Takács Miklós

Alpolgármester, tanácsadó,

Ajak

szszb 24 nl Takács Miklós.jpgAlpolgármester, ám sok mindennel foglalkozik a köz javára az ajaki Takács Miklós. Ebben a jó hírű, különleges nagyközségben született, tehát tősgyökeres ajaki. Nagy családban nőtt fel, ahol munkára, szeretetre nevelték. A családi és a környezeti hatások máig élnek benne, és ennek hasznát veszi. Sűrű, őszülő haja és megfontolt beszéde teszi jellegzetessé.

A közéleti munkában már jókora gyakorlata van. Az előző ciklusban is tevékenykedett a közösségért, akkor is alpolgármester volt. Hozzá teszi: egyedül látta el az alpolgármesteri teendőket. Most két alpolgármestere van a nagyközségnek, a munka tehát megoszlik. Kerekes Miklós polgármester, Soós Béla alpolgármester és jómaga jól kiegészítik egymást. Takács Miklós hangsúlyozza: a pártoktól függetlenül tett eleget társadalmi megbízatásának, most sem a pártérdekeket tartja szem előtt, hanem az ajakiak érdekeit. Mint mondta, a polgármester folyamatosan megbízatást ad neki. „Elmondhatom, hogy a polgár-mester egyik meghosszabbított keze kell hogy legyek” – vallja. Szaktudását felhasználva nagyban segíti például a költségvetés elkészítését. A fejlesztési ügyekben is nagy hasznát veszi a testület, illetve a lakosság.

Milyen fejlesztések várhatók a közeli jövőben? – kérdeztem. Válasza: kerékpárút épül, a vízelvezetést megoldják, fejlesztik az ivóvízhálózatot, megoldják az utak, utcák karbantartását. Feladat lesz bőven. Bár megállapítható, hogy Ajak kommunálisan jól ellátott, vonzó település.

Lássuk Takács Miklós iskoláit, funkcióit. Nyíregyházán a közgazdasági technikumban érettségizett. Büszkén, jóleső érzéssel emlékszik az ott töltött négy évre. Jó tanároktól jókat tanult. Itt rakta le azokat az alapokat, amelyeknek később hasznát vette, és ma is hasznát veszi. A technikum után főiskolán tanult, szervező üzemmérnök diplomát szerzett. A munkaszervezés, a gazdasági, pénzügyi ismeret napjainkban is igen fontos. A diploma megszerzése után még tovább tanult, okleveles könyvszakértő lett.

Funkciói, szolgáltatásai: gazdasági-pénzügyi tanácsadás, könyvviteli szolgáltatás, mezőgazdasági tanácsadás. Ezek a témák napjainkban nagyon is fontosak a cégek, a kis- és középvállalkozók körében. Országos funkciója is van – mondta szerényen. Országos szinten működik a Vidékfejlesztési Szakértők Csoportja. Ennek a csoportnak is tagja. Ebben a csoportban híres emberek, szakemberek is tevékenykednek. Igaz, ez a csoport sem tudja megváltani a világot, a vidéket. Ám a laikus is sejtheti, hogy szükség van erre a csoportra. Főleg itt, a keleti végeken.

Külön bekezdést érdemel, hogy résztulajdonosa egy több lábon álló kft.-nek. Ez a kft. kereskedelmi és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozik, mi több: mezőgazdasági termeléssel, mezőgazdasági szolgáltatással is.

Az ajakiak mindig is híresek voltak mezőgazdasági tevékenységeikről. (Ha nem lenne ilyen közel Kisvárda, talán mezőváros lehetett volna, vagy még most is lehetne ez a nagyközség.) Ha az ember vonaton utazik Záhony felé, és kitekint az ablakon, gyönyörű káposztaföldeket, dohány- és kukoricatáblákat láthat. A településen tett séta során viruló gyümölcsös kerteket, konyhakerteket láthattunk.

Jó, ha ebben a könyvsorozatban megörökítjük az utókornak: vasutas községnek nevezték Ajakot, amikor még így nevezték Záhonyt: az ország kapuja. Érdekességként említhető, hogy a jelenlegi polgármester egy ideig forgalmista volt, az apja pedig mozdonyvezető. Mindkettő kulcsfontosságú beosztás volt, most is az. Az alpolgármester a kétlakiságra is emlékezik. Ez itt azt jelentette, hogy a vasutasok, ha lejárt a szolgálatuk, kis pihenő után vagy anélkül mentek a háztáji földekre, a kertekbe. Néha kereskedtek is. Érdekes sztoriként mesélte az alpolgármester:

„A vasutasoknak szabadjegyük volt, ingyen utazhattak, vihették a termést eladni. Előfordult, hogy a Záhonyban szolgáló vasutas a szolgálat után felült a Pest felé közlekedő vonatra, Ajakon a hozzátartozói az ablakon át feladtak neki egy zsák termést, a zsák tartalma ingyen jutott el az eladás helyszínére.”

Az alpolgármester apja is dolgozott egy ideig a vasúton. Nehéz fizikai munkát végzett, krampácsolt. Sokáig mezőgazdasági munkát végzett. Az édesanyja háztartásbeli volt. És itt már rátérhetünk Takács Miklós terebélyes családfájára.

Nem csoda, hiszen tizenkét gyermeket nevelt fel. A testvérek többsége képzett. Az édesanyja és az idősebb leánytestvérei ajaki népviseletben jártak. Az egyik leánytestvér tagja volt a pávakörnek, az egyik fiú a helyi néptánccsoportnak. Miklós közben focizott, sportvezető volt, kezdeményezte a helyi takarékszövetkezet megalapítását.

A felesége most ment nyugdíjba, általános iskolai tanár volt. Egy gyermekük, lányuk van, aki tanárképzőt végzett, majd elvégezte a külkereskedelmi főiskolát.

Beszél angolul és németül, viszi az Ajakról elszármazott értelmiségiek jó hírét.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése