Kovács Bertalan

Polgármester,

Ajak

szszb_15-66_kovacs_bertalan.jpgBékességben élni és dolgozni – ezt a szlogent fogalmazta meg választási kampányában a település újonnan megválasztott első embere. S még azt is hozzátette egy másik jelmondattal: Jót tenni, jól! A kimagaslóan jó szereplés az önkormányzati választáson, és az új státus elfoglalása után, Kovács úr ezek szellemében kezdett el dolgozni. Megtestesíti azt a politikusideált, amelyet a nyugati országokban évtizedek óta alkalmaznak: sikeres üzletemberként, megbecsült helyi lakosként nyerte el a választók bizalmát. Ő nem úgynevezett megélhetési politikus, számára a közhatalom gyakorlása valóban szolgálat.

Ajakon született 1957. május 24-én. Édesanyja, lánykori nevén Ludas Erzsébet, háztartásbeliként nevelte az ötgyermekes nagycsaládot, majd a termelőszövetkezetben vállalt munkát, ma 75 éves. Az édesapja, néhai Kovács Pál, földműveléssel, gazdálkodással kereste a család kenyerét.

Testvérei közül Erzsébet a MÁV-tól ment nyugdíjba, Pál szintén, Margit cukrász Nyíregyházán, Gizella hű maradt a mezőgazdasághoz, és Bertalan a legifjabb. Neje, Kocsis Mária, Kisvárdán a Hunnia-Coopnál bércsoportvezető. Házasságukból egy lány született: Nikolett tizennyolc éves, 2003-ban érettségizik a Bessenyei-gimnáziumban, kitűnő tanuló, és várhatóan a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen folytatja tanulmányait.

Kovács Bertalan Kisvárdán a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában érettségizett 1975-ben, és az érettségi bizonyítvány mellé autószerelő szakmunkás-bizonyítványt is átvehetett. Nagyon szereti ezt a szakmát, hivatást, hobbit, nem véletlen, hogy mestervizsgát is tett belőle. A Kisvárdai Szeszipari Vállalatnál műhelyvezetőként tevékenykedett hosszú időn keresztül, majd egy magánvállalkozásban autókereskedelemmel foglalkozott. 1990 és ’96 között a SUBÓ Kft. ügyvezető-helyetteseként nemcsak a szakmát, hanem a cégvezetést is alaposabban megismerhette.

Ajakon már ismert és elismert üzletember és lokálpatrióta hírében állt, amikor rálátása nyílt arra, hogy lehetne jelentősebb fejlesztéseket elérni, és az emberek életkörülményeit javítani a településen. Kézenfekvőnek tűnt az ötlet, ezeket a célokat a polgármesteri székből lehet megvalósítani. Az Összefogás a Megyénkért elnevezésű egyesület tagjaként, három jelölt közül – egymaga több szavazatot kapott, mint a többiek együttesen – nyerte el a választók bizalmát. Még a megyei közgyűlés tagjává is megválasztották, azon belül az egészségügyi bizottság alelnöke és a környezetvédelmi bizottság tagja.

Az Európai Unióhoz közeledve kiszélesítik kapcsolataikat a határ menti településekkel: Erdélyben, Kárpátalján és Németországban hoznak létre testvérkapcsolatokat.

Más stílust akart meghonosítani a polgármesteri hivatalban és a településen egyaránt. Kovács Bertalan elmondja, hogy ő mind a 4165 ajaki lakos első számú vezetőjeként szeretné szolgálni a helybelieket. Ennek személyes jele, hogy a saját, szigligeti nyaralóját felajánlotta az iskolások nyári üdülésére.

Ajakot évtizedek óta a népviseletről és a tánccsoportról ismeri ország-világ. Természetesen ma is nagyon fontos a hagyományőrzés, de a helybeliek inkább a komfortos élet előnyeit szeretnék magukénak tudni. Elengedhetetlenül fontos a munkahelyteremtés: két cég már működik a nagyközségben, az egyik az UWYTA Kht. és a Start Vállalat. Mindkettő rehabilitációs munkahelyeket működtet, sikerrel, így a két cég bővítése révén 120 helybelinek adnának munkát. 2003-ban avatják a Teleházat. Falutérképet helyeznek el a központban, és üdvözlőtáblákat a település végein. Szép tervet szőnek egy sportcentrum létesítéséről, ebben tornacsarnok, uszoda és szauna is helyet kap. Nyírtass és Ajak között megépítik a Kisvárdával összekötő utat, ennek mentén ipari parkot nyitnának külföldi vállalkozók betelepedésével, tárgyalásokat folytatnak egy budapesti cég idetelepedéséről is. Nyitottak a befektetésekre Ajakon, és annak dacára, hogy Kisvárda mindössze néhány kilométerre fekszik, eredményesnek ítélik meg az ajaki fejlesztési elképzeléseket.

Egyébként is szerteágazó a kapcsolat a közeli várossal: nemcsak dolgozni járnak oda a helybeliek, hanem moziba, színházba, hangversenyre vagy éppen iskolába tanfolyamra is. Szép lassan Kisvárda kertvárosává válhat Ajak, és ezt a közelséget, valamint együttműködést egy kerékpárút megépítésével tovább javíthatják. Egyre bővülő igény mutatkozik egy irodaépületre, itt kapna helyet a polgárőrség, egy biztosítótársaság és egy takarékszövetkezet.

A falubeliek már láthatják az új települési önkormányzat eddigi működésének eredményeit. Noha mindössze 4 hónap telt el a választások óta, a polgármester már átfestette a hivatalt, gondoskodik az informatikai bővítésről, és mindenekelőtt a hivatal és az állampolgárok közti kapcsolat javításáról. Ennek egyik apró, de látható jele, hogy az előszobában hangoskodó ügyfelet a polgármester behívta, kávéval kínálta, és a probléma is azonnal megoldhatónak tűnik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése