Lázár Ferenc

Polgármesteri Hivatal osztályvezetője,

Kisvárda

szszb_20-146_lazar_ferenc.jpgNagyapja a II. világháború előtt törvénybíró volt Mándokon, a világ dolgaiban igen jól eligazodott, jó értelemben véve irányította a családot.

Édesapját – aki akkor huszonnyolc éves volt – hároméves korában veszítette el, bátyja ugyancsak nagyon fiatalon, harmincnyolc évesen halt meg. Édesanyja második házasságából (nevelőapja személyében nagyszerű embert kapott) született húga ma már nyugdíjas, korábban a gyermekotthon gazdasági vezetője volt.

Lázár Ferenc 1947. március 16-án született Mándokon. Gyermekkorát is itt töltötte, ahol szülei a 60-as évekig, a téeszek megalakulásáig gazdálkodással foglalkoztak. Az ötholdas szép gyümölcsös is akkoriban fordult termőre, ez tette lehetővé, hogy testvéreinek és neki egy-egy hajdúszoboszlói nyaralásra is fussa a családi költségvetésből. Az iskolában elsősorban a reáltárgyakat kedvelte, különösen matematikából jeleskedett Molnár Károly tanár úr jóvoltából, elsősorban logikai készsége emelkedett az átlag fölé. Középiskolai tanulmányait bátyját követve, aki a 60-as évek elején az országos bajnok bessenyeis labdarúgócsapat oszlopos tagja volt, ő is a Bessenyei Gimnáziumban folytatta, ahol az öregdiákok még ma is „a kis Lázárként” emlegetik. Bár a tanulásban nem tartozott a kiválók közé, ám szégyenkezniük sem kellett miatta tanárainak: többek mellett Kriveczky Bélának, Rusznák Antalnak, Péter Pálnak. Bár érettségi után a továbbtanulás is szóba került, mégis szinte azonnal bekerült a tanácsrendszerbe: előbb az adóhatóságnál lett becsüs, majd Tornyospálcára került adóügyi előadónak. Alig egy év múltával már a Járási Hivatal adófelügyelőjeként dolgozott, majd néhány évvel később a költségvetési csoport revizora lett. Közben természetesen letette a munkakörökhöz kapcsolódó szakmai vizsgákat, sőt felsőfokú szakképesítést adó szakvizsgát is tett.

1982-ben került a Városi Tanács Pénzügyi Osztályára, az adócsoportban dolgozott (akkoriban még négy csoport: pénzügy-költségvetés-, adó-, munkaügy- és tervcsoportok tevékenykedtek). Bő fél évtizeddel később, 1988-ban vette át az osztály irányítását, és a rendszerváltás után is maradt a helyén 2005. szeptember 30-ig, amikor is a negyvenéves közszolgálatot elérve előnyugdíjba vonult. Ma az osztály kinevezett létszáma tizenöt fő, különösen a járási hivatal megszűnése után kellett átvenniük több feladatot. Időközben több fontos társadalmi tisztséget is betöltött: 1984-ben választották meg a Közalkalmazotti Szakszervezet titkárává (ezt a posztot a mai napig betölti), 1985-től egyúttal az országos választmány tagja is. Különösen a rendszerváltásig volt ez fontos tevékenység, hisz Ajaktól Zsurkig körzeti szerepet láttak el. Munkáját a Pénzügyminisztérium két alkalommal ismerte el a Pénzügy Kiváló Dolgozója címmel, de kapott a Köz Szolgálatáért kitüntetést is, és számtalan más elismerés is övezte tevékenységét.

„Munkám során mindig az állampolgárok és a dolgozók megbecsülését tekintettem elsődlegesnek – mondja Lázár Ferenc. Igyekeztem jó közösséget kialakítani, hisz egyáltalán nem mindegy, hogy egy munkahelyen milyen a kollektív szellem. Ez az alapja a sikeres csapatmunkának, ezért helyeztem a „csapatszellem” alakítására a fő hangsúlyt. Hogy ez nem volt sikertelen, azt bizonyítja az a videokazetta, amely 2004. december 22-én készült, amikor munkatársaim elbúcsúztak tőlem. Túlzás nélkül állíthatom, ez volt életem eddigi legnagyobb elismerése.”

1972-ben kötött házasságot falubeli választottjával, Galambos Idával, aki pedagógus, a Vári Emil Általános Iskolában tanít annak megnyitása óta. Házasságukból két gyermekük született: 1975-ben Enikő, aki Debrecenben tanult, közgazdász. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Bizottságának gazdasági igazgatója, emellett vállalkozása keretében adótanácsadással, könyvvizsgálattal, könyvelési tanácsadással foglalkozik. Ágnes 1982-ben született, ő Debrecenben a Kölcsey Ferenc Református Főiskola tanító–német szakán végzett. Napjainkban egy magániskola alkalmazottja, és Létavértesen a felső tagozaton tanít német nyelvet.

Lázár Ferenc csak hobbi szinten sportolt (pingpong, foci, kézilabda), ám mindig kedvelte a sportot, rendszeres szurkolója és támogatója volt a helyi futball- és kézilabdacsapatnak. Minden évben törekedett arra, hogy legalább két hetet üdüljön együtt a család. Az is gyakran előfordult, hogy egy-egy színházi előadásra még a fővárosba is „felruccant” a Lázár família.

Ma szabadidejét a ház körüli tennivalók elvégzése, a háromszáz négyszögöl szőlő és a családi örökségnek számító gyümölcsös megművelése tölti ki. Nagy terveket már nem szövöget, elsősorban a család és mindenekelőtt gyermekei boldogulását szeretné megérni.

Eddigi életútjával, a közigazgatásban eltöltött negyven évvel elégedett, úgy érzi, szégyenkeznivalója nincs, bármikor nyugodtan belenézhet a tükörbe.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése