Kovács József

Polgármester,

Jéke

szszb_17-120_kovacs_jozsef.jpgA megye egyik legfiatalabb polgármestere Kovács József, aki a jékeiek megbízásából töltheti be ezt a tisztséget a Kisvárda melletti csöppnyi faluban. Mint helybeli lakos, gyakran gondolkodott azon, miként lehetne előbbre vinni a falu ügyeit. Néhány embert közelebbről ismert a képviselő-testületből, és nem egyszer beszélgettek Jéke fejlesztési lehetőségeiről. A legutóbbi képviselő-testületi választáson a lakosság visszaigazolta Kovács József programját, és bizalmat szavazott a fiatalembernek.

Kovács József Kisvárdán született ezerkilencszázhetvennégy február 25-én. Édesanyja, néhai Csicsók Erika, édesapja Kovács György. Felesége, Balázs Márta postavezető, Tamás fiuk ötéves.

A nyíregyházi Vasvári-gimnáziumban tett érettségi után postai szakképesítést tett, és vállalkozásban látta el a postamesteri feladatokat. A postán mindenki megfordul, amolyan hírközpontnak számít. A helybeliek szívesen elbeszélgettek a postamesterrel, és azzal a jó érzéssel mehettek haza, hogy a fiatalember szintén a szívén viseli Jéke sorsát.

A faluval való szolidaritás mellett a lehetséges megoldásokon is törte a fejét. Az addig is megbecsülésnek örvendő Kovács József örömmel tapasztalhatta, hogy a négy induló közül függetlenként ő szerezte meg a legtöbb szavazatot. A nyolcfős képviselő-testület élén számottevő fejlesztést remél a ciklus végére. Ez nem pusztán remény, hanem tervekben és tettekben valósul meg.

A helyi foglalkoztatás megszervezése és bővítése a legfontosabb feladat. Sajnos megszűnt a faluban működő egyetlen cég. Kovács József már több munkáltatóval tárgyal, hogy létesítsenek helyben egy üzemet. Az az elgondolás, hogy legalább 20–30 munkást kellene foglalkoztatni.

Nem csupán tárt karokkal várják a jelentkezőt, hanem különböző kedvezményeket is nyújtanának a helyi iparűzési adó mérséklésétől vagy elengedésétől kezdve másfajta lehetőségekig is. Ha ezt a kisüzemet idehoznák, hosszú időre megoldódna Jéke foglakoztatási gondja. A kvalifikált munkaerő nagyobbik része ugyanis a közeli Kisvárdán keres és talál munkát.

A forráshiány adja a legnagyobb fejtörést 2003-ban a faluban. Az intézmények zavartalan működtetése kisebb fajta tornamutatványnak számít. Az egyetlen iskolába csak alsó tagozatosok járnak, a tanulói létszám mindössze 22–24 kisgyereket jelent.

A közalkalmazottak számára 2002. szeptember elsején bevezették az 50 százalékos béremelést, és mindössze ez az egyetlen rendelkezés 5,3 millió forint plusz kiadással terhelte a település költségvetését. Amúgy is az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő településnek számít Jéke, és a szakemberek számítása szerint nemcsak „önhiki”, hanem talán „bérhiki” is megilleti a községet.

Bármennyire is nehéz helyzetben vannak, a szennyvízberuházás megoldása nem sokáig várathat magára. A jelenlegi tervezet szerint mintegy 300 millió forintos költséggel tető alá hozhatnák ezt a beruházást. Az az elgondolás, hogy rácsatlakoznak a kisvárdai szennyvíztisztítóra, és csupán a faluban, valamint Jéke és Kisvárda között kellene kiépíteniük a szennyvízvezetéket.

A nemrégiben szervezett közmeghallgatáson szintén erről beszélt a polgármester, és még azt hangsúlyozta: térségi társulás tagjaként lehetőség nyílik európai uniós pályázatok benyújtására is. Már készül az új településrendezési terv. Szilárd burkolattal látják el az egyik utat, és leaszfaltozzák a járdák egy részét. A tervek szerint felújítják, és bővítik a régi iskolaépületet, melyet faluházként működtetnek.

Közösségi célokat szolgál majd a faluház, amelyben internet-hozzáférést is biztosítanak az érdeklődőknek. Kovács József szerint színvonalas helyi klubot kellene működtetni, éppen azért, hogy a fiatalok munka után hasznos elfoglaltságot találjanak maguknak. Terveik közt szerepel az eddigieknél szorosabb kapcsolattartás a helyi lakossággal. Éppen ezért helyeznek nagy hangsúlyt a közmeghallgatásra.

A polgármester szeretné elérni, hogy a jékeiek érdeklődjenek a falu dolgai iránt. A lokálpatriotizmus egyelőre abban nyilvánul meg, hogy a helybeliek ritkán költöznek el a faluból.

A születések és a halálozások aránya körülbelül megegyezik – tavaly tíz kisgyermek jött a világra, és hétszer kondult meg a lélekharang. A képviselő-testület szeretné elérni, hogy a fiataloknak kedvük legyen letelepedni a kis faluban. Ennek érdekében hosszabb lejáratú hiteleket vehetnének fel a fészekrakók, és a helyi önkormányzat az első lakáshoz jutást támogatná. A feltételeket hamarosan kidolgozzák.

Noha a polgármesteri tisztség a legteljesebb bizalmon alapul, Kovács József fiatal kora ellenére sem tapasztalta ennek a hiányát. Meggyőződése, hogy nem életkortól függ az emberek és a falu iránti elkötelezettség. Azt mondja, számára – a családja mellett – ez a legfontosabb.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése