Hugyina Zoltánné

A Polgármesteri Hivatal főtanácsosa,

Kisvárda

szszb 24 ai Hugyina Zoltánné.jpgA szabálysértési ügyek, a feljelentések, az általában enyhébb fokú cselekmények elbírálása, a megfelelő büntetés kiszabása és behajtása sohasem tartozott a polgármesteri hivatalok „népszerű” tevékenységeinek körébe. Ám hogy ezt a feladatot is lehet a munkatársak által is elismert szakmailag magas szinten és az ügyfelek által elfogadott emberséges módon művelni, arra példa a kisvárdai Polgármesteri Hivatal közel négy évtizedes közigazgatási, ezen belül több mint negyedszázados szabálysértési tevékenység után nyugdíjba készülő főtanácsosának, Hugyina Zoltánnénak szakmai életútja.

A család egyetlen gyermekeként 1951. június 20-án született Kisvárdán. Édesapja vaskereskedő volt, az államosítások után a Mezőgazdasági boltban tevékenykedett sokak megelégedésére. Édesanyja kezdetben a gyerekneveléssel foglalatoskodott, majd ő is a kereskedő pályán kötött ki, a Papírboltban eltöltött hosszú évek után vonult nyugdíjba.

A Petőfi utcában nőtt fel, a már csak hírből létező, egykor sokak kiváló iskolájának bizonyult Kodály Zoltán Zenei Általános Iskolában tanult, ahol elsősorban a humán tárgyak érdekelték. A zongoratanulást is inkább a maga kedvtelésére folytatta, szerepelni sohasem szeretett igazán.

A középiskolában, a Bessenyei György Gimnáziumban is „folytatódott a trend”, bár Kundrák István és Fodor Ilona „keze alatt” matematikából is sikerült eredményt elérnie. Inkább csak „epizódszerepnek”, sportos kikapcsolódásnak számított a Kriveczky Béla által irányított röplabdacsapatban való szereplése.

1969-ben a sikeres érettségi után az akkoriban óriási túljelentkezés miatt (ne feledjük el, hogy a Ratkó-korszak gyermekeiről, a mai Magyarország legnépesebb korosztályáról van szó) „elérhetetlen magasságokat” jelentő jogi pályát célozta meg. Az elutasítás nem érte váratlanul, szinte magától értetődő egyszerűséggel dolgozni kezdett: előbb a jékei tsz-ben volt adminisztrátor, majd Kisvárdán a MÉK következett.

1970-ben került az akkori Járási Tanácsra. A Pénzügyi Osztály előadójaként kezdett, és az ott eltöltött évtized alatt olyan kiváló közigazgatási szakemberektől „leshette el a szakma fortélyait”, mint Újlaky József, dr. Józsa István, dr. Tóth Sándor. 1981-ben tett egy rövid másfél éves kitérőt a Városi Művelődési Központban, majd az ugyancsak felkészült szakember, dr. Onder János „hívó szavának engedelmeskedve” 1982 szeptemberében a Városi Tanács szabálysértési előadója lett.

Több mint negyedszázada végezte a törvény és a kormányrendelet által szabályozott tevékenységet, ami elsősorban a jegyző hatáskörébe tartozó feljelentések – áruházi lopások, iskolai mulasztások, közterületen való szemetelés, csendháborítás, becsületsértés, az általában enyhébb fokú cselekmények elbírálását jelentette. Mindezt többnyire az ügyfelekkel való találkozás után, mert az ügyek egy részét az iratok alapján is el lehetett bírálni. Bizonyítási eljárás lefolytatása esetén egyértelműen szükség volt a személyes kapcsolat kialakítására is, amelyek legtöbbször korrekt ügyfélkapcsolatot jelentettek.

„Tevékenységemben mindig meghatározó szerepet játszott az empátia, mindig próbáltam következtetni az ügyfél hátterére, hogy emberséges megoldást találjak – mondta Hugyina Zoltánné. – Ez persze nem mindig sikerült, sajnos voltak praxisomban kezelhetetlen esetek is. Ám a figyelem, a pontosság általában meghozta a maga eredményét.”

Folyamatosan képezte magát (az Államigazgatási Főiskolán még a 80-as években végzett), ismeretmegújító tanfolyamokon, a Megyei Tanács és a Közigazgatási Hivatal által szervezett továbbképzéséken vett részt. A Tanács Kiváló Dogozója cím mellett 2008-ban megkapta a „Köz Szolgálatáért” kitüntetést.

1972-ben kötött házasságot Hugyina Zoltánnal, aki szeszfőzőként kezdte tevékenységét a Kisvárdai Szeszipari Vállalatnál. A főiskolát elvégezve előbb művezető lett, majd a cég főmérnökeként folytatta hosszú ideig szakmailag elismert tevékenységét. Nemcsak a szakmáját értette nagyon, hanem emberként is helytállt. Elismerte munkatársait, akik tették a dolgukat, tudott örülni sikereiknek. Igazi közösségi emberként, olykor amolyan „villámhárítóként” koordinálta a kapcsolatot a felső vezetés és a dolgozók között. A kiszámíthatatlan és kegyetlen sors, a könyörtelen halál túlságosan hamar, 2001-ben elragadta közülünk, ha élne, még mindig csak hatvanegy éves lenne!

Réka lányuk 1974-ben született, ő az érettségi óta pénzügyőrként dolgozik, jelenleg a Regionális Jövedéki Központ alosztályvezetője Budapesten. Az öt évvel fiatalabb Veronika egyéves kisfiával, Krisztián Zoltánnal gyesen van.

Hugyina Zoltánné szabad idejében elsősorban kézimunkázni szeret. Ötletszerűen valósítja meg elképzeléseit, olykor egy keresztszemes hímzés vagy éppen egy kispárna formájában. Szívesen olvas, elsősorban a XX. századi klasszikusokat kedveli.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése