Nagy János

Jegyző,

Dombrád

szszb 30 tk Nagy János 400.jpgNem csak konkrét, hanem átvitt értelemben is nyitva áll irodája ajtaja az ügyfelek előtt. Noha percek múlva fővárosi vendégeket kell elkísérnie, és közben a krónikás is kérdezget, egy városlakó fakivágáshoz kér engedélyt, őt irányítja a megfelelő hivatalhoz és látja el tanácsokkal. Azt látta otthon is, hogy nem véletlenül fordulnak egymáshoz az emberek, aki tud, az segítsen. Ne a ráfordított időt, hanem az elégedett ügyfelet lássa.

Nagyapja kalandos úton Új-Zélandra került, édesapja gépészmérnök, édesanyja, lánynevén Opre Erzsébet pedagógus 35 éve, Piricsén él a családjával. Nagy János jegyző már szintén kétgyermekes családapa: neje, Nagyné dr. Kerekes Marianna jogász, két gyermekkel áldotta meg frigyüket a Teremtő. János – a negyedik generáció tagjaként viseli ezt a vezeték- és keresztnevet – ötéves, Zsófia lányuk 4 hónapos. A közeli rétközi város, Nagyhalász külterületén élnek. Szeretik a friss levegőt, a végeláthatatlan vidéket, a kertészkedés pedig felfrissíti. Tömören ugyanis, bár némi humorral úgy jellemzi a beosztását, hogy jegyzőnek lenni a mindennapok harcát jelenti. Nem véletlen választotta ars poeticául Magyary Zoltánnak a jegyzőkről 1942-ben megjelent könyvéből az idézetet: nem szó szerint, csak a tartalmat idézve. A jegyzőt élethossziglanra választja a képviselő-testület. Ő a település, mint szervezeti egység főnöke, az ő érdeme, ha mozog a közigazgatás, van összhang és ellenőrzés a különböző szervek között, és az ő mulasztása, ha mindez hiányzik.

Évtizedes közigazgatási gyakorlatot tudhat a háta mögött. Szülőfalujában – noha Debrecenben látta meg a napvilágot 1981-ben – végezte az általánost, majd a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Közgazdászként végzett a Nyíregyházi Főiskolán, ezt követően másoddiplomát vett át a Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karán. Mesterképzéssel egészített ki a tanulmányait, közigazgatási szakon. Dolgozott a megyei munkaügyi központ nyírbátori kirendeltségén, ezután Terem községben jegyzőként tevékenykedett. Körjegyzőként Pap és Jéke közigazgatási működéséhez dolgozta ki a pénzügyi, számviteli és egyéb szabályzatokat.

Újabb megméretés köszöntött rá, amikor értesült a dombrádi jegyzői állás pályázatáról. A jelentkezők közül ő állította össze a legrészletesebben a szakmai programját. Kitért nemcsak a jogszabályokban foglaltakra, hanem a településvezetés szellemiségét is körvonalazta. Második mondata, hogy a jegyző ne csupán jó jogérzék birtokosa legyen, hanem a célszerűség, a racionalitás gondolata vezérelje, mindezt empátiával, humánummal tegye hivatalvezetőként és az ügyfelek körében is.

Mint mondja, tapasztalata szerinte a hivatali munkában jelentős szerep jut a jegyző szellemiségének. Saját feladat-ellátásában is maximális elvárást fogalmaz meg önmagával szemben, ugyanakkor a hivatalban dolgozóktól is elvárja az intézkedések alapjául szolgáló jogszabályok ismeretét, megfelelő alkalmazását, hogy ezzel a törvényességet biztosítsák. A közigazgatási reformok, az előírások dzsungele az olvasó és a kutató számára igen elvont, ám az a tény, hogy ma is felmerül: a jegyző vajon kinek az embere, az önkormányzaté vagy az államé? Leegyszerűsítve a kérdést, tevékenységében az önkormányzati, vagy az állami közigazgatás kap-e nagyobb hangsúlyt. Az viszont – több ezres jegyzői feladat- és hatáskör ismeretében – nem vitatható, hogy tevékenységében az államigazgatás van többségben.

Ha valaki tételesen szeretné tudni, mi a teendője egy jegyzőnek, akkor háromnapi hideg élelemmel és nagy-nagy elszántsággal vértezze fel magát és bújja a szakkönyveket, vagy böngésszen a könyvtárban, ma pedig az internetet is ideszámíthatja. Nagy János azt tűzte célul, emberközpontú közigazgatást valósít meg. A döntéseket minél közelebb akarja hozni az ügyfelekhez. Alapvetőnek tartja, hogy a hivatal feladata az államigazgatási ügyek ellátása, ezek szakszerű döntés-előkészítése, valamint a végrehajtással kapcsolatos feladatok megoldása.

Bár a jogszabályok közül ki se látszana, ha nem az embert és annak elintézendő ügyeit tekintené. A közösségek élet- és munkakörülményeivel, például az oktatási, nevelési intézmények karbantartásával, a közterületekkel, a parkokkal, a közmunka szervezésével legalább annyit kell foglalkoznia, mint a szabályzatok, utasítások aktualizálásával és felülvizsgálatával.

Én úgy gondolom – fogalmazza meg hosszú távú elképzeléseit Nagy János – szerencsésnek érezhetem magam, hisz a közigazgatás átszervezésében, reformjában oroszlánrészt vállalhattam. Annyira szerteágazó a jegyzői munka, hogy azt csak profiként, hivatástudattal és ügyfélcentrikusan lehet és szabad megvalósítani. Mindennap ezzel a gondolattal kezdem érkezek a hivatalba.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése