Zubály Bertalan

Bécsi delegált,

Ajak, Záhony

szszb 26 nl Zubaly Bertalan.jpgMostanában igen csak mozgalmas az élete Zubály Bertalan Ajakon élő záhonyi vasutasnak. Ám nem bánja, sőt örül neki, hiszen ambiciózus, nagy munkabírású ember. Nyár közepén ezt írta róla az újság:„Nagy megtiszteltetés érte a záhonyi vasutasokat. Az Európai Vasúti Üzemi Tanács különleges tárgyalótestületében Zubály Bertalan, a záhonyi kocsiszolgálat művezetője delegáltként képviseli a magyar vasutas munkavállalókat. Zubály Bertalan a Rail Cargo Hungária tapasztalt dolgozója. Országos tapasztalatai is vannak, hiszen ő a vasutasok országos Központi Üzemi Tanácsának elnöke. Tisztségviselőként hetente két napot tölt Budapesten. Az Európai Vasúti Üzemi Tanács székhelye Bécsben van. Az osztrák fővárosba kell majd gyakran utaznia, hogy képviselje a vasutas munkavállalók érdekeit. A Vasutasok Szakszervezetének is vezető tisztségviselője. A jó családi háttérnek is köszönheti, hogy el tudja látni feladatait.”

Egy kis visszatekintés mozgalmas életére. 1980-ban fejezte be Szegeden a vasúti szakközépiskolát a vasútgépészeti szakon. Hamarosan szolgálatba lépett, Nyíregyházán kezdte a pályafutását. Tovább tanult. Szegeden elvégezte a féklakatos, Miskolcon pedig a kocsivizsgáló tanfolyamot. Aztán letette az egyszerűsített forgalmi vizsgát. A balesetvizsgáló tanfolyamot is sikerrel vette. A MÁV Tisztképzőben műszaki tisztté avatták. Deresedő hajjal most is tanul: a Debreceni Egyetem főiskolai bölcsészkarának másodéves levelezős hallgatója.

Az elismerésekből is kijutott neki. Csapon szovjet, magyar és szlovák kocsivizsgálók nemzetközi vetélkedőt tartottak. Itt második helyezést ért el. Kiváló dolgozó kitüntetést, majd vezérigazgató-helyettesi dicséretet kapott. Több szakszervezeti kitüntetés kísérte munkáját. A Vasutasok Szakszervezete arany jelvényét 2002-ben vehette át. 2010 nyarán a Rail Cargo Hungária Szolgálatáért kitüntetés bronz fokozatát kapta meg.

A vasút és a szakszervezeti munka szeretetét az apjától örökölte. Az apja Záhonyban vasutas volt és szakszervezeti bizalmi. Záhonyon most is van mit tisztelni, szeretni. Záhonynak nemcsak múltja van, úgy tűnik jövője is lesz. Remélni lehet a forgalom növekedését. Az Európai Unió és a magyar kormány továbbra is kiemelten kezeli a térséget. Különösen Záhonyban és Fényeslitkén lehet fejlesztésre számítani. A fejlesztés természetesen munkahelyteremtéssel is jár. Nyugat és Távol-Kelet, itt megy át az V. Sz. Korridor. Itt található a tengelyátszerelő, amely az országban egyedülálló. Itt személy és teher, normál és széles nyomtávú vasúti kocsikkal is foglalkoznak a kocsivizsgálók. Ukrán és szlovák szakmai és baráti kapcsolataik is vannak. (Zubály Bertalan egyébként is barátkozó típus.)

Idén kereken 30 éve, hogy vasutas. Mint mondta, mérföldkő volt szakmai életében, hogy a Rail Cargo Hungária dolgozója lehetett. Ez a cég magyar–osztrák érdekeltségű vállalat. Itt a Központi Üzemi Tanács elnöke. Szerteágazó feladat. Mérnökök, középvezetők, raktárnokok, vonat fel- és átvevők, valamint kocsivizsgálók stb. érdekeit is képviseli. A bécsi Európai Vasúti Üzemi Tanács különleges tárgyalótestülete, beszélgetésünk után, ősszel kezdi meg az érdemi munkát.

Még egy jubileummal dicsekedhet: éppen 20 éve, hogy szakszervezeti munkát végez. Annak idején Záhonyból delegálták a Vasutas Szakszervezet szakmai tagozatába. Ott a delegáltak rögtön megválasztották első számú vezetőjüknek, a kocsiszolgálati tagozat vezetőjének. Azóta is több fontos szakszervezeti tisztséget betöltött, és tölt be jelenleg is. Érthető, hogy országosan is ismerik és tisztelik.

Az ajaki önkormányzat oszlopos tagja, a helyi közéleti munkából is alaposan kiveszi részét. Ajakot régebben vasutas településnek nevezték. Sokan jártak be innen dolgozni Záhonyba és Nyíregyházára is. Ez a nagyközség messze földön híres a munkaszeretetéről, a hagyomány őrzéséről. Elsősorban a lányok és asszonyok látványos népviseletét ismerik szerte az országban. Évente jönnek ide népművészeti együttesek, focicsapatok Szlovákiából, Romániából is. Korábban pénzügyi, oktatási, sport-, valamint az ügyrendi bizottságokban is tevékenykedett. Sokáig aktív és sikeres futballista volt. Most is játszik az öreg fiúk csapatában. 2010 nyarán Ajakon nagyszabású hagyományőrző nemzetközi fesztivált rendeztek. Részt vett a szervezésben, és a csapatával finom halászlét és birkapörköltet főzött. A főzősátor előtt vasúti egyenruhákból kiállítást rendezett. Hobbija ugyanis a vasúti egyenruhák, relikviák gyűjtése. A vasúttal kapcsolatos könyvekből már több tucatnyit gyűjtött.

Boldog családi életnek örvendhet. A felesége a helyi óvodában dolgozik. A nagyobbik lány férjnél van, idén tavasszal hozta világra az első unokát. A másik lány Budapesten egy multicégnél dolgozik. A fia a fővárosban rendőr, és speciális feladatokat teljesít. Zubály Bertalant sokan megirigyelhetik.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló