Nagypál Béla

A Művelődési és Egészségügyi Osztály vezetője,

Kisvárda

szszb 22 ai Nagypál Béla.JPGTősgyökeres kisvárdaiakat sorolhat fel ősei között. Apai nagyapja dr. Nagypál Béla járásbíró volt Kisvárdán, majd később Nyírbátorban. Anyai ágon gyergyói székely vér csörgedez ereiben, nagyapja dr. Kovács Béla jó nevű jogász hírében állt. Édesapja 1956-ban családját elhagyva Amerikába ment, így a fizikai munkásként dolgozó édesanyjára hárult a gyermeknevelés nehéz feladata. Később nevelőapja, az igen nagy műveltségű dr. Grósz József gondoskodott neveltetéséről. Mindenekelőtt a könyvek világával ismertette meg, végigolvastatta vele az általános műveltséghez elengedhetetlen irodalmat.

Az iskolában tulajdonképpen rossz tanuló volt, hiszen sosem azt tette, amit tanítója elvárt tőle, a tanulószobát is gyakran összekeverte a halastóval, mert imádott pecázni. Sánta Feri bácsi, a nagyszerű tornatanár néhány jól irányzott pofonnal „rávette”, hogy beálljon az iskolai kézilabdacsapat kapujába. A sportot egy életre megszerette, és a 70-es évek kisvárdai férfi kézilabdacsapatával sikerült maradandót alkotnia.

A Bessenyei György Gimnáziumban kiváló tanáregyéniségek – Paizs József, dr. Kriveczky Béla, dr. Kiss Gábor – oktatták. Humán érdeklődése révén imádta a magyart, és bár a négy év „döcögősen” indult – másodikos korában „büntető célzattal” másik osztályba helyezték –, végül „összekapta magát”, és jól érettségizett. Érettségi után úgy gondolta, ideje világot látni: két éven át a Kartográfiai Vállalat alkalmazásában keresztül-kasul bejárta Magyarországot. Időközben a katonai szolgálatot is letöltötte Marcaliban, az első lépcsős sorozatvető egységnél.

A sport révén került haza, a Társadalmi Ünnepségeket Szervező Iroda rendezvényszervezője lett. Időközben tanult is: Nyíregyházán a tanárképző főiskola népművelés–földrajz szakát végezte. 1980-ban került a Városi Tanács Művelődési Osztályára – közművelődési felügyelőként tevékenykedett. Öt évvel később a Hazafias Népfront városi elnöke lett, új feladatát roppant szívesen végezte, tevékeny részese volt a város kulturális és sporteseményeinek, az Öreg Várak Ifjú Városok találkozóknak.

Fiatal reformer gondolkodóként került 1987–1988-ban a Városi Pártbizottságra, majd a Császy László Gimnázium közművelődési osztályában tanított, 1991-ben pedig a Rétközi Múzeum alkalmazottja lett. A kiváló szakember, Fehérvári Béla igazgató munkatársaként, múzeumpedagógusként kiélhette rajzszenvedélyét, kézügyességét és szervezőkészségét.

Időközben a Debreceni Egyetemen elvégzett egy évet népművelés szakon, majd átment néprajz szakra, ahol diplomát szerzett. Elsősorban a vallási néprajzzal foglalkozott, többek között megírta Ajak község vallási néprajzát.

1997. január 1-jétől irá­nyítja a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Egészségügyi Osztályát. Felkészült és lelkes kis csapatával felügyeli a város közoktatási és szociális intézményeinek a tevékenységét, szakmailag és jogilag előkészítik az önkormányzati testületi döntéseket, az intézményekkel kapcsolatos előterjesztéseket, a fejlesztésekkel kapcsolatos döntéseket.

Emellett figyelemmel kíséri az egészségügyi intézmények tevékenységét, a közművelődési eseményeket, a sportrendezvényeket, évfordulókat, állami ünnepségeket és a testvérvárosi kapcsolatokat, valamint a civil szervezetekkel való kapcsolattartást.

Közművelődési tevékenységét kitüntetéssel is elismerték, korábban tagja volt a Stúdium Nyelvoktatási Közalapítvány Kuratóriumának, ma is tagja a Rétközi Múzeum Baráti Körének.

„Sikeres munkámhoz elengedhetetlen a szakmai felkészültség és a jogi ismeretekben való jártasság – mondja Nagypál Béla. – Fontos a nyitottság és a kompromisszumkészség, hiszen ezek az emberekkel való kapcsolattartást segítik. Nélkülözhetetlen az empátia, hiszen minden ügy mögött emberek vannak. A legnehezebb talán nemet mondani, pedig az utóbbi időben erre gyakrabban kerül sor.”

1977-ben kötött házasságot Oláh Zsuzsannával, aki ma az Idegenforgalmi és Szabadidő Centrum gondnoka. Zsuzsa lányuk 1978-ban született, ő ma a Somogyi Rezső Általános Iskola tanítónője. Az egy évvel fiatalabb Béla fiuk a Polgármesteri Hivatalban dolgozik. Szabad idejében a rajzolás, a festés és a grafika köti le leginkább, és nagyon szeret gitározni.

A sport végigkísérte egész életét, a kézilabda után sokáig teniszezett, ma kerékpározik. Imádja a természetet, kedveli a tiszai horgászatot és műveli a család papi kertjét. Ma is szívesen olvas.

Alapvetően elégedett és boldog ember. Örül annak, hogy eddigi élete során „gerincét nem kellett nagyon megcsavarnia”. Bízik gyermekei boldogulásában, készül lánya esküvőjére, és reméli, hogy fia is hamarosan diplomázik. Nyugdíjas korában írni szándékozik, szeretné összegezni a gazdag életútja során „összegyűjtött morzsákat”.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése