. Egyébként képesített kőművesmester, építőipari technikumban is tanult. Az Épszer Vállalatnál többször kapott Kiváló Dolgozó kitüntetést, jó ideig brigádvezetőként dolgozott. Három fia és öt unokája van. Távlati célja a cigánytelepek helyreállítása, közművesítése, hogy a romák emberhez méltóbb körülmények közt élhessenek. Célja még a cigányság felemelkedésének elősegítése. Fontosnak tartja, hogy megyénkből a 2010-es választásokon roma származású ember jusson be a Parlamentbe. Drukkolunk, hogy céljaik megvalósuljanak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése