Soós Béla

Alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó,

Ajak

szszb 24 nl Soós Béla.jpgSokoldalú, a közösségnek és a családjának élő ember. Jó megjelenésű, sportos alkatú. Sokan ismerik és tisztelik a környezetében, Szlovákiában, Székelyföldön, újabban Kanadában is. Gyermekkora óta rajong a labdarúgásért, sportszervező, tenni akaró alpolgármester. Főiskolai diplomája van, de műveli a földet, a gyümölcsöst, ha kell erőgépbe vagy gépjárműbe ül. A neve Soós Béla.

Ajak jellegzetes nagyközség, itt fejti ki áldásosnak mondható tevékenységét. Alpolgármesterként besegít a polgármesternek. Tennivaló akad bőven. Az önkormányzat bizottságainak munkáját is segíti, különösen az ifjúsági, kulturális és sportbizottságét, valamint a kommunális bizottságét. Vallja: jó a település vezetése, jó az önkormányzat összetétele. Ennek is köszönhető, hogy szép és vonzó ez a nagyközség.

A közéleti munkát már régóta gyakorolja. A rendszerváltás után két ciklusban is önkormányzati képviselő volt. 2006-ban választották alpolgármesternek. Bíznak benne az emberek, hiszen tudják, hogy közülük való, értük tenni akaró, tősgyökeres ajaki.

A mezőgazdasági tevékenysége külön fejezetet érdemel. A Szarvasi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett diplomát. Végzés után a dombrádi tsz-ben vállalt munkát, itt rakta le a gyakorlati munka alapjait. Később a kisvárdai tsz-ben agronómus lett. Itt igen nagy szakmai, vezetői és emberi tapasztalatokat szerzett, és focizott a Kisvárdai SE csapatában. Az ő életében is fordulópontot jelentett a rendszerváltás. Megszűnt a kisvárdai tsz is. Ezt követően váltott, mezőgazdasági vállalkozásba kezdett. Mostanában már hét hektár gyümölcsöse van. Főleg almát termeszt, leginkább modern fajtákat. Jó hallani, leírni, olvasni, hogy kis területen jonatán almája is van. Hagyományos, zamatos, ízletes. Az almát és egyéb megtermelt árut kialakult vevőkörében és a nagybani piacon értékesíti. Jó kapcsolatot alakított ki az átvevőkkel. Van tíz hektárnyi szántója is. E területen az igényekhez is igazodva termel. Korábban karfiolját és brokkoliját a miskolci hűtőházba szállította, innen a brokkoli a svéd  családok asztalára is eljutott. Termeli mostanság is a jellegzetes és hagyományos ajaki káposztát meg a napraforgót. 2008-ban kukoricát is vetett.

A sport iránti szeretete szintén külön fejezetet érdemel. A labdarúgás végigkísérte életét. Már általános iskolában is rúgta a bőrt. Kisvárdán, a híres Bessenyei Gimnáziumban érettségizett. Középiskolás korában jó testnevelő tanár, Oláh Tibi bácsi „keze alatt” focizott. Főiskolás korában Szarvasnak NB II.-es labdarúgócsapata volt. Szarvason magas szinten focizott. Diplomázás után marasztalták, szépen kérték, hogy továbbra is ott játsszon. Még lakást is ígértek neki. Nem fogadta el. Húzta haza a szíve.

A kisvárdai évek után Ajakon fejezte be az aktív futballt. Szülőfalujában ő alakította meg az öreg fiúk csapatát. Ma is oszlopos tagja e csapatnak. Tavasszal a szomszédos Kisvárdán játszott az öreg fiúk körzeti bajnokságában. Labdarúgó-tehetségét ma is tisztelik a környéken. Mi több: határainkon túl is. Ajaknak ugyanis testvértelepülése a szlovákiai Tiszacsernyő. A csernyőiekkel oda-vissza rendszeresen megrendezik az öreg fiúk „nemzetközi” meccsét. E sorok írója 2008 tavaszán feljegyezhette: megint jöttek a szlovákok, játszott a két csapat, a végeredmény pedig igazságos döntetlen, 3:3 volt.

Már számos pingpong- és sakkversenyt szervezett a téli hónapokban. Az asztalitenisz-szakosztályt újraszervezte, és az Ajaki SE is benevezett a megyei bajnokságba. E két sportágtól talán a jövőben sem fog teljesen elszakadni.

Mint már említettük, tősgyökeres ajaki, csak úgy, mint a felesége. Ajak egyedi, különleges nagyközség. Dolgos, vallásos, tisztelettudó emberek laknak itt. Sok évtized óta a földet művelik szeretettel és eredményesen. Az utóbbi pár évtizedben „vasutas nagyközségnek” is nevezték. Sokan jártak át innen Záhonyba és térségébe vasutaskodni. (Zárójelben említhető, hogy az alpolgármester apja is sokáig dolgozott a vasúton, bátyja pedig még ma is ott dolgozik.)

Jellemző még a nagyközségre a hagyományőrzés, a hagyománytisztelet. Régen az ajaki asszonyok bő szoknyát viseltek. Az alpolgármester nagymamája is ilyen szoknyát hordott. Ezeket és egyéb hagyományokat újra szeretnék felkarolni és az utókornak megmenteni.

Végül néhány családias mondat. A Soós nagyapa az ismert történelmi időben – a költőtől átvett kifejezéssel élve – kitántorgott Amerikába. Ott keményen dolgozott, jelentős pénzzel jött haza. Földet vásárolt, gazdálkodott. Az alpolgármester apja is foglalkozott a mezőgazdasággal. Soós Béla felesége végzettségét illetően matematika–kémia–informatika szakos általános iskolai tanár. Két gyermekük van. A lányuk a Debreceni Egyetem negyedik éves hallgatója, a fiuk még csak elsős ezen a híres egyetemen. Remélni lehet: e két fiatal apjuk nyomdokaiba lép és öregbíti majd Ajak jó hírét.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése