Gubik Tibor

Alpolgármester,

Kisvárda

szszb_08-106_gubik_tibor.jpgKisvárda az ipara, a kultúrája és a hagyományai miatt igen fontos települése megyénknek, hazánknak. Nemzetközi hírű város ez, s a következő évezred elejétől még inkább ismertté és vonzóvá válhat. A terv szerint 2000. január 1-jén a 4. sz. főút mentén idegenforgalmi centrumot hoznak létre. Kisvárda dicső múltra tekinthet vissza, az előre tekintés pedig biztató lehet. Ebben a városban az alpolgármesteri teendőket Gubik Tibor látja el, egyben ő a gamesz (műszaki dolgokkal, épületfenntartásokkal foglalkozó szervezet) vezető-helyettese is.

Annak idején Virágh Ferenc ezt írta Kisvárda múltjáról: „Kisvárda területe már a legrégibb időktől lakott hely volt. Már a neolit korszakban is ki tudjuk mutatni az ember jelenlétét. Rómer Flóris ásott ki 1870-ben a kisvárdai határ délnyugati részén tizenkét kőkori sírt zsugorított temetkezés szerint. Kisvárda hagyománya igen korán Szent László kunok feletti diadalához kapcsolta a templom eredetét. Legelső okiratos nyoma ennek a hagyománynak 1453-ból való, amikor is V. László király Pozsonyban kelt oklevelében Várdai István patai esperes, később kalocsai bíborérsek kérésére Várda város Szent László terére vásárjogot engedélyez. A vár olyan régi, mint maga a város. A magyar szabadságküzdelmek legendás, eszményi hőse, a nagyságos vezérlő fejedelem, II. Rákóczi Ferenc négy alkalommal fordult meg Kisvárdán.” A hétkötetes lexikon örök időkre megőrzi, hogy e városban burgonyanemesítő kísérleti gazdaság működött. A vasöntödéről és a szeszgyártásról is említést tesz a lexikon. Az egykor oly híres és fontos vasöntöde talán a végnapjait éli, a szeszipari vállalat nemzetközi szinten is felszálló ágban van. Az iparnál említheti a ma krónikása, hogy itt van a világhírű amerikai mamutvállalat fényforrásgyára. A kisvárdai égők eljutnak a világ szinte valamennyi tájára. Miért ne írnánk le büszkén, hogy itt élt és dolgozott Béres József, a gyógyító erejű Béres-csepp feltalálója. Ezt a szert külföldön is ismerik és terjesztik.

A külföldi kapcsolatoknál említjük, hogy a Kisvárdai Várszínpad deszkáin évről évre híres hazai és külföldi művészek, társulatok, együttesek is fellépnek. A várfürdőt a környező országok turistái is szívesen látogatják. A lovasnapoknak szintén vannak külhoni vendégei, résztvevői. Említést érdemel, hogy Kisvárda része a Záhony és Térsége Vállalkozói Övezetnek. Kisvárdának testvérvárosa a romániai Kézdivásárhely és az izraeli Karmiel. Az alpolgármester elmondta: a közeli jövőben egy német várossal is kialakítják a testvéri kapcsolatot.

A legutóbbi helyhatósági választások után kiadvány jelent meg, amely röviden bemutatja megyénk valamennyi települését. Kisvárdáról ez olvasható a kiadványban: „Polgármester dr. Oláh Albert. Jegyző Mártonné dr. Csimbók Ildikó. Öt éve alpolgármester Gubik Tibor. Kisvárda a megyeszékhely és Mátészalka után a megye harmadik legtöbb lelket számláló települése, melyet 1970-ben nyilvánítottak várossá. 1998 elején 17 866 lelket számlált, a megye népességének három százalékát. Területe harminchat négyzetkilométer. Népessége az egy évvel korábbihoz képest mérséklődött. A természetes népmozgalmi folyamatok ugyanakkor szaporodást mutatnak, hiszen az élve születések gyakorisága jóval nagyobb, mint a megye városaira jellemző átlag. 1997-ben intenzív lakásépítések színtere volt a város, százhat lakást vettek használatba és harminckettő szűnt meg, a lakásállomány hatezer-kétszázkilencvenkettőre növekedett. A közüzemi vízvezeték-hálózat hatvanhat km, a szennyvízcsatorna pedig negyvenkilenc km hosszú. 1997-ben az önkormányzat hétszáznegyvenhét óvodai férőhelyet és kilencvenhét általános iskolai osztálytermet tartott fenn. A középiskolai oktatás ötvenhat osztályteremben zajlott. A lakosság áruellátását háromszázötvenkilenc kiskereskedelmi üzlet végzi és hetvenkilenc vendéglátóhelyet is üzemeltetnek a városban. Ezerkétszázkilencvenhat működő vállalkozás van, ezek héttizedét egyéni vállalkozások teszik ki.”

Saját erőből és pályázati pénzek felhasználásával napjainkban is gyarapszik a város. Éppen a gamesz közreműködésével az egyik óvoda romossá, életveszélyessé vált részét átalakították. Az átalakított részben lesz hamarosan az öregek otthona. Egy másik óvodában teraszt építettek, így a gyerekek esős időben is a szabad ég alatt, friss levegőn tudnak játszani. A kábeltelevízió hálózatát az ezredfordulóra alakítják ki. Ami a jövőt illeti: a zsidó kultuszt is figyelembe véve növelni akarják Kisvárda pénzügyi, kereskedelmi és iskolavárosi szerepét.

Gubik Tibor Kisvárdán született, Nyíregyházán tanárképző főiskolát végzett, egy ideig Nyírbogáton tanított. A debreceni egyetemen számítástechnikát tanult, majd a miskolci egyetemen terület- és településfejlesztési szakon másoddiplomát szerzett. Most németül tanul. 1990-ben az SZDSZ támogatásával került a testületbe. A felesége gyógypedagógus, igazgatóhelyettes. Két lányuk van. Gubik úr krimiket és térképeket gyűjt kevéske szabadidejében.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése