Vincze Ferenc

Polgármester,

Döge

szszb_19-128_vincze_ferenc.jpgA Rétköz északkeleti csücskében fekvő kora Árpád-kori település első okleveles említése a XIII. századból való. A község, amely korábban két részből állt, 1610-ig a Várdai család birtokának számított. A XVIII. században a falu határának legnagyobb birtokosai az egymással rokonságban álló Krucsay, Ramocsaházy, Szőgyény és Nozdroviczky családok voltak, de a jobbágyfelszabadítás idején az Esterházyak kezébe is került földtulajdon. 1870-ben több mint 1200, 1910-ben pedig 1518 volt lakóinak száma. Ma 2250 lakosa van az időközben sokat fejlődött településnek, amelynek irányítója másfél évtizede Vincze Ferenc polgármester.

Pedagógusszülők gyermekeként Kisvárdán született 1955-ben. A családi indíttatás, a faluhoz megannyi szállal kötődő szülőktől kapott útravaló meghatározónak bizonyult egész életére. Általános iskolai tanulmányait Dögén folytatta, középiskolai tanulmányainak színtere pedig a környék méltán elismert alma matere, a Bessenyei György Gimnázium volt. Érettségi után a labdarúgás játszotta a főszerepet életében, így került Záhonyba, ahol munka mellett a helyi csapat erőssége volt. Ám szíve „haza-húzta”, hamarosan a helyi termelőszövetkezetben dolgozott, közben a helyi labdarúgócsapat edzőjeként is tevékenykedett. A rendszerváltás előtti években a gépjármű-vezetőképző intézet oktatója volt. Vincze Ferencet népszerűsége, elismertsége, felkészültsége révén 1990-ben a település polgármesterévé választották, ezt a posztot tölti be a mai napig.

Egyebek mellett megvalósult a tornaterem-építés és az iskolabővítés, idősek napközi otthonát hozták létre, kiépült a vezetékes gázhálózat. 1998-ban adták át a falu egyik büszkeségét: az új polgármesteri hivatalt, amelynek épületében gyógyszertár és fogászat is működik. Rendbe tették az utakat, labdarúgópálya épült, kiépült a telefonhálózat, megvalósult a szervezett szemétszállítás.

Az elmúlt években XXI. századi színvonalú új óvodát építettek, Helytörténeti Múzeumot avattak. 2000-től évente országos lovasversenyt rendeznek, egy konditeremmel bővített ifjúsági klubot alakítottak ki. Jövőre fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepli a Humana Blockföte Consorn furulyaegyüttes, amely ma már az országhatárokon túl is ismert. Az általános iskola zenei csoportja bejutott a Magyar Zene Évezrede – Honfoglalás Muzsikával országos verseny döntőjébe. A településen hetente két alkalommal táncművészeti oktatás folyik, és kötelezővé tették az úszásoktatást is. 2004-ben szobrot emeltek a református egyház volt lelkésze, Osváth Pál emlékére. Marton László Kossuth-díjas szobrászművész alkotásával a falu központjában sikerült díszteret kialakítani.

A sokoldalú polgár­mester tevékeny a közéletben is: a Rétköz Lovassport Egyesület elnöke, a Dögei Sportegyesület tiszteletbeli elnöke, a helyi polgárőrség megalapítója, és az ugyancsak helyiekből szerveződött vadásztársaság alapítója.

Az eddigi eredményekről így vall Vin­cze Ferenc: Egy polgármester talán legfontosabb feladata, hogy közvetlen kapcsolatot alakítson ki a település lakóival, mert az emberek elfogadják az őszinte szót. Lényeges a pontos helyzetértékelés, mert csak ez alapján lehet reális terveket, programot készíteni, ami segítheti az állandó megújulást, az ötletek megálmodását. A kitűzött programot meg kell valósítani, mert azt a választók szigorúan számon kérik. Minden tervkészítésnél tisztában kell lenni az önkormányzat és a település lakóinak teherbíró képességével.

Mindig fontos volt számára a család, amelynek összefogásában jelentős szerepet játszik felesége, aki az általános iskola igazgatója. A nemrégiben nősült fia – végzett agrárközgazdászként – a családi gazdálkodást irányítja, emellett másoddiploma megszerzésén munkálkodik. Lánya a Corvinus Egyetem közigazgatási szakán elsőéves egyetemei hallgató. Szabadidejében két szenvedélyének a futballnak és a vadászatnak hódol. Szervezi a furulyaegyüttes külföldi útjait (Többek között Ausztriában és Erdélyben jártak már), s arra is odafigyel, hogy a családi kirándulásokra, a magyar tájak és a határon túli kultúrák megismerésére is jusson idő.

A jövőbeni fejlődés érdekében ismételten megpályázták a régi nagy álmot – a Fényeslitkével közös – szennyvízberuházást. Az általános iskola bővítésére és felújítására (nyelvi labor, számítógépterem, uszoda építése, a kézilabdapálya műanyag borítása, öltöző felújítása) 225 milliós uniós pályázatot nyertek. Kisvárdától – az egyre inkább szabadidős központnak számító Rétközi tóig – kerékpárút kiépítését tervezik, és készül a település általános rendezési terve. Mindezek jelzik, hogy Döge polgármestere igen ötletgazdag ember, ami a település további fejlődését kétségkívül előre mozdítja.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése