Dr. Nagy Szilárd

Alpolgármester,

Kisvárda

szszb_17-130_dr_nagy_szilard.jpgHa valaki kellően kreatív és lépést tart a változásokkal, akkor akár nehéz döntések meghozatalára, új utakon való „barangolásra” is képes, miként teszi dr. Nagy Szilárd tizennégy évi orvosi-szakmai múlt után, hisz két éve kapott alpolgármesteri megbízást a városi képviselő-testülettől.

1964. február 26-án született Mátészalkán. Szülei már nyugdíjasok, édesapja jogtanácsos, édesanyja könyvelő volt. Két bátyja közül Zsolt Debrecenben építész, Jenő ugyanott vállalkozó mérnök. Általános és középiskolai tanulmányait Debrecenben folytatta, a KLTE Gyakorló Gimnáziumának kémia tagozatán tanult. Alapvetően a reáltárgyak (matematika, fizika, kémia) érdekelték, kémiából megyei első is volt, de részt vett országos tanulmányi versenyeken is.

A sikeres érettségi után 1982-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. A tanulással nemigen volt gondja, az átlagosnál jobban ment a tudományok elsajátítása, a Kórbonctani Intézetben klinikai diákkörös is volt. Különösen sokat köszönhet Endes tanár úrnak (kórbonctan), Schlammadinger tanár úrnak (biológia) és Molnár professzor úrnak (neurológia). Szabadidejében (az ösztöndíjat kiegészítendő!) a színházban statisztált, de dolgozott építkezéseken is.

Ezerkilencszáznyolcvannyolcban került Kisvárdára, a Felső-szabolcsi Kórház fül-, orr-, gégészeti osztálya lett az első munkahelye. 1992-ben tette le a szakvizsgát, elsősorban a fej-, nyaksebészet és az endoszkópos orrmelléküreg-sebészet érdekelte. E két területen sikeres előadásokat is tartott mindkét szekció szakmai rendezvényein. Később a gyermekfülészet is érdekelni kezdte, mai napig is tagja a gyermek fül-orr-gégész szekciónak. A ranglétrát végigjárva előbb segédorvos, szakorvos volt majd kinevezték adjunktusnak.

Kivette részét a kórházi közéletből is: a munkaügyi döntőbizottságban alelnöki posztot töltött be, hosszú ideig a közalkalmazotti tanács elnökeként tevékenykedett.

Kisvárdán a Fidesznek csaknem megalakulása óta tagja, 1998–2002 között önkormányzati képviselő, előbb az egészségügyi, majd a pénzügyi bizottság elnökeként funkcionált. 2002-ben az újabb választáson is képviselő lett és alpolgármesternek is megválasztották. E tisztséget társadalmi megbízatásként tölti be, 2002 őszétől – főállásban – egy nagy gyógyszercég Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi képviselője, orvoslátogató.

Alpolgármesterként elsősorban az oktatási és egészségügyi intézmények felügyeletével, a hulladékgazdálkodással és a beruházások koordinálásával foglalkozik és ellát egy sor protokollfeladatot is.

„Alapvetően ez egy teammunka – vélekedik tevékenységéről az alpolgármester úr – amihez kellő bizalom is szükségeltetik, melyet az alpolgármester a polgármestertől kap. Nem mellékes az alkalmazkodóképesség sem. Tudni kell megjelenni, megszólalni, a protokollfeladatokat ellátni, de a legfontosabb a kreativitás, meglátni a város életében azt, ami kitörési pontokat jelenthet: pl. gyógyturizmus, szállodakapacitás bővítése, a Bessenyei-gimnázium rekonstrukciója, vagy a legújabb ötlet: a könyvtár múzeummá alakítása. Szeretném megtalálni az arányokat a szükséges és a látványos feladatok között.”

Dr. Nagy Szilárd régóta szerepet játszik a város közéletében, alapító tagja az amatőr színjátszó körnek, a Doktorocknak, egykor sikerrel játszott is benne. Közéleti figyelme újabban a civil szervezetek felé fordult (a legutóbbi választáson is civil szervezet színeiben futott be).

Az egyetemi évek alatt, 1986-ban kötött házasságot dr. Szemők Zitával, aki ma a kisvárdai kórház reumatológia osztályán adjunktus. Lányuk, Enikő 17 éves, harmadikos a Bessenyei-gimnáziumban és építészmérnöknek készül. A 15 éves Szilárd most fejezi be általános iskolai tanulmányait, a leendő besis diák az orvosi pálya iránt vonzódik.

Dr. Nagy Szilárd – feleségével, a családdal együtt – „mániákus” utazó, gimnazista kora óta szinten minden megtakarított pénzét utazásra költi. Ez nemcsak egyszerű turizmust jelent, hanem komoly tervezés és felkészülés után vág neki a nagyvilágnak. Európa szinte minden országában megfordult már, de járt Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, a Közel- és Távol-Keleten és az észak-afrikai országokban is. Angolul és németül beszél.

Rendszeresen sportol (hetente három focimeccs esténként), teniszezik, sízik és máig sem felejtette el az egyetemen tanult szellemi játékot, a gót.

Alapvetően elégedett az eddig megtett úttal. A továbbiakban a szerettei és saját maga egészsége – ezt nem közhelynek gondolja – áll az első helyen. A közéletben nem sző merész álmokat, tisztában van azzal, hogy a politika ahogyan felkap, el is ejthet, és minél magasabban van valaki, annál nagyobbat eshet. A másfél évtizedes szakmai múlt nem kevés – nagyon szép emlékei vannak a szakmából és a betegektől –, arra is nyitott, hogy egyszer majd újra a praxisban tevékenykedjen.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése