Takács Károly

Vállalkozó,

Anarcs

szszb 26 zsb Takács Károly.jpgEgy ízig-vérig anarcsi család sarja Takács Károly. Ő sem hagyta el az ősi falut, s hogy mennyire tiszteli dédapját, az kiderült számomra abból, hogy tudta az ősi családi birtok nagyságát – 240 hold föld volt a tulajdonukban a II. világháború előtt.

Természetesen ezeket csak hallomásból tudja, és azt is, hogy a dédapja nagyszerű vadász volt. Ezt a szenvedélyét biztosan tőle örökölte. A rendszerváltásig a vadászatot csak könyvből ismerte, mivel a már ismertetett családi múlttal eszébe sem juthatott a fegyverhez jutás. Maradt az olvasás, Kittenberger Kálmán, gróf Széchenyi Zsigmond, Molnár Gábor valamennyi könyvét elolvasta a serdülőkorú fiú. A vadászszenvedéllyel megáldott legényke – még ma is emlékszik ezen csínytevésekre – az ajaki erdőben „vadászott” agaraival. Nem volt ez rendszeres, mert a tanulást is fontosnak tartotta. Az anarcsi iskolából a záhonyi vasútforgalmiba vezetett az útja, mivel szülei és ő is a biztos megélhetést látták a vasútban. Egy vasúi tiszti végzettség pedig jó egzisztenciát jelentett abban az időben. Három évvel az érettségi után 1981-ben avatták tisztté, s az egyik legnagyobb forgalmú állomáson, Fényeslitkén volt rendelkező forgalmi szolgálattevő.

A rendezett családi háttér őt is arra sarkallta, hogy családot alapítson, s ehhez az elképzeléséhez Perényi Judit fogtechnikus lányban társra is talált. 26 éve élnek boldog házasságban, és közben a két fiú is – 1986-ban született Tibold és 1987-ben Karesz – felnőtté vált.

A vasúti szakmai haladást, lehetőséget a kilencvenes évek közepére már igen korlátozottnak ítélte, illetve azt érezte magában, hogy más területen is ki kell próbálnia felkészültségét, szorgalmát, kitartását. A Hunnia Coop kisvárdai üzemét szemelte ki következő munkahelyének. Újra iskolapadba ült. Az Élelmiszeripari Egyetemen szakirányú képesítést szerzett, és 2007-ig élelmiszeripari üzemvezető volt.

A rendszerváltás utáni első évek felerősítették benne a vadászszenvedélyt, ezért 1990-ben sportvadászvizsgát tett, s a híres kisvárdai Rákóczi Vadásztársaság tagja lett. Élvezte a közös vadászatok különleges hangulatát, de nem volt elégedett a felszínes vadgazdálkodási ismereteivel, ezért 1994-ben Csongrádon eredményes vadász- és vadtenyésztő vizsgát tett, nemsokára a vadásztársaság tagjai hivatásos vadásszá választják. Ebben az időben csak vendégként jutott el a szomszédos vadászterületekre. Így vadászott Kiss B. Zoltán meghívására Vásárosnaményban, Nagyvarsányban vagy Lónyán a földtulajdonosok révén. Soha nem a trófea megszerzése izgatta. A vadászat ősi ösztöne munkált benne, a jó barátokkal való együtt töltött órák öröme, a közös élmény átélése. Ebbéli szenvedélyében Károly nem maradt egyedül, hiszen Tibold fia él-hal a vadászatért. Más vadászokhoz képest könnyű volt a helyzete, hiszen Judit asszony sem ellenezte a vadászatot, sőt rendszeresen elkísérte férjét egy-egy vadászatra.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk és a megnyíló határok újra nyugtalanná tették Takács Károlyt. Kereste a lehetőségeket, az újabb kihívást. Fontos volt számára, hogy magának és környezetének is bizonyítsa, élére tud állni egy jó, gyümölcsöző, a családnak gazdasági stabilitást jelentő ügynek.

A kereskedelemben találta meg ezt a lehetőséget, de nem itthon, szűkebb környezetében, hanem Székelyföldön. Több mint tíz üzletben kínálják portékájukat, s hogy fennakadás nélküli legyen az áruforgalom, az egész család kiveszi a részét a munkából. Karesz mint ügyvezető igazgató szinte egész évben Erdélyben tartózkodik, de a szülők is havonta többször megteszik az utat Kovászna, valamint Hargita megyék és Anarcs között. Judit asszony is régen abbahagyta a fogtechnikusi tevékenységet.

A Biblia szerint is az asszony a férjét kell kövesse. Mivel jó irányt választott a családfő, gondolkodás nélkül melléállt az egész család. Amikor életüknek ehhez a fejezetéhez értünk, Karcsi újra a vadászatot hozta szóba. Kínálta magát a lehetőség, hiszen a Kárpátok olyan kies, semmihez sem hasonlítható tájaival ismerkedett meg, mint a Gyergyói-havasok, a Kászoni-medence, a Bucsin-tető, a Kelemen-havasok, és még lehetne sorolni. Itt a vadászat „királyi” rangú még az egyszerű ember számára is.

Nincs az évnek olyan időszaka, amikor ne ajándékozná meg a természet az embert valami csodával. Ha mással nem, akkor azzal a jó levegővel, háborítatlan nyugalommal, amit csak a farkas üvöltése tesz még változatosabbá. Ezt az élményt Kóstelken az esztenában, a csergén eltöltött éjszaka során élte meg Takács Károly. Míg él, el nem felejti. De azt sem, amikor 2006-ban élete legnagyobb vadkanját elejtette, s azt sem, amikor a Kárpátok nagy macskájával, a hiúzzal is szembenézett. A szemvillanásnyi találkozás életre szóló élményként ivódik emlékezetébe. No, meg a medvevadászat Széchényi módra, igazi sava-borsa a vadászatnak!

Mindezek mellett eltörpül az a tény, hogy igazi barátokra találtak az erdélyi magyar emberekben.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése