Korcsmáros János

Iskolaigazgató,

Anarcs

szszb_11-34_korcsmaros_janos.jpgHa valakire igaz a mondás, hogy igenis lehet próféta a saját hazájában, akkor ez sokszorosan vonatkozik Korcsmáros János iskolaigazgatóra Anarcson. Generációk óta itt él a családja, s neki sem jutott eszébe a közeli városba vagy másik megyébe költözködni. Miért is tenné? Az igazán fontos emberi értékek megteremtése nem kötődik földrajzi helyhez, hanem a bensőnkben, mint igazgyöngy képződik.

A Czóbel Minkáról elnevezett általános iskola és óvoda közös irányítás alá tartozik. Igazgatója, Korcsmáros János 1941. február 24-én itt született. Édesanyja, lánykori nevén Varga Piroska, háztartásbeliként a család összetartását, a gyermekek felnevelését jelölte meg élete céljául. Az édesapa vasutas volt. Sajnos, egyik szülő sem osztozik már a felnőtt gyermekek, unokák, dédunokák örömeiben. A testvérek közt János a legidősebb, Ilona ebben az óvodában dajka, Erzsébet gazdasági vezető egy budapesti cégnél, László a gabonaforgalmiban dolgozik Kisvárdán, és itt él a szülőfaluban. Felesége, Csizmadia Mária tanítónő a helyi iskolában. Két lányuk született, Mária óvodapedagógus, Gyulaházán lakik férjével, Király István vállalkozóval és három gyermekükkel, Nórával, Adriennel és Kornéllal. A másik lányuk Éva Ágnes, ő Fényeslitkén telepedett le, az ő férjét Kovács Csabának hívják.

A Bessenyei-gimnáziumban 1959-ben érettségizett Korcsmáros János, majd a felsőfokú tanítóképzőben 1963-ban vette át az oklevelét. Később ezt földrajz szakos tanári diplomával egészítette ki. Szabolcsbákára helyezték első munkahelyére, 1963 és ’67 között oktatta, nevelte itt a gyerekeket. 1967-ben hazahívták Anarcsra, igazgatóhelyettesnek. Nagy valószínűséggel ő volt akkor, huszonhat évesen, a megye legfiatalabb igazgatóhelyettese. Igazgatóként is huszonévesen debütált, mert három év múlva már ő igazgatta az anarcsi iskolát. Pedig a 60-as években csak a jóval idősebbek kaphattak komoly pozíciót. Megyénkben talán senki nem mondhatja el magáról, hogy harminc évnél is hosszabb ideje igazgatója ugyanannak az iskolának.

A régi épületet, az akkori építészeti stílus szerint húzták fel, de az évtizedek alatt kinőtték, jellegét elvesztette, funkcióját már nem tudta az igények szerint betölteni. Szükségessé vált az új iskola megépítése, amelyet egy remek megoldással összeépítettek a régivel. Jelenleg 12 tanterem, három óvodai foglalkoztató terem, önálló konyha, ebédlő és tornaterem szolgálja az oktatási, nevelési célokat. Most 240 általános iskolás és 83 óvodás jár a Czóbel Minka Általános Iskola és Óvodába. Az iskolai tantestületet 17 pedagógus, az óvodait 6 óvodapedagógus alkotja. A technikai és adminisztratív feladatokat 16 dolgozó látja el.

A számítástechnika bevezetését tartja az egyik fontos vívmánynak az igazgató. Nyolc modern komputeren gyakorolhatják a gyermekek az informatikai alapismereteiket. Aki akarja, szakköri foglalkozás keretében tanulhatja, a hetedikesek és a nyolcadikosok pedig órarendi keretek között foglalkoznak a számítástechnikával.

Az igazgató úr büszkén sorolja a sportsikereket. A fiúk és a lányok is bejutottak országos döntőbe az asztaliteniszben. Talán csak az anarcsi iskolában található mászófal. Gyulaházára hordják a gyerekeket úszásoktatásra. A kicsik közt népszerű a Varázskéz szakkör, melyben megtanulják az ajándékkészítés fortélyait is. A matematikát emelt szinten oktatják, általában heti öt órában. Bevezették az alapfokú művészeti oktatást, ezen belül népi táncot és modern táncot gyakorolhatnak az érdeklődők. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a nyolcadikosok majdnem mindegyike továbbtanul. Elsősorban a kisvárdai Bessenyei és a Szent László Gimnáziumokban és a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában. Igen jó a felvételi arány, mert szinte mindenki elkezdheti középiskolai tanulmányait a választott intézményben.

Az egész falu nagyra becsüli az igazgató úr átlagon felüli közéleti érdeklődését, a másokért végzett odaadó tevékenységét. 1990 óta harmadszor választották meg a helyi képviselő-testület tagjának. A szakbizottságok közül az ügyrendiben dolgozik.

– Örülök annak, hogy a gyerekeink városi szintű oktatási feltételek közt sajátíthatják el a tudományok alapjait – magyarázza az igazgató. – Elég, ha valaki körbesétál Anarcson és saját szemével győződhet meg arról, hogy az emberek modern, összkomfortos palotákat építenek. A videó, a számítógép, a sok csatornát vevő televízió ugyanolyan természetes nálunk, mint bármely más városban. Így azzal a jó érzéssel búcsúztatjuk a nyolcadikosokat, hogy megfelelő alapokat nyújtottunk nekik a továbbtanuláshoz. Mi, pedagógusok, szülők, lokálpatrióta anarcsiak büszkék vagyunk arra, hogy semmivel nem adhatnánk többet az elkövetkező generációk tagjainak másutt sem.

Ebben nagy segítségükre van a Felső-szabolcsi Iskolaszövetség, amely a gyermekeknek tanulmányi és sportversenyeket, a tanároknak és igazgatóknak szakmai továbbképzéseket szervez.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése