Rozinka Mihály

Iskolaigazgató,

Ajak

szszb_15-68_rozinka_mihaly.jpgGenerációk óta Ajakhoz kötődik Rozinka Mihály és családja élete. Az általános művelődési központ igazgatójaként – ide tartozik az általános iskola, a művelődési ház, a könyvtár és a konyha – 2002. augusztus elsejétől igazgatóként nyílik rálátása a lehetőségekre, és irányítja a település legnagyobb intézményének munkáját.

Rozinka Mihály 1972. november 23-án született Kisvárdán, Takács Margit körzeti ápolónő édesanya és Rozinka Mihály MÁV-dolgozó családjában. Testvérei közül Attila településmérnök Szekszárdon, Edit körzeti ápolónő Ajakon. Az élet úgy hozta, hogy a mama a lányának adja át az ápolónői teendőket. Felesége, Koi Csilla, tanítónő a helyi iskolában. Ádám fiuk másfél éves, és most várják második gyereküket.

Rozinka Mihály az egri Neumann János Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, ahol egyidejűleg képesített könyvelői és középfokú programozói végzettséget is szerzett. A Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika–számítástechnikai szakán vette át oklevelét 1996-ban. Rögtön a szülőfalu iskolájában kapott állást.

Amikor kinevezték igazgatónak, a gyerekek alapfokú oktatásának, nevelésének igyekezett nagyobb hangot adni a fiatal vezető. Valószínűleg a számítástechnikai szak is formálta a világnézetét, és ma már meggyőződése, hogy korszerű ismeretátadással lehet még nagyobb eredményeket elérni. Az a tapasztalat, hogy évről évre egyre több családban vásárolnak számítógépet. Két éve még a gyerekek 60, ma 80 százaléka komputerezik otthon. Az iskolában a felső tagozaton kezdik oktatni a számítástechnikát, de rövidtávú céljuk, hogy alsóban is hozzáférhetővé tegyék. Pentium II és Pentium III-as gépekkel, számítástechnikai szaktanteremmel a komputerek világa a tanulóknak megismerhető. Emellett igen nagy hangsúlyt helyeznek az idegen nyelvek oktatására. Németül és angolul tanulhatnak a gyerekek már negyedik osztálytól.

Újdonságnak számít, hogy a 2003–2004-es tanévtől a kisvárdai zeneiskola kihelyezett csoportot működtet Ajakon. Zenét és szolfézst tanulhatnak helyben azok a növendékek is, akik nem jutnának be Kisvárdára.

A művészeti oktatás keretében három csoport ismerkedik a népi tánccal, még középiskolások is szervezetten tanulják a koreográfiát. A népi táncra a hagyományőrzés miatt is nagy figyelmet fordítanak, s itt jól ötvöződik az általános művelődési központ több profilja, hisz az iskolások adnak műsort a községi ünnepségeken, a művelődési rendezvényeken.

Az ÁMK-ba igyekeznek behozni a középiskolásokat is, számukra egy ifjúsági ház létesítése társaságot, elfoglaltságot, programokat jelentene. Ehhez kapcsolódik az, hogy az ifjúsági ház 6 darab számítógépet nyert egy pályázaton, és itt az internet-hozzáférést is most kötik be.

Vajon itt maradnak-e a diplomások a faluban az egyetem, a főiskola befejezése után? Talán költői a kérdés, hisz Ajakon is ugyanaz rá a válasz, mint az ország bármely pontján: ha lesznek olyan munkahelyek és perspektívát kínáló állások, amelyek megfelelnek a pályakezdő értelmiségieknek, akkor valószínűleg maradnak. Ha nem, akkor kénytelenek búcsút inteni a szülőfalunak, és valószínűleg már soha nem jönnek vissza.

Az általános művelődési központ ideális feltételeket teremt az oktatás, a nevelés, a művelődés feladatainak megoldásához. 2000-ben emelet ráépítésével bővítették az iskolát, és így most a három épületben huszonnyolc tanteremben oktatnak. Az ÁMK hetvenhat dolgozója közül negyvenöt a pedagógus. Mint Rozinka Mihály elmondta: a Felső-szabolcsi Iskolaszövetség bázisintézményeként harminchat iskola társaságában a kartársaknak lehetőségük nyílik a szakmai és a társadalmi tevékenységek összehangolására. Tanfolyamokat, tanulmányi versenyeket, továbbképzéseket szerveznek az iskolaszövetség keretein belül. Kiemelt figyelmet szentelnek a drogprevenciónak, tanfolyamokon, előadásokon szólnak az érintettekhez.

Újdonság, hogy az intézményi dolgozók számára informatikai tanfolyamot szerveznek. Ha nem is alkalmazási feltétel, de legalábbis kommunikációs minimum, hogy a hivatal dolgozói, a tanárok és az óvodapedagógusok tudjanak bánni a komputerrel.

Az a ritka helyzet állt elő, hogy a számítógépek már megvannak, most a szaktudás megszerzése a cél. Két év alatt összesen nyolcvan számítógépet hoztak a nagyközségbe.

Rozinka Mihály másfajta közéletiséget is gyakorol, hiszen a helybeliek megválasztották önkormányzati képviselőnek. A fiatal igazgatót foglalkoztatja a gondolat, hogy lehetne még több lehetőséget tárni a községben élők elé. Korábban a mezőgazdaság volt a meghatározó, ma az Európai Unióhoz közeledve a mezőgazdaság mellett hangsúlyt kap az oktatás és a szolgáltatás is. A magukban erőt és tehetséget érző szakemberek e célok megvalósításán is fáradoznak. Az 503 általános iskolásból talán egyre többnek nyílik lehetősége színvonalas munkavégzésre a faluban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése