Pellei Zoltán

Iskolaigazgató,

Dombrád

szszb_11-76_pellei_zoltan.jpgDombrád Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legfiatalabb városa, amelyet a Tisza-partot és a természetet szerető kirándulók, nyaralók jól ismernek a megye határain túl is. Tudnak olyan tanévről is a Móra Ferenc Általános Iskolában, amikor a gyerekek száma meghaladta az ezret. Mára egy gyönyörű épülettel rendelkező, többféle profilt felvállaló intézményben beszélgetünk Pellei Zoltán igazgatóval.

Dombrádon született 1954. június 26-án. Édesanyja, lánykori nevén Bötykös Jolán, ma már nyugdíjas, aktív korában a család összetartását jelölte meg élete céljául. Édesapja, Pellei Sándor, a termelőszövetkezet elnöke volt tizenhárom éven keresztül. Ráadásul azokban a kritikus években, amikor a hatvanas évek elején létrehozták a szövetkezeteket. Sajnos, az édesapa már nem örülhet a felnőtt gyermekek, unokák sikerének. Négy gyermekes családban nőtt fel az igazgató úr, Valéria postatiszti főiskolát végzett, és Pécsett él. Sándor a Kabai Cukorgyár értékesítési osztályvezetője, Zsófia történelem szakos általános iskolai tanár, és Dombrádon tanít, Zoltán a legifjabb a testvérek között. A neje, Koncz Erzsébet, tanítónő, most szerzi második diplomáját magyar nyelv és irodalom szakon a Nyíregyházi Főiskolán. Egy fiuk született, Sándor, tizenhat éves, és a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban számítástechnika tagozaton tanul.

Pellei Zoltán ezerkilencszázhetven-kettőben érettségizett ott, ahová most a fia jár. Jelentkezett a biológia–technika szakra a tanárképzőre, de hamarosan a testnevelésre cserélte a technikát. Mivel levelezőn látott neki felsőfokú tanulmányainak, rögtön katedrára állt. Petneházán tanította a gyerekeket 1972 és ’75 között.

Tiszakanyáron ezerkilencszázhetvenhétben kapott állást, s a Dombrádhoz öt kilométerre fekvő faluba leggyakrabban kibiciklizett, időnként buszozott. Az akkor még közös irányítású iskolából a dombrádiba helyezték át. Itt is nagy lelkesedéssel focizott, szervezte az iskola sportéletét. A megyei másodosztályban 12 éven át kergette a pettyest Dombrádon, Petneházán és Tiszakanyáron. A taszári katonáskodás idején pedig az ottani megyei első osztályban is játszott. Rengeteg baráti kapcsolat szövődött a sporttársakkal határon innen és túl, például Szlovákiában ápoltak testvérkapcsolatot.

Dombrádon egy időben még öt helyen is tanítottak, s az egyik épületrész életveszélyessé vált. Az önkormányzat egyébként is régóta tervezte a városi rang elnyerését és ismételten pályázatot nyújtott be az életveszélyes épület kiváltására. Három-négy éve épült meg egy korszerű iskola, amelyben jelenleg a kétszázhúsz alsó tagozatos és a közel nyolcvan gimnazista tanul. A felsősök a régebbi részben, kétszáznegyvenketten vannak, s ide jár a huszonkét enyhén értelmi fogyatékos gyermek is. Az összesen négyszáznyolcvannégy általános iskolást a harmincegy pedagógusból álló tantestület és a hat technikai, adminisztratív dolgozó látja el.

Jelentős szerepet kap az idegen nyelvek oktatása: németet, oroszt és angolt tanítanak 1991-től. 1995-ben hozták létre a számítógépes termet, s multimédiás gépparkot ma huszonkét korszerű komputer alkotja, amelyet két számítógépteremben helyeztek el. A cigány gyermekek aránya harminc százalék felett van, sokan hátrányos helyzetűek. Az ötödik osztály a vízválasztó: amelyik gyerek addig eljut, az valószínűleg be is fejezi a nyolcadik osztályt. Az alsóban még a szocializációra is nagy hangsúlyt kell fektetni. A tantestületet dicséri, hogy jó néhány tanítványuk az országos tanulmányi versenyen az élen végzett az országos döntőben történelem, magyar nyelv és irodalom, biológia tantárgyakból.

Kiemelt figyelmet kap a sport. Még felnőtt kézilabdacsapatot is szervezett Pellei Zoltán. Diák sportegyesületet működtetnek, télen sítáborba, nyáron vízitúrára viszik az iskolásokat. Kiemelkedő eredmények a diákolimpiákon, atlétikában születtek. Személyesen is példát mutat az igazgató, mert az öregfiúk focicsapatában rendszeresen rúgja a labdát, sakkban úttörő olimpiai helyezett. A felesége vezeti a majorett csoportot, így gyakran szervezhetik együtt az utazásokat, versenyeket, fesztiválokon való részvételt.

A Felső-szabolcsi Iskolaszövetség tagjaiként tervezik a művészeti oktatás bevezetését. Hangszeres zenét és népi táncot már tanítanak, a tánc és a képzőművészet indításán dolgoznak. A kommunikáció és a nyelvoktatás hangsúlyos szerepet kap az iskolaszövetségen belül. A kollégáknak a képzést, a továbbképzést, a gyerekeknek pedig a tanulmányi versenyeket szervezi az iskolaszövetség.

Dombrádot korábban is meghatározó településként tartotta számon a megye közvéleménye. Köszönhető ez elsősorban az idegenforgalomnak, a Tisza-parti kempingnek.

Nem túlzás, hogy ezen túl az iskolai képzés is felsorakozik ide, hiszen az oktatáspolitika irányítói a magasabb képzettség megszerzését szorgalmazzák, és így a városban már a harmadik osztály végzi a gimnáziumot. 2001 szeptemberétől közös irányítás alatt tervezik a működtetését.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése